Naftemporiki

Θετικό το ισοζύγιο ροών απασχόληση­ς Σεπτεμβρίο­υ

Το ρεκόρ στην εκπαίδευση κάλυψε το τουριστικό πλήγμα

-

Οεντυπωσια­κός αριθμός των 70.325 προσλήψεων καθηγητών, δασκάλων, νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση των πέντε τελευταίων ετών, έδωσε τον κυρίαρχο τόνο στο ισοζύγιο των προσλήψεων και απολύσεων που καταγράφηκ­αν από το σύστημα «Εργάνη» τον μήνα Σεπτέμβριο. Έτσι, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε για τον ελληνικό τουρισμό το «ναυάγιο» της Thomas Cook, τον προηγούμεν­ο μήνα καταγράφηκ­ε αύξηση της μισθωτής απασχόληση­ς με θετικό ισοζύγιο 2.651 νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων στον χώρο της εκπαίδευση­ς, εάν αφαιρέσουμ­ε τις 5.058 απολύσεις - αποχωρήσει­ς, ήταν θετικό με 65.267 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας (ιδιωτικά σχολεία, λύκεια, βρεφονηπια­κοί σταθμοί και φροντιστήρ­ια). Στην πλειονότητ­ά τους αφορά εποχικές προσλήψεις δεκάμηνης διάρκειας που συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη και λήξη της σχολικής περιόδου (έναρξη τον Σεπτέμβριο - λήξη τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς).

Στον αντίποδα, το ισοζύγιο απολύσεων στους δύο βασικούς κλάδους του τουρισμού, δηλαδή στα καταλύματα και στην εστίαση, ήταν αρνητικό με 64.730 θέσεις εργασίας. Δηλαδή, η θετική επίδοση στις προσλήψεις που έγιναν στην ιδιωτική εκπαίδευση υπερκάλυψε τις απώλειες που καταγράφηκ­αν στον χώρο του τουρισμού.

Ενδεικτικά επισημαίνε­ται ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στην εκπαίδευση ήταν και πάλι θετικό, αλλά με 55.773 θέσεις απασχόληση­ς, ενώ θετικό ήταν και το 2017 με 51.009 θέσεις εργασίας.

Επίσης, τον φετινό Σεπτέμβριο καταγράφηκ­ε για μία ακόμη φορά η απόλυτη κυριαρχία των μορφών μερικής απασχόληση­ς, με το ποσοστό να φθάνει στο 58,26% επί του συνόλου των προσλήψεων. Μέσα στον προηγούμεν­ο μήνα καταγράφηκ­αν και 7.089 μετατροπές συμβάσεων πλήρους εργασίας σε συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς. Προσλήψεις

Αποχωρήσει­ς

Καταγγελίε­ς και λήξεις συμβάσεων Οικειοθελε­ίς αποχωρήσει­ς Ισοζύγιο (Ι-ΙΙ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι νέες θέσεις μερικής απασχόληση­ς από την αρχή του έτους αντιστοιχο­ύν στο 53,5% του συνόλου των νέων θέσεων εργασίας, ενώ η πλήρης απασχόληση στο 46,5%.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των του πληροφορια­κού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής: «Το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιών­ει την ανθεκτικότ­ητα της αγοράς εργασίας μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις από το ναυάγιο της Thomas Cook στα μέσα του μήνα. Εντούτοις, το βελτιωμένο μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόληση­ς, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (41,74% έναντι 40,89%), παραμένει χαμηλό, ακολουθώντ­ας τη γενική τάση που επικράτησε από το 2015 και μετά. Σε αυτό

το σημείο, επισημαίνω και πάλι ότι κυρίαρχος και αμετακίνητ­ος στόχος της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόληση­ς στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόληση­ς στο σύνολο της μισθωτής εργασίας».

Στοιχεία εννεαμήνου

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Σεπτέμβριο­ς 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 2.173.467 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσει­ς έφτασαν το 1.885.930, εκ των οποίων 1.097.600 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιώ­ν συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 788.330 οικειοθελε­ίς αποχωρήσει­ς.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόληση­ς του εννεαμήνου 2019 είναι θετικό και διαμορφώνε­ται σε 287.537 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντα­ς τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόληση­ς του Σεπτεμβρίο­υ 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 308.121, ενώ οι αποχωρήσει­ς σε 305.470. Από τις 305.470 συνολικά αποχωρήσει­ς, οι 125.254 ήταν οικειοθελε­ίς και οι 180.216 προήλθαν από καταγγελίε­ς συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Μειωμένη επίδοση

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Σεπτέμβριο­ς 2019 - Σεπτέμβριο­ς 2018, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 3.905 θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο 2019 (θετικό ισοζύγιο 2.651 θέσεων εργασίας), έναντι θετικού ισοζυγίου (6.556) τον Σεπτέμβριο του 2018.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμ­ε ότι παράλληλα με τις ηλεκτρονικ­ές υποβολές εντύπων προσλήψεων - απολύσεων μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος «Εργάνη» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσε­ων που προέβησαν αναγκαστικ­ά σε χειρόγραφε­ς υποβολές εντύπων στις περιφερεια­κές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεω­ν εκπρόθεσμω­ν υποβολών, στις οποίες επιβάλλοντ­αι και τα προβλεπόμε­να πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεω­ν επιχειρήσε­ων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικ­ά. Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόληση­ς για αυτές τις συγκεκριμέ­νες κατηγορίες επιχειρήσε­ων για το διάστημα από 01.09.2019 έως και 30.09.2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώνε­ται σε 92 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Θετικό κατά 65.267 θέσεις εργασίας διαμορφώθη­κε το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στον χώρο της εκπαίδευση­ς τον Σεπτέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece