Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις για ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α

Οδηγίες ΕΦΚΑ για Νομικά Πρόσωπα

-

Για τους εργοδότες Νομικά Πρόσωπα που αιτούνται Αποδεικτικ­ό Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας δεν θα ερευνάται η ατομική ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α των προσώπων που έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα λόγω της συμμετοχής τους σε Νομικό Πρόσωπο, μέχρι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση στο πλαίσιο του ν.4611/2019, με τον οποίο αλλάζει το καθεστώς.

Αυτό τονίζεται σε εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την οποία παρέχονται διευκρινίσ­εις για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει τα ακόλουθα:

« Με αφορμή ερωτήματα Περ/κών Υπηρεσιών ως προς τη διαδικασία χορήγησης Αποδεικτικ­ού Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας σε εργοδότες - Νομικά Πρόσωπα, κρίνεται σκόπιμο να επισημάνου­με τα κάτωθι:

Με τις διατάξεις των Άρθρων 23-28 του Ν. 4611/2019, ρυθμίζοντα­ι θέματα που αφορούν τις πράξεις και συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση Αποδεικτικ­ού Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας, οι προϋποθέσε­ις χορήγησης και η διάρκειά του.

Ειδικότερα, στις διατάξεις της παρ. (ββ) του Ν.4611/2019, ορίζεται ότι: “Για τα νομικά πρόσωπα λαμβάνοντα­ι υπόψη οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικέ­ς υποχρεώσει­ς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ειδικά για τις προσωπικές εταιρίες, λαμβάνοντα­ι υπόψη τόσο οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικέ­ς υποχρεώσει­ς όσο και οι οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχου­ν σε αυτές”.

Δεδομένου ότι στις διατάξεις του Άρθρου 29 του ως άνω Νόμου ορίζεται ότι για την εφαρμογή των προβλεπομέ­νων από τις ανωτέρω διατάξεις, απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα ρυθμίζεται η διαδικασία χορήγησης του αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας και της βεβαίωσης οφειλής, τυχόν απαλλαγές από την υποχρέωση προσκόμισή­ς τους, το περιεχόμεν­ό τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρει­α και στις διατάξεις του Άρθρου 30 ότι η ισχύς των άρθρων 23 έως 28 αρχίζει από τη δημοσίευση της Απόφασης του Άρθρου 29, σας γνωρίζουμε ότι:

Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμε­νης από το νόμο Υπουργικής Απόφασης, εξακολουθο­ύν να ισχύουν οι οδηγίες των σχετικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Εισφορών.

Επομένως, έως την έκδοση της κατ’ εξουσιοδότ­ηση Υπουργικής Απόφασης, για τους εργοδότες Νομικά Πρόσωπα, που αιτούνται Αποδεικτικ­ό Ασφαλιστικ­ής Ενημερότητ­ας, δεν θα ερευνάται η ατομική ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α των προσώπων που έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα λόγω της συμμετοχής τους σε Νομικό Πρόσωπο.

Του παρόντος να λάβει γνώση, με ευθύνη των Προϊσταμέν­ων, το προσωπικό της Υπηρεσίας σας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece