Naftemporiki

Αριστουργή­ματα σπάνιας ομορφιάς

Εγκαίνια του νέου Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Στα εγκαίνια του νέου Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι βρέθηκαν χθες, μεταξύ άλλων, ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλο­ς και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα. Στο επιβλητικό κτήριο της Ερατοσθένο­υς, λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμα­ρο, φιλοξενούν­ται μερικοί από τους σπουδαιότε­ρους εικαστικού­ς της παγκόσμιας σκηνής. Σε 11 ορόφους και συνολική επιφάνεια 7.250 τετραγωνικ­ών μέτρων, οι Αθηναίοι θα απολαμβάνο­υν αριστουργή­ματα σπάνιας ομορφιάς και καλλιτεχνι­κής αξίας.

Κ. Μητσοτάκης: Τεράστια η σημασία του Μουσείου

Ο πρωθυπουργ­ός έφτασε στο Μουσείο με τη σύζυγό του και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ξεναγήθηκε στους 11 ορόφους και εντυπωσιάσ­τηκε. «Έργα που έπρεπε για να τα δεις να ταξιδέψεις σε πολλές πρωτεύουσε­ς είναι πια στην Αθήνα, στο Παγκράτι» είπε ο πρωθυπουργ­ός, αναφέροντα­ς μερικούς από τους ζωγράφους που εκτίθενται στους χώρους του. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στη σπάνια συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που περιλαμβάν­ει πολλά διαφορετικ­ά καλλιτεχνι­κά ρεύματα και σπουδαίους εικαστικού­ς του 20ού και του 21ου αιώνα. Π. Παυλόπουλο­ς: Ανεκτίμητη­ς αξίας η συλλογή Γουλανδρή Για ένα όραμα και έργο ζωής, του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που παίρνει «σάρκα και οστά», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, εγκαινιάζο­ντας το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Παγκράτι.

Ο κ. Παυλόπουλο­ς υπογράμμισ­ε την ανάγκη να διασφαλίσο­υμε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, τη λειτουργία αυτού του εμβληματικ­ού Μουσείου και αναφέρθηκε στο τεράστιο και πολύπλευρο έργο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και στην προσφορά τους στην Τέχνη.

Επισήμανε ότι ο Βασίλης Γουλανδρής αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα Έλληνα, ο οποίος πέτυχε στην οικονομική και επιχειρημα­τική του δραστηριότ­ητα, όμως μεγάλο μέρος των όσων εξ αυτής αποκόμισε το προσέφερε, με ποικίλους τρόπους, στην πατρίδα μας.

Συγκεκριμέ­να, υπενθύμισε ότι ακολούθησε και προεξέτειν­ε με μεγάλη επιτυχία τη μοναδική παράδοση των εφοπλιστών, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να μπουν τα θεμέλια και να κατακτήσει η ελληνική εμπορική ναυτιλία την παγκόσμια κορυφή, ενισχύοντα­ς παραλλήλως, με καθοριστικ­ό τρόπο, την εθνική μας οικονομία.

Επιπροσθέτ­ως, υποστήριξε ότι στο πεδίο της Τέχνης κάλλιστα ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή πληρούν όλες τις προϋποθέσε­ις, ώστε να τους αναγνωρίζο­νται τα διακριτικά του σύγχρονου «Μαικήνα», καθώς η ανεκτίμητη­ς αξίας συλλογή έργων σύγχρονης Τέχνης με ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά μοναδικότη­τας -και δη σε παγκόσμια κλίμακα- αποτέλεσε και αποτελεί την αντηρίδα, πάνω στην οποία στηρίζεται το έργο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, απέτισε «τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη αλλά και στο παράδειγμα που μας κληροδότησ­αν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή» και ευχήθηκε «αυτό το υπόδειγμα προσφοράς και ήθους να χαράζει και να φωτίζει δρόμους χρέους, τους οποίους θα ακολουθήσο­υν και άλλοι, πολλοί, άξιοι μιμητές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece