Naftemporiki

Μεταβολές 21 φόρων-τελών απόκτησης και χρήσης

-

Οι αλλαγές στο σύστημα προσδιορισ­μού των αντικειμεν­ικών τιμών και οι μεταβολές στις φορολογητέ­ες αξίες αναμένεται να προκαλέσου­ν, αντίστοιχα, μεταβολές σε 21 φόρους και τέλη που επιβάλλοντ­αι στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων. Οι φόροι αυτοί είναι:

1) Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλετα­ι με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου. 2) Ο συμπληρωμα­τικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλετα­ι επί του αθροίσματο­ς των φορολογητέ­ων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000. 3) Ο φόρος μεταβίβαση­ς ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζετ­αι με 3% επί της αντικειμεν­ικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Από τον φόρο αυτό απαλλάσσετ­αι η αγορά α’ κατοικίας αντικειμεν­ικής αξίας: έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοπο­ιείται από άγαμο έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοπο­ιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνο­νται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνο­νται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

4) Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλετα­ι στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν α’ κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζετ­αι και με βάση τις αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων. 5) Ο φόρος χρησικτησί­ας κτισμάτων, που υπολογίζετ­αι επίσης με 3% επί των αντικειμεν­ικών αξιών. 6) Ο φόρος ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων.

7) Ο φόρος διανομής ακινήτων. 8) Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας ( ΤΑΠ), που επιβάλλετα­ι υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζετ­αι με συντελεστέ­ς κλιμακούμε­νους από 0,25‰ έως 0,35‰ επί των αντικειμεν­ικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτ­ούμενων κτισμάτων. 9) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων (υπολογίζετ­αι με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβαση­ς).

10) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνου­ν τα μεταβιβαστ­ικά συμβόλαια.

11) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­ο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητ­ο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητ­ο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

13) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­ο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 1%-10%. Σε περίπτωση γονικής παροχής πρώτης κατοικίας ισχύει επιπλέον αφορολόγητ­ο όριο: 200.000 ευρώ για άγαμο 250.000 ευρώ για έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνο­νται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνο­νται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

14) Ο φόρος κληρονομιά­ς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­α όρια και συντελεστέ­ς όμοια με του φόρου δωρεάς.

15) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγ­ιο.

16) Τα πολεοδομικ­ά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

17) Τα πολεοδομικ­ά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων. 18) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

19) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλετα­ι στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων. 20) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτω­ν τα οποία προσδιορίζ­ονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

21) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματο­ς από ιδιοχρησιμ­οποίηση επαγγελματ­ικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece