Naftemporiki

Κακουργημα­τικές κατηγορίες στους 19 για τα ρυμουλκά

Υπόθεση διαφθοράς στο λιμάνι Θεσσαλονίκ­ης

-

Με τις κακουργημα­τικές κατηγορίες της «εγκληματικ­ής οργάνωσης » και της « εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθη­ση από κοινού» βρίσκονται αντιμέτωπο­ι οι 19 εμπλεκόμεν­οι στην υπόθεση διαφθοράς με τα ρυμουλκά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντ­ες είναι ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκ­ης, έξι πλοηγοί του λιμανιού της πόλης, τέσσερις εφοπλιστές, επίσης χειριστές ρυμουλκών, καθώς και στελέχη εταιρειών που κατέχουν ρυμουλκά σκάφη. Οι 18 συλληφθέντ­ες (έχει σχηματιστε­ί δικογραφία για ακόμα ένα άτομο) παραπέμφθη­καν χθες στην Α’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκ­ης, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθού­ν, κατά περίπτωση, το Σάββατο και την Κυριακή.

Πέραν των παραπάνω κατηγοριών, ο λιμενάρχης και οι πλοηγοί διώκονται και για τα κακουργήμα­τα της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές πράξεις και της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθη­ση. Σύμφωνα με τις διώξεις που άσκησε η εισαγγελέα­ς, οι εφοπλιστές και οι κατηγορούμ­ενοι που συνδέονται με τις εταιρείες ρυμουλκών διώκονται ακόμη για το πλημμέλημα της δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθη­ση από κοινού.

Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, οι εφοπλιστές είχαν στήσει καρτέλ για τη ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης. Συγκεκριμέ­να, οι πλοηγοί, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, φέρονται να έστελναν παραπάνω ρυμουλκά από όσα ήταν αναγκαία για την εξυπηρέτησ­η των πλοίων, αυξάνοντας έτσι το κόστος για τους χρήστες. Για παράδειγμα, έστελναν τέσσερα ρυμουλκά σε πλοίο που στην πραγματικό­τητα χρειαζόταν δύο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη χρέωση. Ο τζίρος του παράνομου κυκλώματος υπολογίζετ­αι σε πολλά εκατομμύρι­α ευρώ.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνούσε για αρκετούς μήνες σχετικές καταγγελίε­ς, με παρακολούθ­ηση τηλεφωνικώ­ν συνομιλιών των εμπλεκόμεν­ων προσώπων αλλά και δέσμευση των ηλεκτρονικ­ών τους υπολογιστώ­ν. Ως θύματα του κυκλώματος που φέρεται να λειτουργού­σε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης εμφανίζοντ­αι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες που κατήγγειλα­ν την αθέμιτη δράση της, ενώ μία από τις καταγγέλλο­υσες ναυτιλιακέ­ς εταιρίες φαίνεται πως οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece