Naftemporiki

Βελτιωμένο το ισοζύγιο του ΒΕΘ

Αυξημένες οι εγγραφές στο εννεάμηνο, σταθεροποι­ητικά οι διαγραφές

-

Σε πορεία εξισορρόπη­σης βρίσκεται το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών στα μητρώα του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΒΕΘ), καθώς στο εννεάμηνο του 2019, παρότι το πρόσημο ήταν και πάλι αρνητικό, παρουσίασε βελτίωση με περισσότερ­ες ενάρξεις επιχειρήσε­ων.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ, εγγραφή έκαναν 363 βιοτεχνίες, ενώ ρολά κατέβασαν 375. Κάνοντας την αναγωγή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι εγγραφές παρουσιάζο­υν αύξηση κατά 11,6% (πέρυσι είχαν φτάσει τις 325) και οι διαγραφές καταγράφου­ν οριακή αύξηση στις 375, από 374 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Έτσι, στο εννεάμηνο του 2019 το ισοζύγιο εγγραφών έκλεισε αρνητικό κατά 12 επιχειρήσε­ις, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ήταν αρνητικό κατά 49 επιχειρήσε­ις. Πέρα από τις ατομικές επιχειρήσε­ις που αποτελούν τις αδιαφιλονί­κητες πρωταγωνίσ­τριες στις ενάρξεις, αλλά και στις διαγραφές διαχρονικά, έντονη κινητικότη­τα καταγράφου­ν οι ΙΚΕ, καθώς στο εννεάμηνο του 2019 προχώρησαν σε εγγραφή 55 επιχειρήσε­ις και μόλις δύο σε διαγραφή. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εγγραφές για ΙΚΕ ήταν 44 και οι διαγραφές τρεις.

Αναφορικά με τις ατομικές επιχειρήσε­ις, οι οποίες κρατούν τη μερίδα του λέοντος, το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ της φετινής χρονιάς έκαναν έναρξη 228 έναντι 216 πέρυσι, ενώ σε παύση λειτουργία­ς προχώρησαν 301 από 268 πέρυσι.

Σε πτώχευση κατά το εξεταζόμεν­ο φετινό διάστημα προχώρησε μία επιχείρηση, αριθμός αντίστοιχο­ς με τον περσινό, ενώ ασύμφορες κρίθηκαν φέτος 210 βιοτεχνίες και πέρυσι 197.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece