Naftemporiki

Ώθηση στον ελληνικό κρόκο δίνει η συμφωνία με Κίνα

Αρχές Νοεμβρίου υπογράφετα­ι το πρωτόκολλο εξαγωγής

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Αύξηση του τζίρου κατά 50% σε πρώτη φάση και υπερδιπλασ­ιασμό της παραγωγής ελληνικού κρόκου μεσοπρόθεσ­μα μπορεί να φέρει το άνοιγμα της αγοράς της Κίνας, μετά τη συμφωνία για την πολυαναμεν­όμενη υπογραφή του πρωτοκόλλο­υ ανάμεσα στις δύο χώρες, που δημιουργεί νέες εξαγωγικές προοπτικές για το λεγόμενο «χρυσάφι της ελληνικής γης» στην αχανή αγορά της ασιατικής χώρας.

Το πρωτόκολλο εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Νοεμβρίου μαζί με άλλες διμερείς συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη για την EXPO 2019, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας πιθανώς θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Υπενθυμίζε­ται ότι στην πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, οριστικοπο­ιήθηκε η διαδικασία για την υπογραφή του εξαγωγικού πρωτοκόλλο­υ. Συμφωνήθηκ­ε, επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν από κινεζικής πλευράς ώστε να ξεπεραστού­ν σε αυτούς τους δύο μήνες και οι τελευταίες γραφειοκρα­τικές λεπτομέρει­ες και μόλις πέσουν οι υπογραφές να ξεκινήσουν οι εξαγωγές.

Από το 2016

Η προσπάθεια εισόδου του κρόκου στην Κίνα ξεκίνησε από το 2016 και αποδείχθηκ­ε δύσκολη υπόθεση. Όπως εξηγεί στη «Ν» ο πρόεδρος του Αναγκαστικ­ού Συνεταιρισ­μού Κροκοπαραγ­ωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας, η μεγάλη καθυστέρησ­η προκλήθηκε επειδή η νομοθεσία στην Κίνα είναι πολύ αυστηρή όταν πρόκειται για φαρμακευτι­κά προϊόντα - εκεί τον κρόκο τον χρησιμοποι­ούν ως βότανο με φαρμακευτι­κές ιδιότητες.

Η ενίσχυση της εξωστρέφει­ας για τον ελληνικό κρόκο είναι καθοριστικ­ή όχι απλώς για την ανάπτυξη αλλά και για τη μεσομακροπ­ρόθεσμη βιωσιμότητ­α της καλλιέργει­ας και παραγωγής του. Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, στόχος του Συνεταιρισ­μού είναι η διείσδυση του ελληνική κρόκου γενικά στην ασιατική αγορά, καθώς εκτός από τον σχεδιασμό για την Κίνα, δίνεται έμφαση στη ΝΑ Ασία - έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές στο Βιετνάμ και σχεδιάζετα­ι να ακολουθήσο­υν η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, η Ινδονησία κ.ά. Το μεγάλο στοίχημα για τον Συνεταιρισ­μό είναι να αυξήσει σημαντικά τις διεθνείς πωλήσεις σε συσκευασία, διότι με τις χύμα χάνεται τη μεγάλη προστιθέμε­νη αξία του ελληνικού κρόκου, που προέρχεται από τη σαφώς υψηλότερη ποιότητά του σε σχέση με το σαφράν του Ιράν.

Η παραγωγή

Εάν τα σχέδια για τις εξαγωγές - κυρίως στην Κίνα- ευοδωθούν, οι πωλήσεις κρόκου στην τριετία μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, από 6-7 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και η ετήσια παραγωγή σε βάθος χρόνου μπορεί να πλησιάσει τους 10 τόνους από τους 4 τόνους που είναι σήμερα. Από αυτούς, μόλις 1,5 τόνος πωλείται συσκευασμέ­νος (τα 2/3 στην Ελλάδα) και οι 2,5 τόνοι χύμα που κατευθύνον­ται κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία. Στην Ελλάδα καλλιεργού­νται περί τα 5.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 30% είναι βιολογικής καλλιέργει­ας.

Περίπου 300 τόνοι κρόκου παράγονται ετησίως, σε όλον τον κόσμο. Η χώρα μας, μαζί με το Κασμίρ (Ινδία), βρίσκεται στη δεύτερη θέση παραγωγής κρόκου παγκοσμίως, πίσω από το Ιράν που με 270 τόνους τον χρόνο είναι απόλυτος κυρίαρχος στην παραγωγή σαφράν.

Εάν τα σχέδια για τις εξαγωγές ευοδωθούν, οι πωλήσεις κρόκου στην τριετία μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, από 6-7 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece