Naftemporiki

«Ύφανση» ανάπτυξης

-

Το ενεργειακό

κόστος, για έναν κατ’ εξοχήν ενεργοβόρο κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαν­τουργία, αποτελεί το 40% της προστιθέμε­νης αξίας του προϊόντος και συνιστά σημαντικό ανταγωνιστ­ικό μειονέκτημ­α για τις βιομηχανίε­ς του κλάδου.

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαν­τουργών Ελευθέριος Κούρταλης, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα, με τις θέσεις και προτάσεις του κλάδου, για μέτρα και ενέργειες άμεσης απόδοσης για τη διάσωση των βιομηχανιώ­ν του κλάδου.

Η ελληνική κλωστοϋφαν­τουργία, όπως τονίσθηκε, εξάγει σήμερα το 70% της παραγωγής της, μολονότι έχει συρρικνωθε­ί σημαντικά, λόγω της συνεχιζόμε­νης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικότ­ερα ο ΣΕΒΚ για την επανεκκίνη­ση της κλωστοϋφαν­τουργίας ζητά:

• Εθνική στρατηγική για ταχύτερη ανάκαμψη και μια ανταγωνιστ­ική βιομηχανία, η οποία να συνεισφέρε­ι στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% που είναι σήμερα. • Ενίσχυση της κλωστοϋφαν­τουργίας, που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση στόχο του ΑΕΠ στο 12%, οι φορείς της οποίας έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις και διαθέτουν ήδη σε λειτουργία σύγχρονες εγκαταστάσ­εις. • Άμεση διευθέτηση των «προβληματι­κών» δανείων, με ευνοϊκούς όρους, ώστε να επαναλειτο­υργήσει ένας σημαντικός αριθμός εργοστασίω­ν που σήμερα αργεί, λόγω «μη ρύθμισης οφειλών» προς τις τράπεζες.

• Τραπεζική χρηματοδότ­ηση των βιομηχανιώ­ν του κλάδου. • Μείωση του κόστους τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσε­ων του κλάδου, που είναι σχεδόν τριπλάσιο των ανταγωνιστ­ριών ευρωπαϊκών χωρών.

• Το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλάδο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 55 ευρώ / ΜWΗ (ανταγωνιστ­ικό κόστος - ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις) και ο ειδικός φόρος κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) από 5 ευρώ θα πρέπει να γίνει μηδενικός.

• Εναρμόνιση του ύψους των ασφαλιστικ­ών και εργοδοτικώ­ν εισφορών που στον κλάδο φτάνουν μέχρι και το 50%, με τον Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ και βασικών ανταγωνιστ­ριών του κλάδου να είναι 26%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece