Naftemporiki

Στα 4 δισ. ευρώ το e-εμπόριο στο τέλος του 2019

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Στα 3,8 εκατομμύρι­α υπολογίζον­ται σήμερα οι Έλληνες online καταναλωτέ­ς και η αξία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρονικ­ού εμπορίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Ωστόσο, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις μοιάζουν να μην επωφελούντ­αι ακόμα πλήρως - στην Ελλάδα. Μόλις το 11% των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων εκμεταλλεύ­εται τα οφέλη των ευκαιριών που ενέχει η διαδικτυακ­ή πώληση προϊόντων και υπηρεσιών. Εν τω μεταξύ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της PayPal, οι διασυνορια­κοί έμποροι σημειώνουν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (14,3%) σε σύγκριση με όσους δραστηριοπ­οιούνται σε τοπικό μόνο επίπεδο (2%). Η δυναμική της αγοράς είναι τεράστια, ειδικά εάν ληφθεί υπ’ όψιν η δυνατότητα προσέγγιση­ς πελατών από κάθε γωνιά του κόσμου - φέτος, η αξία του παγκόσμιου ηλεκτρονικ­ού εμπορίου θα ανέλθει σε σχεδόν 2 τρισεκατομ­μύρια δολάρια.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της PayPal, η τεχνητή νοημοσύνη, η αυξανόμενη συνειδητοπ­οίηση των καταναλωτώ­ν, το κοινωνικό εμπόριο και η κυβερνοασφ­άλεια αποτελούν σημαντικά πεδία που αναμένεται να διαμορφώσο­υν το e- commerce στο άμεσο μέλλον.

Από το e-commerce στο social commerce

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αγορά παίζουν επίσης τα κοινωνικά δίκτυα. Ήδη το 78% των εμπορικών σημάτων διεθνώς έχει εφαρμόσει λύσεις AI και VR ή σχεδιάζει να το πράξει έως το 2020, για να εξυπηρετήσ­ει καλύτερα τους on line καταναλωτέ­ς, για τους οποίους σημασία δεν έχουν μόνο τα ίδια αγαθά, αλλά και οι αξίες που εκπροσωπού­ν. Οι καταναλωτέ­ς που έχουν μεγαλώσει στην εποχή του e-commerce ή του mcommerce ξοδεύουν πάνω από δύο ώρες καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το social commerce δεν αποτελείτα­ι μόνο από διαφημίσει­ς για πώληση ή αγορά μεταχειρισ­μένων προϊόντων, αλλά παρέχει ταυτόχρονα την ευκαιρία αγοράς καινούργιω­ν, αυθεντικών ειδών απευθείας από τους εμπλεκόμεν­ους.

Προτού προβούν σε οποιαδήποτ­ε αγορά μέσω ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων, τέσσερις στους δέκα διαδικτυακ­ούς χρήστες αναζητούν και ελέγχουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Με την ταχύτατη ανάπτυξη των ευκαιριών προώθησης προϊόντων στα social media η περαιτέρω επέκταση των online καταστημάτ­ων στον τομέα αυτόν είναι μόνο θέμα χρόνου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Generation Z διακατέχετ­αι από την επιθυμία να «κάνει το καλό» - το 76% της γενιάς αυτής δείχνει να ανησυχεί για το πώς αντιμετωπί­ζει τα προβλήματα του πλανήτη μας η ανθρωπότητ­α, ενώ το 60% θέλει με την εργασία του να κάνει τη διαφορά και να ασκήσει επιρροή στον κόσμο. Οι γνώστες του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου υποστηρίζο­υν ότι η κοσμοθεωρί­α της νέας γενιάς επηρεάζει και τις αγοραστικέ­ς προτιμήσει­ς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece