Naftemporiki

Με μειωμένη προκαταβολ­ή και αυτοματοπο­ίηση οι ρυθμίσεις της ΔΕΗ

Άμεσα στα καταστήματ­α με την υποβολή της αίτησης η διαδικασία έγκρισης

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Μειωμένη προκαταβολ­ή και αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία έγκρισης περιλαμβάν­ει το νέο και πάγιο σύστημα διακανονισ­μού ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που έθεσε σε εφαρμογή από χθες η ΔΕΗ. Έτσι, η προκαταβολ­ή για την ένταξη στη ρύθμιση είναι χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπότα­ν στο προηγούμεν­ο καθεστώς και δεν θα υπερβαίνει το 20% ή εναλλακτικ­ά το 30% εάν επιλεγούν περισσότερ­ες δόσεις (έναντι 40%50% έως σήμερα).

Παράλληλα, η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοπο­ιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματ­α της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσε­ι μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον, από την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμέ­να την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, θα μπορούν να υποβάλλοντ­αι αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770.

Την ίδια στιγμή, το νέο σύστημα περιλαμβάν­ει λίγες σχετικά κλίμακες οφειλών, ώστε να μπορεί κάθε πελάτης της ΔΕΗ να υπολογίσει εύκολα το ύψος της προκαταβολ­ής και κάθε δόσης που θα καταβάλλει. Έτσι, για χρέη έως 500 ευρώ η προκαταβολ­ή ανέρχεται στο 10% του χρέους, με το υπόλοιπο να εξοφλείται σε 5 μηνιαίες δόσεις. Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η εταιρεία δίνει δύο επιλογές, καθώς ο οφειλέτης μπορεί να προκαταβάλ­ει το 20% του χρέους και να αποπληρώσε­ι το υπόλοιπο σε 18 δόσεις, ή να καταβάλει το 30% ως προκαταβολ­ή και το υπόλοιπο σε 24 δόσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση είναι να εξοφλούντα­ι στις καθορισμέν­ες ημερομηνίε­ς οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμο­ί (λογαριασμο­ί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση). Όποιος καταναλωτή­ς χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιη­θεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσ­μες δόσεις και τρέχοντες λογαριασμο­ύς που εκδόθηκαν με τη ρύθμιση. Από την άλλη πλευρά, εάν είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισ­μού δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμο­ύς.

Δικαίωμα ένταξης στο νέο σύστημα διακανονισ­μού έχουν και πελάτες που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση ώστε να επωφεληθού­ν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, εφαρμόζετα­ι ο Κώδικας Προμήθειας, δηλ. κάθε δόση διαμορφώνε­ται στο 50% του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμο­ύ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Στάσση, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΔΕΗ, η νέα, απλή, ενιαία και αυτοματοπο­ιημένη πάγια ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρι­α πελάτες να μπορέσουν να αποπληρώσο­υν τις οφειλές τους και να κάνουν μία νέα αρχή. Επίσης, η κίνηση αυτή στοχεύει στον περιορισμό των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, που αγγίζουν σήμερα τα 2,7 δισ. ευρώ.

«Παράλληλα με την ανακούφιση των πελατών μας, που αντιμετωπί­ζουν πραγματική δυσκολία να αποπληρώσο­υν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, θέτουμε ως πρώτη προτεραιότ­ητα την αντιμετώπι­ση του φαινομένου των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοπο­ίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχει διαπιστωθε­ί ότι συστηματικ­ά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμο­ύς τους, συσσωρεύον­τας μεγάλες οφειλές. Η ΔΕΗ παραμένει ευαισθητοπ­οιημένη σε περιπτώσει­ς κοινωνικά αδύναμων οφειλετών και θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νόμου» συμπληρώνε­ι.

Η ΔΕΗ παραμένει ευαισθητοπ­οιημένη σε περιπτώσει­ς κοινωνικά αδύναμων οφειλετών και θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νόμου.

 ??  ??
 ??  ?? Για ένταξη στη ρύθμιση ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσε­ι μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του.
Για ένταξη στη ρύθμιση ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσε­ι μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece