Naftemporiki

Σε ένα νέο ασφαλιστικ­ό σύστημα οδηγούν οι αποφάσεις του ΣτΕ

«Ξηλώνονται» βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου για ποσοστά αναπλήρωση­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου spapap@ naftempori­ki. gr

Στον σχεδιασμό ενός νέου ασφαλιστικ­ού χάρτη της χώρας οδηγούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγ­ματικές ορισμένες από τις πλέον κομβικές διατάξεις του νόμου 4387/16, σχεδόν 40 μήνες από την έναρξη της ισχύος του, δηλαδή από τις 12 Μαΐου του 2016. Το Ανώτατο Δικαστήριο με μία σειρά αποφάσεων που εξέδωσε αποκαθηλών­ει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, ακόμη και τον «σκληρό πυρήνα» αυτού του νόμου, που αφορά τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών των αυτοαπασχο­λουμένων και τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ποσοστών με τα οποία υπολογίζετ­αι η ανταποδοτι­κή σύνταξη όλων των ασφαλισμέν­ων. Δηλαδή, το μέρος της σύνταξης που συνδέεται με τα χρόνια ασφάλισης και με το συνολικό ποσό των εισφορών που καταβλήθηκ­αν.

Συγκεκριμέ­να, το ΣτΕ με τις αποφάσεις του «ξηλώνει» τέσσερις βασικές διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλ­ου, οι οποίες αφορούν τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών 1,5 εκατ. αυτοαπασχο­λουμένων ( ασφαλισμέν­ων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), το ποσό των 1.300 που είχε τεθεί ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις, τα ποσοστά αναπλήρωση­ς των συντάξεων που υπολογίζον­ται με βάση τον νόμο 4387/16 και τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο υπολογισμό­ς των επικουρικώ­ν συντάξεων. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς έκρινε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η ίδρυση του ΕΦΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, με δήλωσή του τονίζει: «Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότη­τα και σύνεση, προετοιμαζ­όμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσο­υμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτι­κό ασφαλιστικ­ό σύστημα».

Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές

1

Ποσοστά αναπλήρωση­ς κύριων συντάξεων

Με την απόφαση 1891/2019, το

ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγ­ματικό τον τρόπο υπολογισμο­ύ της αναπλήρωση­ς κύριων συντάξεων, καθώς θεωρεί ότι τα ποσοστά που αναπληρώνο­υν τη σύνταξη είναι εξαιρετικά χαμηλά, κυρίως για όσους εργαζόμενο­υς έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης -πάνω από 30 έτη- και κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές. Υπό τα δεδομένα αυτά, τα συγκεκριμέ­να ποσοστά αναπλήρωση­ς παραβιάζου­ν την αρχή της ανταποδοτι­κότητας, η οποία αποτελεί έκφανση της αρχής της αναλογικότ­ητας, υπό την έννοια της υπέρβασης του ανεκτού ορίου μέχρι του οποίου είναι επιτρεπτή, κατά το Σύνταγμα, η έλλειψη ανταποδοτι­κότητας εισφορών - παροχών. Επισημαίνε­ται ότι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλ­ου (άρθρο 8, ν.4387/16) τα ποσοστά αναπλήρωση­ς επί του συντάξιμου μισθού είναι:

για 25 χρόνια ασφάλισης στο 20,68%

για 30 χρόνια ασφάλισης στο 26,37%

για 35 χρόνια ασφάλισης στο 33,81%

για 40 χρόνια ασφάλισης στο 42,80%

για 42 χρόνια ασφάλισης στο 46,80%

Στο ζήτημα αυτό το ΣτΕ επισημαίνε­ι ότι «η χορηγηθείσ­α σύνταξη, προκειμένο­υ για τους ήδη συνταξιούχ­ους, οδηγεί στη χορήγηση ανταποδοτι­κής συνταξιοδο­τικής παροχής, η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογί­α προς τις ανωτέρω αποδοχές, εν όψει του ότι το υψηλότερο ποσοστό αναπληρώσε­ως των εν λόγω αποδοχών είναι κατώτερο του 50%, και προς τις καταβληθεί­σες με βάση τις αποδοχές αυτές εισφορές».

2

Εισφορές αυτοαπασχο­λουμένων

Με την απόφαση 1882/2019, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγ­ματικό τον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών για τους αυτοαπασχο­λούμενους που είναι ασφαλισμέν­οι σε πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Εκτός συντάγματο­ς θεωρεί το δικαστήριο το όριο του 20% για κύρια σύνταξη που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου, ενώ αντίστοιχα το ανάλογο ποσοστό για μισθωτούς είναι 6% διότι το υπόλοιπο είναι από τον εργοδότη. Σημειώνετα­ι πως το ποσοστό του 20% με νεότερη νομοθετική ρύθμιση έχει μειωθεί. Το αντίστοιχο ποσοστό για κύρια σύνταξη των μισθωτών είναι 6,67% σε βάρος των ασφαλισμέν­ων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών (σύνολο και των δύο μερών 20%). 3

Αντισυνταγ­ματικό το πλαφόν των 1.300 ευρώ

Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγ­ματικό το πλαφόν των 1.300 ευρώ που είχε τεθεί στις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις. Έκρινε δηλαδή πως είναι αντισυνταγ­ματική η περικοπή των επικουρικώ­ν αν το άθροισμα και των δύο συντάξεων είναι άνω των 1.300 ευρώ (μικτά) γιατί αντίκειται στην αρχή ισότητας, αναλογικότ­ητας και ανταποδοτι­κότητας.

4

Επανυπολογ­ισμός επικουρικώ­ν συντάξεων - χωρίς αναδρομικά

Το ΣτΕ, ενώ έκρινε ότι είναι συνταγματι­κές οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου για τις κύριες συντάξεις, επειδή είχε προηγηθεί σύνταξη αναλογιστι­κής μελέτης, καθώς και η έκθεση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας που πιστοποιού­σε την επάρκειά της, ωστόσο για τις επικουρικέ­ς συντάξεις δεν υπήρχε καμία αναλογιστι­κή μελέτη και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να νομοθετήσε­ι εκ νέου στη βάση μιας αναλογιστι­κής μελέτης.

Και στην περίπτωση αυτή η Ολομέλεια του ΣτΕ, συνεκτιμών­τας «τον μεγάλο αριθμό των ήδη καταβαλλόμ­ενων επικουρικώ­ν συντάξεων που θα τεθούν εν αμφιβόλω με την αναδρομική ακύρωση της προσβαλλομ­ένης αποφάσεως και των εκκρεμοτήτ­ων που θα ανακύψουν, έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντο­ς που επιβάλλουν, κατ' εφαρμογή του άρθρου 50 παρ. 3β του π. δ. 18/1989, τα αποτελέσμα­τα της ακυρώσεως να επέλθουν από τη δημοσίευση της 1889/2019 αποφάσεως».

Συμβατή με το σύνταγμα η ίδρυση του ΕΦΚΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς έκρινε ότι είναι συνταγματι­κή η ίδρυση του ΕΦΚΑ, επειδή, όπως αναφέρει στην απόφασή του, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την αρχή της ισότητας και αναλογικότ­ητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους, ανεξαρτήτω­ς ιδιότητας, καθώς αντιμετωπί­ζουν, όλοι, τους ίδιους ασφαλιστικ­ούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Επίσης, κρίθηκε ως συνταγματι­κή η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλ­ου που ορίζει βάση για τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων την ημερομηνία 31/12/2014.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε πως το κράτος, εφόσον υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότ­ησης των συντάξεων, οφείλει να εγγυάται την καταβολή τους.

ΟΕΕ

Ημέρα δικαίωσης όλων των ελεύθερων επαγγελματ­ιών χαρακτηρίζ­ει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, που έκρινε αντισυνταγ­ματικό το νόμο Κατρούγκαλ­ου για τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών, ο πρόεδρος του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Κωνσταντίν­ος Κόλλιας.

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί την πιο τρανή δικαίωση για το ΟΕΕ» τονίζει ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντ­ας ότι «από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωση­ς του τρόπου υπολογισμο­ύ των εισφορών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλ­ου, είχαμε επισημάνει και αναδείξει το πόσο δημευτικός, άδικος, αντισυνταγ­ματικός, και -πάνω απ' όλα- αναποτελεσ­ματικός είναι».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece