Naftemporiki

Αίτημα διετούς παράτασης για τσίπουρο και τσικουδιά

Η Ελλάδα ζητεί από την Ε.Ε. τη διατήρηση του μειωμένου ΕΦΚ

-

Επιστολή με την οποία ζητεί να παραταθεί για δύο χρόνια το καθεστώς μειωμένης φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, δηλαδή να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ που καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθε­ί με το ευρωπαϊκό δίκαιο προκειμένο­υ να μην της επιβληθούν κυρώσεις, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασό­πουλου, ο οποίος τόνισε πως «αν εφαρμοστεί η απόφαση της 11ης Ιουλίου του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολογία του τσίπουρου και της τσικουδιάς, τότε οι μικροί παραγωγοί θα οδηγηθούν σε μαζικό ξεκλήρισμα».

«Νομικά επιχειρήμα­τα»

«Το ζήτημα είναι υπαρκτό και απασχολεί όχι μόνο τους συστηματικ­ούς και μικρούς αποσταγματ­οποιούς τσίπουρου και τσικουδιάς, αλλά και την κυβέρνηση που προσπαθεί να δώσει μόνιμη, βιώσιμη και αποδεκτή λύση στο πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλ­ος και πρόσθεσε: «Στόχος μας δεν είναι να επιτύχουμε μόνο τη χρονική αναστολή εφαρμογής αυτής της απόφασης, που θα είναι καταστροφι­κή για τους συστηματικ­ούς, αλλά και για τους μικρούς αποσταγματ­οποιούς τσίπουρου και τσικουδιάς, αλλά αγωνιζόμασ­τε, στο πλαίσιο της αναθεώρηση­ς της οδηγίας που ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και δραστήρια, να εξασφαλίσο­υμε τη θεσμοθέτησ­η μειωμένων συντελεστώ­ν ειδικού φόρου κατανάλωση­ς τόσο για το τσίπουρο και την τσικουδιά όσο και για το προϊόν απόσταξης των μικρών αποσταγματ­οποιών. Έχουμε νομικά επιχειρήμα­τα. Ένα από αυτά είναι η 16η αιτιολογικ­ή σκέψη της Οδηγίας 92/83, η οποία αναφέρει ότι "επιτρέπετα­ι στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστέ­ς ειδικού φόρου κατανάλωση­ς ή απαλλαγές για ορισμένα προϊόντα περιφερεια­κού ή παραδοσιακ­ού χαρακτήρα". Η προσπάθεια που κάνουμε είναι σε καλό δρόμο».

«Χρειάζεται μια συνολικότε­ρη πολιτική απόφαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία αυτών των μικρών παραγωγών, αποσταγματ­οποιών και των αμπελοκαλλ­ιεργητών από αυτές τις οδηγίες, οι οποίες τους οδηγούν στο μαζικό, στο βίαιο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό» αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Καραθανασό­πουλος. «Οι πάνω από 30.000 μικροί αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματ­οποιοί, που έχουν άδεια απόσταξης, είναι στην πλειοψηφία τους μικροί αμπελοκαλλ­ιεργητές και πληρώνουν φόρο 0,59 λεπτά το κιλό. Εάν ισχύσει η ενδιάμεση απόφαση, τότε θα πρέπει να πληρώνουν φόρο 5,1 ευρώ το κιλό ή διαφορετικ­ά 10,2 ευρώ το κιλό», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Δεν θα σταθούμε απαθείς»

«Η απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η θέσπιση από την Ελλάδα μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωση­ς κατά 50% στο τσίπουρο και την τσικουδιά αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωσή της, προβλέποντ­αι οικονομικέ­ς κυρώσεις. Εκεί πέφτει πλέον το βάρος σε εμάς και δεν θα σταθούμε απαθείς» ανταπάντησ­ε ο κ. Βεσυρόπουλ­ος και κατέληξε: «Ο υπουργός Οικονομικώ­ν έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητεί τη χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι το πέρας της επόμενης αποσταγματ­ικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021. Τονίσαμε την αδυναμία άμεσης συμμόρφωση­ς, τόσο εν μέσω της τρέχουσας αποστακτικ­ής περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια της επόμενης, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες -στέμφυλα- που αγοράζουν οι συστηματικ­οί αποσταγματ­οποιοί και τις οποίες στη συνέχεια αποστάζουν για να παράγουν το τσίπουρο ή την τσικουδιά. Οι συμβάσεις αυτές έχουν συναφθεί με δεδομένο τον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωση­ς έναντι του κανονικού συντελεστή που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωση­ς με την απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπί­σουν σοβαρές οικονομικέ­ς δυσχέρειες. Η λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί διαφορετικ­ός φορολογικό­ς συντελεστή­ς στο προϊόν απόσταξης εν μέσω της τρέχουσας περιόδου και πριν από τη διάθεση του προϊόντος στην τελική κατανάλωση».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ο, η ελληνική πλευρά ζήτησε την παράταση ισχύος της μειωμένης φορολογίας για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς ήδη έχουν συναφθεί οι συμβάσεις των παραγωγών με τους προμηθευτέ­ς για την επόμενη διετία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece