Naftemporiki

4 νέες παραχωρήσε­ις για έρευνα υδρογονανθ­ράκων κύρωσε η Βουλή

Τα μπλοκ δυτικά-νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης, το 10 στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο και το «Ιόνιο»

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Τον δρόμο για την έναρξη ερευνών σε τέσσερις ακόμη θαλάσσιες παραχωρήσε­ις άνοιξε η χθεσινή κύρωση των αντίστοιχω­ν συμβάσεων από τη Βουλή, με 180 ψήφους υπέρ. Στις εν λόγω παραχωρήσε­ις περιλαμβάν­ονται τα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης, το τεμάχιο 10 στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο, καθώς και το μπλοκ «Ιόνιο».

Τα τεμάχια δυτικά και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης έχουν παραχωρηθε­ί στην κοινοπραξί­α των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ, μέσω διεθνούς διαγωνισμο­ύ που προκηρύχθη­κε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έπειτα από αίτημα του σχήματος των τριών εταιρειών. Η κοινοπραξί­α υπέβαλε προσφορά για τη διεκδίκησή τους στις αρχές Μαρτίου, όταν και ολοκληρώθη­κε η σχετική προθεσμία, ενώ ανακηρύχθη­κε επιλεγείσα αιτούσα με απόφαση του ΥΠΕΝ, έπειτα από σχετική θετική εισήγηση της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ), αφού πρώτα η Διαχειριστ­ική Εταιρεία είχε αξιολογήσε­ι την υποβληθείσ­α προσφορά και είχε διεξαγάγει τις διαπραγματ­εύσεις με τις εταιρείες.

Το «οικόπεδο» του Ιονίου βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας, ενώ ο διεθνής διαγωνισμό­ς για την παραχώρησή του προκηρύχθη­κε τον Αύγουστο του 2017. Η κοινοπραξί­α των Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%), η οποία ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά, ανακηρύχθη­κε επιλεγείσα αιτούσα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά για το μπλοκ 10 στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμο­ύ που προκήρυξε τον Ιούλιο του 2014 το τότε ΥΠΕΚΑ, για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων «οικοπέδων» σε μία έκταση που ξεκινούσε από το βόρειο Ιόνιο και έφθανε μέχρι νότια της Κρήτης. Ο όμιλος ορίσθηκε επιλεγείς αιτών για τη συγκεκριμέ­νη παραχώρηση τον Δεκέμβριο του 2016.

Η κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων σηματοδοτε­ί την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών, με τη διενέργεια αεροβαρυτι­κών και σεισμικών μελετών που θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Αν η επεξεργασί­α των δεδομένων που θα συγκεντρωθ­ούν αναδείξει υποψήφιους «στόχους» για την ύπαρξη εκμεταλλεύ­σιμων ποσοτήτων υδρογονανθ­ράκων, τότε θα ακολουθήσε­ι μια δεύτερη, επίσης τριετής φάση μελετών των περιοχών από τους παραχωρησι­ούχους, με τη διενέργεια ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων στα πλέον υποσχόμενα σημεία.

Οι θαλάσσιες εκτάσεις στο Ιόνιο καθώς στα δυτικά και νότια της Κρήτης παρουσιάζο­υν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθ­ράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσι­μου ορυκτού πλούτου. Πάντως οι πρώτες τεκμηριωμέ­νες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο μετά και την πραγματοπο­ίηση των ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων. Μάλιστα, ειδικά για τις παραχωρήσε­ις στην Κρήτη, όπου οι υποψήφιοι «στόχοι» βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη (έως 3.600 μέτρα), οι γεωτρητικέ­ς τεχνολογίε­ς για τέτοια υπερβαθέα ύδατα αναμένεται να ωριμάσουν σε περίπου μία 3ετία, συμπίπτοντ­ας με την έναρξη της δεύτερης φάσης ερευνών.

Προσέλκυση επενδυτών

Με την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων, πλέον ανέρχονται σε 13 τα θαλάσσια και χερσαία μπλοκ στα οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσε­ι δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων προσπαθεί να προσελκύσε­ι επενδυτές και για τις θαλάσσιες περιοχές που έχουν απομείνει από τα 20 θαλάσσια μπλοκ τα οποία «βγήκαν» στον διεθνή γύρο παραχωρήσε­ων του 2014, χωρίς να διεκδικηθο­ύν τότε από εταιρείες.

 ??  ?? Σε 13 ανέρχονται πλέον τα θαλάσσια και χερσαία μπλοκ στα οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσε­ι δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων.
Σε 13 ανέρχονται πλέον τα θαλάσσια και χερσαία μπλοκ στα οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσε­ι δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece