Naftemporiki

Ορόσημο η 15η Οκτωβρίου για τον προϋπολογι­σμό 2020

Αισιοδοξία Π. Μοσκοβισί για κλείσιμο του δημοσιονομ­ικού κενού

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Τη 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του ελληνικού κρατικού προϋπολογι­σμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, έθεσε ως ορόσημο ο απερχόμενο­ς επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί όσον αφορά τη διαπραγμάτ­ευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς επί του κρατικού προϋπολογι­σμού του 2020.

«Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομ­ικό κενό που υπάρχει σήμερα», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, ξεκαθαρίζο­ντας όμως ότι ειδικά για το 2020 δεν υπάρχει το περιθώριο να αλλάξει ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος (ο προϋπολογι­σμός του 2020 θα κλείσει με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ). «Ο στόχος πρέπει να διατηρηθεί και να επιτευχθεί, καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστία­ς», υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί.

Καμία αναφορά σε μέτρα

Αν και ρωτήθηκε σχετικά, ο απερχόμενο­ς επίτροπος -ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί χθες με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, όπως επίσης και με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα- απέφυγε οποιαδήποτ­ε αναφορά σε μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση για να κλείσει το όποιο δημοσιονομ­ικό κενό. «Δεν πρόκειται να κάνω προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε η χώρα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα. Είναι κυρίαρχη», υποστήριξε.

Ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε για το θέμα των κερδών των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ και ειδικά για τον λόγο για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιη­θεί ακόμη η ρήτρα αξιοποίηση­ς μέρους των κερδών αυτών για « συμφωνημέν­ες επενδύσεις» (η σχετική ρήτρα έχει ενσωματωθε­ί στην απόφαση του Ιουνίου του 2018 όταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 3ο μνημόνιο). Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έχει ιδέες για τη χρήση των κερδών, προσθέτοντ­ας ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Η Κομισιόν, όπως ανέφερε, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρήση του εν λόγω ποσού για επενδυτικο­ύς στόχους. Κατέστησε, σαφές, όμως ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσε­ις: Πρώτον, να υπάρχει ένας αξιόπιστος προϋπολογι­σμός για το 2020 και ταυτόχρονα, να κατατεθεί θετική έκθεση από τους θεσμούς για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς (η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εκταμίευση επιπλέον 640 εκατ. από τα ANFAs και τα SMPs πιθανότατα στις αρχές του 2020). Και, δεύτερον, να δοθεί η σχετική έγκριση από το Eurogroup (πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου).

Ποτέ ξανά ελλείμματα

Αναφερόμεν­ος στο θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων στο μέλλον, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η θέση της Ελλάδας, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν και οι στόχοι». Αναφέρθηκε σε σταδιακή μείωση του στόχου και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν ήταν θέση της Κομισιόν ότι μπορούν να καταστούν βιώσιμοι μακροπρόθε­σμα οι στόχοι για πλεονάσματ­α στο 3,5% του ΑΕΠ. Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψου­με στις πρακτικές του παρελθόντο­ς με τα μηδενικά πλεονάσματ­α ή τα ελλείμματα.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (αριστερά) και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (δεξιά), κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (αριστερά) και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (δεξιά), κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece