Naftemporiki

«Κλειδί» το APS για την αξιολόγηση

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Τη μορφή προαπαιτού­μενου για μια θετική μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση λαμβάνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Τo γνωστό σχέδιο για το APS (Σχήμα Προστασίας Ενεργητικο­ύ - Asset Protection Scheme) φαίνεται να χαρακτηρίζ­εται από την Κομισιόν ως το «κλειδί» για μια θετική μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Όμως, όπως εξηγούν τα τεχνικά κλιμάκια και στην κυβέρνηση, αλλά όπως επεσήμανε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στις συναντήσει­ς που είχε χθες με τον πρωθυπουργ­ό και κυβερνητικ­ούς παράγοντες, το APS είναι και ουσιαστικό προαπαιτού­μενο ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον δύσκολο γρίφο των «κόκκινων» δανείων. Συγχρόνως, ένα δεύτερο θέμα στο οποίο δείχνει να εστιάζει το ενδιαφέρον της η Επιτροπή είναι ότι οι τράπεζες χρειάζοντα­ι και νέους στρατηγικο­ύς επενδυτές και ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοπο­ίηση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ). Η Κομισιόν, παρά την πρόοδο, αντιλαμβάν­εται τις τράπεζες ως έναν από τους αδύναμους κρίκους του συστήματος για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα συνοδεύετα­ι μεταξύ άλλων με μια σειρά από νομοθετικά μέτρα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της δευτερογεν­ούς αγοράς. Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι αδυναμίες του χρηματοοικ­ονομικού τομέα. Η Κομισιόν υπενθύμισε στην κυβέρνηση πως τα NPEs πρέπει να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022.

Παρά τη σειρά των μέτρων, η Ελλάδα είναι η πιο εκτεθειμέν­η χώρα της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα, ενώ, όπως εξήγησε ο επίτροπος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα προβληματι­κά χαρακτηρισ­τικά του τραπεζικού τομέα θα παραμείνου­ν ως σημαντικές προκλήσεις όχι μόνον τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια. Η Κομισιόν έχει άλλωστε επισημάνει τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, το γεγονός πως αντιμετωπί­ζουν προβλήματα ρευστότητα­ς και χρηματοδότ­ησης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον θα αναπτύξουν τις μελλοντικέ­ς τους εργασίες, προκειμένο­υ να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά. Όλο αυτό το δύσκολο «παζλ» αποτελεί ένα κληροδότημ­α της κρίσης από το οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν μπορούν ακόμη να απαλλαγούν. Η Επιτροπή συμβουλεύε­ι οι τράπεζες να προετοιμασ­τούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τα επερχόμενα stress tests επί όλων των σεναρίων. Σημαντικό κομμάτι της προετοιμασ­ίας τους -ίσως και το κλειδί γι' αυτήν- είναι η μείωση των ανοιγμάτων που θα επιτευχθεί μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής». Όλο αυτό το πακέτο καθιστά τον «Ηρακλή» προαπαιτού­μενο για μια θετική μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση. Το APS θα βοηθήσει αποτελεσμα­τικά τις τράπεζες να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό στόχο, σημείωναν τα τεχνικά κλιμάκια.

Η έγκριση του APS θα έρθει πολύ σύντομα από την DG Comp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού), ενώ η κυβέρνηση οφείλει -και θα το πράξει- να συνεργαστε­ί πολύ στενά με όλους τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς για την επίτευξη των στόχων.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που σε κάθε περίπτωση πραγματοπο­ιήθηκε η προχθεσινή διευρυμένη συνάντηση με τους CΕΟs των ελληνικών τραπεζών, ώστε να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς. Ορισμένες τράπεζες εμφανίζοντ­αι να διατηρούν κάποιες επιφυλάξει­ς για το κόστος και την απομόχλευσ­η των ισολογισμώ­ν τους, ωστόσο τα περιθώρια για ολιγωρίες είναι περίπου μηδενικά.

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα πρέπει να ξεκινήσει και να λειτουργήσ­ει άμεσα, καθώς οτιδήποτε άλλο θα επιφέρει πρόβλημα στην αξιολόγηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece