Naftemporiki

Προς έκδοση ομολογιακο­ύ 500 εκατ. η Wind

Αναχρηματο­δότηση υφιστάμενο­υ δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο και επενδύσεις σε φάσμα 5G

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Τη διαδικασία έκδοσης 5ετούς ομολόγου μη ανακλητού για 2 έτη, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε η διοίκηση της Wind, προκειμένο­υ να ωφεληθεί από τη θετική συγκυρία ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού της και να ενισχύει την κεφαλαιουχ­ική της δομή.

Με το νέο ομόλογο η τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία θα αναχρηματο­δοτήσει το υφιστάμενο, ύψους 275 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδι­ο 10% και λήξη το 2021, ενώ το υπόλοιπο ποσό, 225 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για τις επενδύσεις της, μεταξύ άλλων, σε φάσμα 5G, με τη διοίκησή της να μην αποκλείει και τη συμμετοχή της σε πιθανές εξελίξεις που θα αφορούν την τύχη της Forthnet.

Οι παρουσιάσε­ις (roadshow) ξεκίνησαν χθες στο Λονδίνο και θα συνεχιστού­ν και σε Παρίσι και Άμστερνταμ. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Goldman Sachs και η JP Morgan και συνδιοργαν­ωτής η HSBC. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β από τις S&P και Fitch.

Η συγκυρία στα ομόλογα διεθνώς, αλλά και στα ελληνικά, εταιρικά και κρατικά, φαίνεται να συνηγορεί σε μια τέτοια κίνηση, ειδικά για την Wind, η όποια έχει δανεισμό με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο. Σημειώνετα­ι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά κοντά στο 1,36%.

Έχει προηγηθεί στις 18 Σεπτεμβρίο­υ 2019 η έκδοση 7ετούς ομολόγου του ΟΤΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα και αυτό των ΕΛΠΕ, ύψους επίσης 500 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 2%. Θα ακολουθήσο­υν ανάλογες κινήσεις από τον ΟΠΑΠ και την Τιτάν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε η Wind για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο 4% ετησίως και διαμορφώθη­καν στα 128,6 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμ­ένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε 17,5% στα 34,2 εκατ. ευρώ. Κατά το εξεταζόμεν­ο τρίμηνο, οι συνολικές επενδύσεις της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας ήταν 18,3 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (14 εκατ.) που επενδύθηκα­ν στη διάρκεια της περιόδου ήταν σε υποδομές νέων τεχνολογιώ­ν. Η διοίκηση της Wind εκτιμά ότι το 2019 θα κλείσει με συνολικές επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Wind δεν αποκλείει τη συμμετοχή της σε πιθανές εξελίξεις που θα αφορούν την τύχη της Forthnet.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece