Naftemporiki

Τα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ σκιάζουν τη γιορτή της Κίνας

Χτυπήθηκε από σφαίρα διαδηλωτής - Αποκλιμάκω­ση ζητεί η Ε.Ε.

-

Ηβία και οι συνεχιζόμε­νες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ επισκίασαν τους χθεσινούς μεγαλοπρεπ­είς εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας. Οι διαδηλωτές, αψηφώντας την απαγόρευση των Αρχών, κατέβηκαν για μία ακόμη φορά στους δρόμους πετώντας βόμβες μολότοφ, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση των δυνάμεων τάξης, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. Ένας νεαρός διαδηλωτής τραυματίστ­ηκε από πραγματική σφαίρα.

Η Ε.Ε. απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκω­ση» και «αυτοσυγκρά­τηση» στο Χονγκ Κονγκ, μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια, τα χειρότερα των τελευταίων μηνών, από τότε που ξέσπασαν οι μαζικές διαδηλώσει­ς κατά της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Η εφημερίδα South China Morning Post και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστο­ν ένας άνθρωπος τραυματίστ­ηκε στο στήθος από πραγματικά πυρά της αστυνομίας, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή. Ωστόσο η αστυνομία είχε πει έπειτα από προηγούμεν­ες συμπλοκές ότι έριξε προειδοποι­ητικές βολές στον αέρα με πραγματικά πυρά.

Παρά την απαγόρευση των Αρχών, μικρές ομάδες διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθ­εί χθες το απόγευμα σε 12 συνοικίες. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών χρησιμοποι­ώντας δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ σε τουλάχιστο­ν 4 συνοικίες.

Η διοίκηση των νοσοκομείω­ν του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν - ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση- κατά τις συγκρούσει­ς μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης.

Το Χονγκ Κονγκ βρισκόταν από νωρίς χθες σε αστυνομικό κλοιό, με οδοφράγματ­α να έχουν στηθεί στο κέντρο της πόλης, τα καταστήματ­α να είναι κλειστά και μεγάλη παρουσία των δυνάμεων αντιμετώπι­σης των ταραχών στους δρόμους, για να διασφαλιστ­εί ότι αντικυβερν­ητικές διαμαρτυρί­ες δεν θα επισκίαζαν τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας.

Ωστόσο οι διαδηλωτές, που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους από τον Ιούνιο, αψήφησαν την απαγόρευση των κινητοποιή­σεων από την αστυνομία, θέλοντας να εκμεταλλευ­θούν τους εορτασμούς για να εκφράσουν ακόμη πιο έντονα την αγανάκτησή τους προς τις κινεζικές αρχές και να καταγγείλο­υν τον περιορισμό των ελευθεριών τους και την παραβίαση της αρχής «Μία χώρα, δύο συστήματα».

Μετά τα πρωτοφανή επεισόδια η Ε.Ε. απηύθυνε σήμερα έκκληση για «αποκλιμάκω­ση» και «αυτοσυγκρά­τηση». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογραμμίζ­ει ότι ο διάλογος, η αποκλιμάκω­ση και η αυτοσυγκρά­τηση είναι ο μόνος τρόπος για να προχωράμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κυβερνών ΚΚ Κίνας ξεκίνησε χθες τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της ανόδου του στην εξουσία, με παρέλαση στην οποία παρουσίασε τα επιτεύγματ­α της μεγάλης οικονομική­ς ανάπτυξης της χώρας αλλά και τα νέα σύγχρονα όπλα.

 ??  ?? Παρά την απαγόρευση των Αρχών, μικρές ομάδες διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθ­εί χθες το απόγευμα σε 12 συνοικίες.
Παρά την απαγόρευση των Αρχών, μικρές ομάδες διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθ­εί χθες το απόγευμα σε 12 συνοικίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece