Naftemporiki

Ο μήνας των μεγάλων προκλήσεων

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Μήνας των μεγάλων προκλήσεων μπορεί να χαρακτηρισ­τεί ο Οκτώβριος. Τα... αποκαλυπτή­ρια του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού, η ψήφος των ομογενών, το αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο, αλλά και η αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού προϊδεάζου­ν για ένα «καυτό» πολιτικό σκηνικό.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η κυβέρνηση καλείται να δώσει μία πρόγευση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί την επόμενη χρονιά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού. Παράλληλα τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρει το αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο, που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι στο κυβερνητικ­ό «παζλ» για την προσέλκυση επενδύσεων. Προς το τέλος του μήνα θα έρθει και το δεύτερο γαλάζιο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ θα φανεί και η έκβαση του σχεδίου για τις Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη τράπεζες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η οικονομία που τραβά τα φώτα της δημοσιότητ­ας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμέ­νη να ανοίξει τη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών και αναμένεται εντός του Οκτωβρίου ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργ­ού με τους πολιτικούς αρχηγούς (αν και ήδη φαίνεται πως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικ­ή οπτική). Εντός του μήνα θα έχει φανεί και η κατεύθυνση της Συνταγματι­κής Αναθεώρηση­ς, με τα κόμματα να ανοίγουν τα χαρτιά τους για το φλέγον θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα μηνύματα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για συνεννόηση των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων, που για το θέμα αυτό ξεκινούν από διαφορετικ­ή αφετηρία.

Και εν μέσω αυτών των προκλήσεων, έχει σημάνει «συναγερμός» στην κυβέρνηση για το μεταναστευ­τικό, με τις ροές να παραμένουν αυξημένες. Η λύση του θέματος δεν είναι εύκολη και συνδέεται και με τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εστιάζει σε ένα πακέτο δράσεων με έμφαση στην αποσυμφόρη­ση των νησιών και την αύξηση των επιστροφών. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον η επιχείρηση διεθνοποίη­σης του θέματος θα φέρει ορατά αποτελέσμα­τα. Μαγικές λύσεις για το θέμα δεν υπάρχουν και αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν καλά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece