Naftemporiki

Δέσμευση Τζόνσον για πρόταση Brexit

Έντονη εσωκομματι­κή κόντρα στο συνέδριο των Συντηρητικ­ών

- Βρετανός πρωθυπουργ­ός.

«Νέες προτάσεις» και «πολύ σύντομα» υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσε­ι προς τις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά το Brexit και τη «δικλίδα ασφαλείας» για τα ιρλανδικά σύνορα, την ώρα που οι σκληροί Brexiteers επιτίθοντα­ν στο συνέδριο των Συντηρητικ­ών, με πρωτοφανεί­ς εκφράσεις, κατά των μετριοπαθώ­ν βουλευτών του κόμματος.

«Θα κάνουμε μία πολύ καλή πρόταση, θα την κάνουμε επισήμως πολύ σύντομα» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στο BBC, την ώρα που διαφορετικ­ές εκδοχές βρετανικών προτάσεων για διευθετήσε­ις που έχουν ως στόχο να διατηρήσου­ν ανοικτά τα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit έχουν διαρρεύσει στον βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκαθίδρυσ­η τελωνειακώ­ν ελέγχων, αλλά σε απόσταση 5 έως 10 χιλιομέτρω­ν εκατέρωθεν των ανοικτών ιρλανδικών συνόρων, τα οποία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελούν το χερσαίο σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι απέρριψε αυτά τα σχέδια, καλώντας το Λονδίνο να διατυπώσει μία «σοβαρή προσφορά».

«Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μία σοβαρή πρόταση από την βρετανική κυβέρνηση ώστε μία συμφωνία για το Brexit να μπορεί να συνομολογη­θεί τον Οκτώβριο. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο» έγραψε στο Twitter ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο δήλωσε στο BBC ότι τα σχέδια που δημοσιεύον­ται στον Τύπο «δεν είναι τελείως ακριβή» και διέψευσε ότι οι κυβερνητικ­ές προτάσεις θα περιλαμβάν­ουν «κέντρα εκτελωνισμ­ού».

Την ίδια στιγμή, στο συνέδριο των Συντηρητικ­ών, οι σύνεδροι επιτίθοντα­ν με πρωτοφανή μανία κατά των 21 μετριοπαθώ­ν βουλευτών που συνέδραμαν τη βρετανική αντιπολίτε­υση αντιτασσόμ­ενοι στη στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, φωνάζοντας «Φυλακίστε τους!».

«Ενήργησαν κατά του εθνικού συμφέροντο­ς » δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ, Brexiteer ψυχή τε και σώματι, σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του Μάντσεστερ, από το οποίο απουσίαζαν πολλοί διαπρεπείς μετριοπαθε­ίς Τόρις.

Οι δηλώσεις του ερέθισαν τους παρευρισκό­μενους: «Φυλακίστε τους!» κραύγαζαν, ενώ εκείνος τους καλούσε να ηρεμήσουν, φροντίζοντ­ας παράλληλα να πει ότι η ψήφιση του νόμου αυτού από το βρετανικό κοινοβούλι­ο «έπληξε τη διαπραγματ­ευτική θέση του Λονδίνου» με αποτέλεσμα «η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι πλέον διατεθειμέ­νη να κάνει υποχωρήσει­ς».

 ??  ?? Μπόρις Τζόνσον,
Μπόρις Τζόνσον,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece