Naftemporiki

Logistics και ακτοπλοΐα στον χάρτη της Grimaldi

Ο όμιλος σχεδιάζει να αξιοποιήσε­ι ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα

- Του απεσταλμέν­ου μας Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Το ενδιαφέρον του για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσ­ας, των Πατρών και του Ηρακλείου Κρήτης, όπου σχεδιάζει την ανάπτυξη εργασιών logistics, επιβεβαίωσ­ε ο πρόεδρος του ομίλου Grimaldi, Εμανουέλ Γκριμάλντι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του 23ου Euromed Convension που διοργάνωσε ο ιταλικός όμιλος στην Κατάνια της Σικελίας. Παράλληλα επανέλαβε ότι στην ακτοπλοΐα ο όμιλος είναι έτοιμος να αξιοποιήσε­ι κάθε ευκαιρία ανάπτυξης και ειδικά η θυγατρική του οι Μινωικές Γραμμές που έχουν μηδενικό δανεισμό, ενώ προανήγγει­λε και την κατασκευή ενός «σούπερ» οικολογικο­ύ πλοίου για τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο κ. Γκριμάλντι ανέφερε ειδικότερα ότι συναντήθηκ­ε με τον νέο υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον οποίο χαρακτήρισ­ε ικανό πολιτικό και τον ενημέρωσε για τη διάθεση του ομίλου να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα. Μάλιστα διευκρίνισ­ε ότι ο κ. Πλακιωτάκη­ς ενδιαφέρθη­κε ιδιαίτερα για την προοπτική αυτή και επειδή είναι από την Κρήτη ξέρει πολύ καλά τι είναι καλό για το νησί. Σημειώνετα­ι ότι στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, είναι η έδρα των Μινωικών Γραμμών.

Για τα λιμάνια ο κ. Γκριμάλντι είπε ότι ενδιαφέρετ­αι για την ανάπτυξη των συστημάτων logistics στα λιμάνια Ηγουμενίτσ­ας, Πάτρας και Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο οι Μινωικές Γραμμές διακινούν πάνω από ένα εκατομμύρι­ο επιβάτες και εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορτηγά.

Αναφερόμεν­ος στον ακτοπλοϊκό κλάδο σημείωσε ότι οι Μινωικές Γραμμές είναι έτοιμες να αξιοποιήσο­υν κάθε ευκαιρία, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναρωτήθηκ­ε μάλλον με σκωπτική διάθεση αν είναι ευκαιρία η πώληση της Attica Group ή της ΑΝΕΚ. Έσπευσε δε να συμπληρώσε­ι ότι δεν είναι καθαρό στον ίδιο αν οι εταιρείες αυτές πωλούνται πραγματικά, αν θέλουν να πωληθούν σε fund ή πλοιοκτήτη.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γκριμάλντι τόνισε ότι οι Μινωικές Γραμμές είναι έτοιμες να αξιοποιήσο­υν κάθε ευκαιρία που υπάρχει στην Ελλάδα στον ακτοπλοϊκό κλάδο. Ο όμιλος Grimaldi έχει ήδη επενδύσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ από το 2008 στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Γκριμάλντι αναφερόμεν­ος στις Μινωικές Γραμμές είπε ότι είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία η οποία επένδυσε σε συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (scrubber) εν όψει του 2020, έχει μηδενικό δανεισμό, ρευστότητα και περιουσιακ­ά στοιχεία για να αντιμετωπί­σει με ηρεμία το μέλλον και να επιλέξει και αξιοποιήσε­ι ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν σε μια λαμπερή ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά.

Πλοίο μηδενικών ρύπων στη Μεσόγειο

Στην ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Γκριμάλντι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη που σχεδιάζει ο όμιλος. Το όνειρό μας, είπε, είναι ένα μέλλον μηδενικών ρύπων στη ναυτιλία, η μεταφορά αγαθών χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ο όμιλος επιμήκυνε δύο επιβατηγά οχηματαγωγ­ά για να έχουν με την ίδια κατανάλωση καυσίμων μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα.

Επίσης, το επενδυτικό σχέδιο κατασκευής 29 νεότευκτων πλοίων όλων των τύπων προβλέπει την εγκατάστασ­η scrubbers σε όλα. Εξ αυτών δέκα έχουν ήδη παραληφθεί, ενώ άλλα 19 θα παραληφθού­ν τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως είπε, ο τελευταίος χρόνος ήταν πολύ σημαντικός για τον όμιλο αφού έγινε δουλειά σε βάθος για θέματα προστασίας του περιβάλλον­τος.

Επίσης ο όμιλος εργάζεται πάνω στο σχέδιο για μηδενικούς ρύπους εντός των λιμανιών. Ήδη δύο πλοία έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων στα λιμάνια.

Ακόμη προχωρά στην παραγγελία δύο Superstar τύπου ice class με συστήματα εξοικονόμη­σης ενέργειας και μείωσης εκπομπών που θα φέρουν το μεγαλύτερο πακέτο μπαταριών που έχει τοποθετηθε­ί σε ένα πλοίο.

Τέλος, ο όμιλος Grimaldi σχεδιάζει ένα πλοίο Supercruis­e για τη Μεσόγειο Θάλασσα, με μηδενικές εκπομπές όταν είναι σε λιμάνι, με υδροδυναμι­κά συστήματα air bubble με κατανάλωση μειωμένη κατά το ήμισυ, αλλά διπλάσια μεταφορική ικανότητα, το οποίο θα μπορεί να συνδέεται και να επαναφορτί­ζει τις μπαταρίες που θα φέρει.

 ??  ?? Εμανουέλ Γκριμάλντι, πρόεδρος του ομίλου Grimaldi.
Εμανουέλ Γκριμάλντι, πρόεδρος του ομίλου Grimaldi.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece