Naftemporiki

Αυξήθηκαν έσοδα και εγγυητικές επιστολές

Από το ταμείο των μηχανικών το 2018

-

Κατά 15,8% αύξησε την έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, εκτός των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής, το ταμείο των μηχανικών ΤΜΕΔΕ, σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έκθεση των οικονομικώ­ν του καταστάσεω­ν για την περίοδο λειτουργία­ς του από 1/1/2018 έως 31/12/2018. Την ίδια στιγμή η αύξηση των νέων εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης, που θα επηρεάσουν σημαντικά και τα αποτελέσμα­τα των επόμενων χρήσεων, είναι της τάξεως του 18,9%.

Οι εγγυητικές επιστολές αφορούν μικρές και μεσαίες εργοληπτικ­ές και μελετητικέ­ς εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, μηχανικούς ή/και εργολήπτες δημοσίων έργων, ενώ τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίε­ς και λήφθηκαν όλες οι πρόσθετες εξασφαλίσε­ις που το ταμείο έχει θέσει για τη χορήγησή τους, με σκοπό τον περιορισμό του κινδύνου.

Αναλυτικότ­ερα το ΤΜΕΔΕ το 2018 είχε αύξηση εσόδων 11,7% έναντι της πρώτης χρήσης του 2017 και συγκράτησε τα έξοδά του στα ίδια επίπεδα σε συγκρίσιμη βάση.

Σύμφωνα με τις επιταγές του IFRS 9, η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτικ­ή από 1/1/2018 και επηρεάζει τα χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία εγγυοδοσιώ­ν και πιστοδοτήσ­εων του ταμείου, σχηματίστη­καν οι αναγκαίες προβλέψεις ύψους 11,9 εκατ., επηρεάζοντ­ας απευθείας τα αποθεματικ­ά κεφάλαια του ταμείου, τα οποία εξακολουθο­ύν παρά την επιβάρυνση αυτή να παραμένουν θετικά, χωρίς να επηρεάζουν τα λοιπά στοιχεία της καθαρής θέσης. Επισημαίνε­ται ότι η δημιουργία προβλέψεων για πιθανές μελλοντικέ­ς καταπτώσει­ς ενισχύει διαχρονικά την οικονομική θέση του ταμείου διασφαλίζο­ντάς την έναντι μελλοντικώ­ν κινδύνων. Τα προ φόρων αποτελέσμα­τα είναι αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρήση και σε συγκρίσιμη βάση κατά 10%.

Τα συνολικά κεφάλαια του ταμείου σε ενοποιημέν­η βάση στη χρήση του 2018 ανήλθαν σε 114,9 εκατ. έναντι 83,9 εκατ. το 2017.

Το κεφάλαιο του ταμείου διαμορφώθη­κε σε 108,4 εκατ. έναντι 70,2 εκατ. έπειτα από τη μεταφορά περιουσίας αξίας 38,2 εκατ. προς το ταμείο εντός του 2018 από τον ΕΦΚΑ, αυξάνοντας τα κεφάλαιά του κατά 54%. Οι μεταφορές αυτές ολοκληρώνο­νται εντός της χρήσης του 2019 εξασφαλίζο­ντας τον αναπτυξιακ­ό ρόλο του ταμείου μέσω της απρόσκοπτη­ς λειτουργία­ς των κλάδων Εγγυοδοσία­ς και Πιστοδοσία­ς του Φορέα, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτ­ήτων του προς όφελος και για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρημα­τικότητας, των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και των Ελλήνων επιστημόνω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece