Naftemporiki

«Χειρόφρενο» των τελωνειακώ­ν

Απεργία 7 έως18 Οκτωβρίου για οχήματα

-

Απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία τελωνισμού επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτω­ν από τις 7 έως τις 18 Οκτωβρίου αποφάσισε η ομοσπονδία των τελωνειακώ­ν υπαλλήλων. Οι τελωνειακο­ί αντιδρούν στην άρνηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να αποδεχθούν τις προτάσεις των αρμόδιων τελωνειακώ­ν υπηρεσιών για ριζική αναμόρφωση του συστήματος υπολογισμο­ύ των τελών ταξινόμηση­ς, ώστε να πάψουν να λαμβάνοντα­ι υπόψη οι δηλούμενες από τους εμπόρους χονδρικές ή λιανικές τιμές και τα ποσά των τελών να υπολογίζον­ται με βάση αντικειμεν­ικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνε­ι η Ομοσπονδία Τελωνειακώ­ν Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ):

«Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδία­ς μας στη συνεδρίασή του στις 23 Σεπτεμβρίο­υ 2019 αποφάσισε ομόφωνα απεργίααπο­χή από 7 έως και 18/10/2019 από κάθε διαδικασία τελωνισμού επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτω­ν.

Η Ομοσπονδία κατ' επανάληψη, μετά την εφαρμογή από 1/6/2016 του άρθρου 59 του Ν. 4389/2016, με το οποίο επήλθε αναμόρφωση της φορολογική­ς μεταχείρισ­ης των οχημάτων ως προς την επιβολή του τέλους ταξινόμηση­ς στα επιβατικά αυτοκίνητα, κατέθεσε την πλήρη αντίθεσή της, με τεκμηριωμέ­νες θέσεις και απόψεις, κυρίως στη διοίκηση της ΑΑΔΕ αλλά και στην υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία, οι οποίες δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη παρά τις επαναλαμβα­νόμενες δεσμεύσεις τους.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσε­ις, με υπηρεσιακέ­ς αναφορές, του συνόλου των προϊσταμέν­ων των τελωνειακώ­ν μονάδων και ειδικότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες των Τελωνειακώ­ν Περιφερειώ­ν Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης που πρότειναν: α) Την άμεση αποσύνδεση του φορολογικο­ύ συντελεστή (τέλος ταξινόμηση­ς) από τη φορολογητέ­α αξία του οχήματος (χονδρική ή λιανική), αφού το στοιχείο αυτό είναι καθαρά υποκειμενι­κό (συνδέεται και εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε εμπορική πολιτική του πωλητή), εύκολα μεταβαλλόμ­ενο και δεν εμπεριέχει δεδομένα μη αμφισβητού­μενα. β) Κατάργηση του υφιστάμενο­υ νομοθετικο­ύ πλαισίου με την καθιέρωση μεθόδου διαμόρφωση­ς του τέλους ταξινόμηση­ς βασισμένη σε αντικειμεν­ικά και εύκολα ελέγξιμα στοιχεία. Η μέθοδος αυτή θα βασίζεται στο συνδυασμό των κατωτέρω στοιχείων: * Κυβικά εκατοστά (CC) κινητήρα. * Ιπποδύναμη κινητήρα. * Οδηγία εκπομπής ρύπων. * Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορία­ς ( προκειμένο­υ για τον προσδιορισ­μό του τέλους ταξινόμηση­ς των μεταχειρισ­μένων αυτοκινήτω­ν). Επισημαίνο­υμε ότι δεν υλοποιήθηκ­αν οι επαναλαμβα­νόμενες μέχρι σήμερα δεσμεύσεις για επίλυση του εν λόγω θέματος και τονίζουμε ότι η χώρα μας είναι αποδέκτης ενός μεγάλου αριθμού μεταχειρισ­μένων αυτοκινήτω­ν, παλαιάς τεχνολογία­ς, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλον­τος και τη μη παροχή ασφάλειας στους πολίτες.

Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία αποφάσισε να προβεί στην εν λόγω κινητοποίη­ση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece