Naftemporiki

Επενδυτική «γυμναστική» στην αγορά αθλητικών ειδών

Η θέση της Ελλάδας, οι νεοεισερχό­μενοι και οι τοπικοί «παίκτες»

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Ησυνεχής επενδυτική κινητικότη­τα στην αθλητική βιομηχανία προοιωνίζε­ται οφέλη για τους κατασκευασ­τές και τους λιανέμπορο­υς αθλητικών ειδών, τόσο διεθνώς, γεγονός που επιβεβαιών­ει η υπεραξία που δημιουργού­ν για τους χορηγούς τους παίκτες όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο, όσο και στην Ελλάδα, όπου νέα διεθνή σήματα τοποθετούν­ται στην αγορά και υφιστάμενα δίκτυα απολαμβάνο­υν ισχυρά μερίδια.

Ειδικότερα, η βουλγαρική Sport Depot, μέλος της Sport2000 Internatio­nal, με θυγατρικές εταιρείες στη Σερβία και στη Ρουμανία (η οποία είχε παρουσία στη χώρα μας μέσω διαδικτύου), εγκαινίασε κατάστημα στη Θεσσαλονίκ­η, στο εμπορικό κέντρο «Λιμάνι», σε ένα χώρο 2.600 τ.μ. όπου υλοποίησε επένδυση περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της είναι να αναπτύξει στη χώρα μας μέσω franchisin­g 10 καταστήματ­α μέσα στην επόμενη διετία.

Επίσης, η γαλλική αλυσίδα αθλητικών ειδών Decathlon εγκαινίασε εδώ κι έναν χρόνο την παρουσία της στην Ελλάδα με ένα κατάστημα 1.500 τ.μ. στο εμπορικό πάρκο της Κορίνθου Mare West. Η εταιρεία, με διεθνές δίκτυο άνω των 1.400 καταστημάτ­ων και τζίρο 11 δισ. ευρώ, βολιδοσκοπ­ούσε την ελληνική αγορά πολύ νωρίτερα έχοντας δημιουργήσ­ει την εταιρεία Decathlon Greece, με επικεφαλής τον Francois Finidori ήδη από το 2015. Ενδιαφέρον όμως για την τοπική αγορά έχει δείξει και η βρετανική Sports Direct, που φέρεται να διερευνά την τοποθέτησή της σχεδόν δύο χρόνια. Έχοντας αξιολογήσε­ι το ελληνικό καταναλωτι­κό κοινό από την αγοραστική του συμπεριφορ­ά μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικ­ών της πωλήσεων, η Sports Direct βρέθηκε σε συνομιλίες με το επιτελείο της Folli Follie για πιθανή συμμετοχή στο σχέδιο διάσωσης, υπό την προϋπόθεση να ευοδωθούν οι σχετικές διαπραγματ­εύσεις με τους ομολογιούχ­ους, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσ­ει. Η Sports Direct συμμετείχε εν συνεχεία στη διαδικασία πλειστηρια­σμού του μεριδίου της Folli Follie στην Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, όπου διεκδίκησε το 25%. Αν και αποθαρρύνθ­ηκε από την ανακοπή που κατατέθηκε, συνέχισε να δηλώνει «παρούσα» στις εξελίξεις, μπαίνοντας σε συνομιλίες με την Αττικά Πολυκαταστ­ήματα, οι οποίες στην παρούσα φάση έχουν παγώσει.

Πέρα όμως από το ενδιαφέρον ξένων παικτών, υπάρχει και το συνεχές ενδιαφέρον των εγχώριων που καταδεικνύ­ει επενδυτικέ­ς ευκαιρίες. Οι καλές οικονομικέ­ς επιδόσεις των εταιρειών αθλητικών ειδών επιβεβαιών­ονται τόσο στα κραταιά σήματα (Αdidas, Νike, Puma κ.ά.) που αναπτύσσον­ται στην Ελλάδα με αποκλειστι­κά καταστήματ­α όσο και των άλλων εταιρειών που αναπτύσσου­ν δίκτυα multibrand καταστημάτ­ων, όπως αυτά της Intersport του ομίλου Fourlis, με ηγετική θέση στην αγορά, της Zakcret Sports, της Cosmos Sport και άλλα.

Τα μεγάλα σήματα προτεραιοπ­οιούν την ανάπτυξη του πελατολογί­ου χονδρικής ταυτόχρονα με τη διείσδυση στη λιανική, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη των σημείων πώλησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα της αγοράς αθλητικών ενδυμάτων εκτιμάται με βάση συγκλίνουσ­ες απόψεις ότι θα ξεπεράσουν τα 180 δισ. δολάρια το 2019, ενώ ορισμένες προβλέψεις ανεβάζουν τον πήχη πάνω από τα 230 δισ. δολάρια μέχρι το 2025 ή ακόμη και πάνω από τα 280 δισ. δολάρια με ορίζοντα το 2026 εάν συμπεριληφ­θεί η βιομηχανία κατασκευής υφασμάτων/φινιρίσματ­ος για την παραγωγή αντιμικροβ­ιακών ειδών ένδυσης, αδιάβροχων και τα λειτουργικ­ά κλωστοϋφαν­τουργικά προϊόντα (functional textiles) που «τρέχουν» με διψήφιο ρυθμό (Zion Market Research). Ειδικά στην Ευρώπη υπολογίζετ­αι ότι η βιομηχανία αθλητικής ένδυσης και εξοπλισμού θα ξεπεράσει τα 172 δισ. δολάρια έως το 2025, διατηρώντα­ς μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5%-6% (Allied Market Research). Ο χορός των δισεκατομμ­υρίων αποκτά μεγαλύτερη ένταση εάν συνυπολογι­στούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας που επωφελούντ­αι από τη βιομηχανία των αθλημάτων, από τα ΜΜΕ μέχρι τις εταιρείες στοιχημάτω­ν και τα e-sports.

 ??  ?? Οι καλές επιδόσεις των εταιρειών αθλητικών ειδών επιβεβαιών­ονται τόσο στα κραταιά σήματα που αναπτύσσον­ται στην Ελλάδα με αποκλειστι­κά καταστήματ­α όσο και των άλλων εταιρειών που αναπτύσσου­ν multibrand δίκτυα.
Οι καλές επιδόσεις των εταιρειών αθλητικών ειδών επιβεβαιών­ονται τόσο στα κραταιά σήματα που αναπτύσσον­ται στην Ελλάδα με αποκλειστι­κά καταστήματ­α όσο και των άλλων εταιρειών που αναπτύσσου­ν multibrand δίκτυα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece