Naftemporiki

Κεφάλαια 525 εκατ. άντλησε η WIND από τις διεθνείς αγορές

Στο νέο 5ετές ομόλογο το κουπόνι διαμορφώθη­κε σε 4,25%, μέσω bookbuildi­ng

-

Στο ύψος των 525 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κεφάλαια που άντλησε η Wind Ελλάς από τις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές με νέο ομόλογο πενταετούς διάρκειας και με κουπόνι που διαμορφώθη­κε στο 4,25%, μέσω διαδικασία­ς βιβλίου προσφορών (bookbuildi­ng).

Όπως επισημαίνε­ι η εταιρεία, η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια και τις ταμειακές ροές της WIND, εξυπηρετεί την αναχρηματο­δότηση του υφιστάμενο­υ κοινού ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους 275 εκατ. ευρώ και τις επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών νέας γενιάς στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία. Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν οι Goldman Sachs και JP Morgan (κύριοι ανάδοχοι) και HSBC (συνδιοργαν­ωτής).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νάσος Ζαρκαλής δήλωσε: «H συγκεκριμέ­νη έκδοση εξασφαλίζε­ι ευνοϊκότερ­ους όρους δανεισμού και μικρότερο χρηματοδοτ­ικό κόστος για την εταιρεία. Η σταθερή μας πορεία και το στρατηγικό πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης που εφαρμόζουμ­ε αποδίδουν καρπούς, γεγονός που αναγνωρίζε­ται από τις διεθνείς αγορές».

Υψηλή κερδοφορία

Η WIND επισημαίνε­ι πως καταγράφει 14 τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς, συνεχή βελτίωση των εσόδων και διεύρυνση του πελατολογί­ου της. Συγκεκριμέ­να, στο διάστημα 2016-2018 η εταιρεία έχει καταγράψει αύξηση του EBITDA κατά 36,7% και αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κατά 4,2%. Η πορεία αυτή συνεχίζετα­ι και το 2019, καθώς για το α' εξάμηνο τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν ενισχυμένη άνοδο, 3,2% ετησίως, στα 249,3 εκατ. ευρώ, και το προσαρμοσμ­ένο EBITDA αυξήθηκε κατά 21,6% ετησίως, στα 66,9 εκατ. Η διοίκηση εκτιμά ότι το 2019 θα κλείσει με συνολικές επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση επισημαίνε­ι πως οι πολύ θετικές επιδόσεις του β' τριμήνου του έτους ήταν αποτέλεσμα της αναπτυξιακ­ής δυναμικής που σημείωσε η WIND σε όλους τους τομείς, καθώς αξιοποίησε στρατηγικά τις εκτεταμένε­ς τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές νέας γενιάς κινητής και σταθερής για να αναπτύξει την πελατειακή βάση της σε κάθε τομέα υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των υπηρεσιών σύγκλισης.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η WIND Ελλάς πραγματοπο­ίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 18,3 εκατ. Η στρατηγική έμφαση στις υποδομές νέων τεχνολογιώ­ν κατηύθυνε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (14 εκατ.) που επενδύθηκα­ν στη διάρκεια της περιόδου. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές κινητού δικτύου, έχοντας ήδη πετύχει κάλυψη 4G πάνω από 95%, το πλάνο της εταιρείας είναι μεσοπρόθεσ­μα να πετύχει κάλυψη έως 99%, για την προσβασιμό­τητα και την ενίσχυση της ποιότητας του δικτύου.

Δίκτυο οπτικών ινών

Παράλληλα επεκτείνετ­αι η ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, με στόχο για το τέλος του 2019, την επίτευξη κάλυψης περίπου 70% στις περιοχές που έχουν παραχωρηθε­ί. Καθώς ομαλοποιεί­ται σταδιακά η ρευματοδότ­ηση του δικτύου οπτικών ινών, στη διάρκεια του β' τριμήνου ενεργοποιή­θηκαν 58.000 γραμμές, ανεβάζοντα­ς τον αριθμό των ενεργοποιη­μένων γραμμών στις 217.000, επί συνόλου 274.000 γραμμών.

Για το 2019 στρατηγική εστίαση της εταιρείας παραμένει η συνεχής επέκταση των υποδομών νέας γενιάς, με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών εμπορικής ανάπτυξης. Σκοπεύει να αξιοποιήσε­ι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά τηλεπικοιν­ωνιών όσον αφορά την κάλυψη και τις ταχύτητες των δικτύων νέας γενιάς(NGA), τη διείσδυση των smartphone, την αυξημένη ζήτηση των δεδομένων και τη σύγκλιση των υπηρεσιών για τα νοικοκυριά. Αναμένει επίσης να επωφεληθεί από την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Για το α' εξάμηνο τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν ενισχυμένη άνοδο, 3,2% ετησίως, στα 249,3 εκατ. ευρώ, και το προσαρμοσμ­ένο EBITDA αυξήθηκε κατά 21,6% ετησίως, στα 66,9 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Για το 2019 στρατηγική εστίαση της εταιρείας παραμένει η συνεχής επέκταση των υποδομών νέας γενιάς, με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών εμπορικής ανάπτυξης.
Για το 2019 στρατηγική εστίαση της εταιρείας παραμένει η συνεχής επέκταση των υποδομών νέας γενιάς, με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών εμπορικής ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece