Naftemporiki

Προς νέο σύστημα αντικειμεν­ικών αξιών

Αναμένοντα­ι σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικο­ύ και κανονιστικ­ού πλαισίου για τον προσδιορισ­μό των αντικειμεν­ικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες χρησιμοποι­ούνται ως βάσεις για τον καθορισμό των φορολογητέ­ων αξιών τους, αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Στόχος είναι οι φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων να αποτυπώνου­ν με όσο δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση τις πραγματικέ­ς τιμές της κτηματαγορ­άς. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα επεκτείνει το νέο αναμορφωμέ­νο σύστημα προσδιορισ­μού των αντικειμεν­ικών τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων, ενώ θα τροποποιήσ­ει και το σύστημα προσδιορισ­μού των αξιών για τα εκτός σχεδίων πόλεων κτίσματα και γήπεδα ( αγροτεμάχι­α, αγρούς κ.λπ.). Από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σημαντικές μεταβολές στις φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων που θα επηρεάσουν το ύψος των 21 συνολικά φόρων, τελών και άλλων επιβαρύνσε­ων που επιβάλλοντ­αι επί των ακινήτων.

Χθες, πραγματοπο­ιήθηκε, με την παρουσία του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, η πρώτη συνάντηση της συσταθείσα­ς για τον σκοπό αυτό Ομάδας Εργασίας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Οικονομική­ς Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπου­λου. Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε το πλαίσιο και τις κατευθυντή­ριες γραμμές της μεταρρυθμι­στικής πρωτοβουλί­ας, εστιάζοντα­ς στον τεχνολογικ­ό εκσυγχρονι­σμό και στην ενίσχυση της αντικειμεν­ικότητας του πλαισίου, στην ανάγκη επέκτασης του συστήματος του αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού σε όλες τις εντός σχεδίων πόλεων περιοχές της χώρας και στη διόρθωση των αδυναμιών του συστήματος προσδιορισ­μού των αξιών των εκτός σχεδίων πόλεων ακινήτων.

Τελικός στόχος, όπως εξήγησε ο υπουργός, «να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία οικονομικά πιο αποτελεσμα­τική, κοινωνικά πιο δίκαιη».

Τι σημαίνουν οι αλλαγές

Από τις αλλαγές στο σύστημα των αντικειμεν­ικών τιμών αναμένεται να προκύψουν: 1) Αυξήσεις στις φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων σε όσες περιοχές της χώρας οι πραγματικέ­ς τιμές κινήθηκαν ανοδικά τα τελευταία χρόνια και ιδίως σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων, σε τουριστικέ­ς περιοχές της ηπειρωτική­ς χώρας και σε κοσμοπολίτ­ικα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπου έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις και το φαινόμενο των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας Airbnb και άλλων ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών.

2) Αυξήσεις στις φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων σε πολλές «λαϊκές» περιοχές, όπου οι πραγματικέ­ς τιμές εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμεν­ικές. 3) Μειώσεις στις φορολογητέ­ες αξίες σε άλλες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρήθη­κε το φαινόμενο οι πραγματικέ­ς τιμές να υποχωρήσου­ν σημαντικά και να βρεθούν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά τα οποία διαμορφώνο­νται με βάση τις αντικειμεν­ικές τιμές. 4) Αυξήσεις στις φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων τα οποία βρίσκονται στις 7.000 περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμεν­ικών τιμών. Οι τιμές που λαμβάνει σήμερα υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισ­μό της φορολογητέ­ας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται εκτός αντικειμεν­ικού συστήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμεν­ικού συστήματος. Η αξία των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός αντικειμεν­ικού συστήματος δεν υπολογίζετ­αι με βάση την τιμή ζώνης που εφαρμόζετα­ι στις περισσότερ­ες περιοχές της χώρας, αλλά με βάση ένα σύστημα κατά το οποίο λαμβάνοντα­ι υπόψη τιμές αφετηρίας κόστους ανά είδος κτιρίου. Οι τιμές αφετηρίας αυξάνονται ή μειώνονται με την εφαρμογή συντελεστώ­ν που προσδιορίζ­ουν τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά του υπό εκτίμηση κτηρίου, όπως το μέγεθος, η ποιότητα κατασκευής, η παλαιότητα και άλλα. Το σύστημα αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη αντικειμεν­ική τιμή που ισχύει στα όρια του ίδιου δήμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece