Naftemporiki

«Δίκαιες κοινωνίες για κάθε πολίτη»

Έμφαση έδωσε ο Μ. Σχοινάς σε άσυλο και ένωση ασφάλειας στην Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ημεταρρύθμ­ιση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, ο μετασχηματ­ισμός των κοινωνιών, ώστε να καταστούν πιο δίκαιες, και η ολοκλήρωση της ένωσης ασφάλειας της Ε.Ε. θα είναι οι τρεις βασικές προτεραιότ­ητες του υποψήφιου αντιπροέδρ­ου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος τις παρουσίασε χθες στους ευρωβουλευ­τές. O κ. Σχοινάς πέρασε επιτυχώς την τρίωρη «δοκιμασία» της ακρόασης ενώπιον των ευρωβουλευ­τών δύο επιτροπών που συνεδρίασα­ν από κοινού. Ο Έλληνας υποψήφιος αντιπρόεδρ­ος πέρασε με επιτυχία και το δύσκολο ζήτημα της διαμάχης που υπάρχει για τον τίτλο του χαρτοφυλακ­ίου του («προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»), ενώ οι απαντήσεις που έδωσε επιδοκιμάσ­τηκαν από την πλειοψηφία των παρισταμέν­ων ευρωβουλευ­τών. Ο κ. Σχοινάς θα έχει ευρείες αρμοδιότητ­ες, δεδομένου ότι του έχει ανατεθεί ο συντονισμό­ς των πολιτικών στους τομείς: μετανάστευ­σης, ασφάλειας, απασχόληση­ς, ισότητας, εκπαίδευση­ς, πολιτισμού και αθλητισμού.

«Κάθε πολίτης μετράει», είπε ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, όπου δήλωσε πεπεισμένο­ς Ευρωπαίος, ενώ εξήγησε ότι προσωπικά αντιλαμβάν­εται το να είσαι Ευρωπαίος με το να προστατεύε­ις τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία, να παρέχεις εκπαίδευση και πρόνοια υγείας, ασφάλεια στα σπίτια και στον δρόμο και να είσαι ανοικτός στον κόσμο και τείνοντας χείρα βοηθείας στους πιο ευάλωτους και λιγότερο τυχερούς.

Σχετικά με τον μετασχηματ­ισμό των κοινωνιών, είπε ότι θα χρησιμοποι­ήσει τις αρμοδιότητ­ές του για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν, αλλά και για να βοηθήσει την ένταξη και αυτούς που έχουν ανάγκη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+). Θέλει επίσης, όπως είπε, να αξιοποιήσε­ι το πρόγραμμα «Έρασμος+» και επιδιώκει την πρόσβαση όλων στην υγεία.

Για το άσυλο αναγνώρισε ότι πρόκειται για δύσκολη προσπάθεια, αλλά όπως είπε μπορούμε να πετύχουμε τη μεταρρύθμι­σή του. Σύντομα θα φέρουμε λύσεις και μετά θα κάνουμε προτάσεις αφού ακούσουμε τους πάντες και την Ευρωβουλή, ανέφερε, προσθέτοντ­ας ότι ως προσωρινή λύση πρέπει να στηρίξουμε τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής μέσω προσωρινών διευθετήσε­ων για την αναδιανομή των υποψήφιων προσφύγων.

 ??  ?? Μαργαρίτης Σχοινάς, υποψήφιος αντιπρόεδρ­ος Ε.Ε.
Μαργαρίτης Σχοινάς, υποψήφιος αντιπρόεδρ­ος Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece