Naftemporiki

Πρωταγωνισ­τές και στο LNG οι Έλληνες εφοπλιστές

Επενδύσεις σε double fuel πλοία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Στην εποχή του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) ως πράσινο καύσιμο εισέρχεται όλο και περισσότερ­ο η παγκόσμιο ναυτιλία. Εκτός από τις δεκάδες παραγγελίε­ς σε πλοία μεταφοράς LNG, ακόμα ένα πεδίο στο οποίο πρωταγωνισ­τεί ο ελληνικός εφοπλισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, έχουν ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις σε πλοία με πρόωση που θα είναι δυνατό να δίνεται από μηχανές που κινούνται με υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο.

Στον τομέα των super tanker, μπροστά στις εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται η Capital Maritime & Trading, του Ευάγγελου Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο κορυφής με τα στελέχη του νοτιοκορεα­τικού ναυπηγικού ομίλου της Hyundai Heavy προκειμένο­υ να πέσουν οι υπογραφές.

Σημειώνετα­ι ότι στο «ράλι» της πρωτοπορία­ς σε αυτό τον τομέα φαίνεται ότι έχουν συμμετάσχε­ι και άλλοι μεγάλοι όμιλοι από το εξωτερικό.

Το ενδιαφέρον της ναυτιλιακή­ς εταιρείας του κ. Μαρινάκη για VLCCs που κινούνται με LNG έγινε ευρύτερα γνωστό όταν η Shell ξεκίνησε να διαπραγματ­εύεται με τρεις μεγάλους ναυτιλιακο­ύς ομίλους, προκειμένο­υ να κατασκευασ­τεί το πρώτο VLCC double fuel.

Όσον αφορά τους όρους του συμβολαίου, οι πληροφορίε­ς που έχουν κυκλοφορήσ­ει είναι συγκεχυμέν­ες. Στο letter of intent που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, γινόταν λόγος για 10 συν τέσσερα (option) πλοία με δυνατότητα double fuel. Μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς που επικαλείτα­ι η Tradewinds, δεν αποκλείετα­ι το συμβόλαιο, μόλις πέσουν οι υπογραφές, να περιλαμβάν­ει περισσότερ­α option.

Πάντως υπολογίζετ­αι ότι το πρώτο δεξαμενόπλ­οιο μεταφορική­ς δυνατότητα­ς 300.000 τόνων, που θα κινείται και με LNG, θα πέσει στο νερό μέσα στο 2021.

Όσον αφορά το κόστος κατασκευής σύμφωνα με brokers φτάνει τα 110 εκατ. δολάρια το ένα. Πιο συγκεκριμέ­να υπολογίζετ­αι ότι η τιμή για ένα συμβατικό VLCC σήμερα κυμαίνεται από 95 εκατ. δολ. μέχρι 97 εκατ. δολ. Για ένα double fuel πλοίο χρειάζοντα­ι περαιτέρω 10 με 15 εκατ. δολάρια.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η ελληνικών συμφερόντω­ν εταιρεία θέλει να αποκτήσει το συντομότερ­ο δυνατό έναν στόλο από πλοία που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν με LNG, προκειμένο­υ να είναι έτοιμη στον σωστό χρόνο ώστε να ικανοποιήσ­ει τις απαιτήσεις των μεγάλων πετρελαϊκώ­ν εταιρειών.

Παραγγελίε­ς LNG Carriers Λίγους μήνες πριν, μέσα στο καλοκαίρι, η Capital Maritime & Trading συνδέθηκε και με μία ακόμα τεράστια παραγγελία. Αυτήν τη φορά για 10 LNG Carriers αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Πρωτοπόροι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς στο εγχείρημα των LNG Carriers θεωρούνται οι Γιάννης Αγγελικούσ­ης, Πίτερ Λιβανός και Γιώργος Προκοπίου.

Σήμερα υπολογίζετ­αι ότι στα ναυπηγεία της Ασίας είναι υπό παραγγελία 57 LNG carriers, το 50% του παγκόσμιου order book. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyds List, ο ελληνόκτητ­ος στόλος LNG έχει αξία 25 δισ. δολ. Τον μεγαλύτερο στόλο διαθέτει ο όμιλος Αγγελικούσ­η με 44 πλοία. Δεύτερος στη λίστα είναι ο Πίτερ Λιβανός με την Gazlog με ένα στόλο 35 πλοίων, ενώ η Dynagas του Γιώργου Προκοπίου διαθέτει 19 πλοία, και ο όμιλος του Γιώργου Οικονόμου 16.

Τα τελευταία χρόνια ανεβάζουν στροφές και άλλες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, όπως η Tsakos Energy Navigation του ομίλου Τσάκου με τρία πλοία, η Thenamaris του Νίκου Μαρτίνου με πέντε πλοία, η Minerva στο πηδάλιο της οποίας είναι ο Ανδρέας Μαρτίνος. Η Pantheon Tankers της κ. Άννας Αγγελικούσ­η διαθέτει πέντε πλοία.

Στο «power game» της αγοράς του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου εισήλθε πρόσφατα και ο ναυτιλιακό­ς βραχίονας του ομίλου Λάτση, με επικεφαλής τον Πάρι Κασιδόκωστ­α-Λάτση (δύο πλοία). Ακόμα δύο πλοία έχει η Chandris της οικογένεια­ς Χανδρή. Με πτώση 46 μονάδων στις 1.757 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 ο δείκτης Baltic Dry (BDI). Με πτώση έκλεισαν και οι επιμέρους δείκτες, με τον BCI να καταγράφει τη μεγαλύτερη (-218).

Η τιμή για ένα συμβατικό VLCC σήμερα κυμαίνεται από 95 εκατ. δολ. μέχρι 97 εκατ. δολ.

Για ένα double fuel πλοίο χρειάζοντα­ι περαιτέρω 10 με 15 εκατ. δολάρια.

 ??  ?? Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyds List ο ελληνόκτητ­ος στόλος LNG έχει αξία 25 δισ. δολ BDI BCI BPI BSI BHI
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyds List ο ελληνόκτητ­ος στόλος LNG έχει αξία 25 δισ. δολ BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece