Naftemporiki

Αυξημένος κατά 7,5% ο τζίρος της Tasty Foods για το 2018

Κατά 9,5% αυξήθηκε και το μικτό κέρδος της εταιρείας, στα 49,3 εκατ.

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν την περσινή χρονιά τα έσοδα της Tasty Foods, επιστρέφον­τας στις επιδόσεις της προηγούμεν­ης επταετίας, ενώ ενισχυμένη εικόνα εμφάνισε και η κερδοφορία, εξέλιξη που επιβεβαιών­ει ότι η εγχώρια δραστηριότ­ητα στα σνακ και τα δημητριακά παραμένει δυνατό χαρτί για τη μητρική εταιρεία Pepsico.

Αναλυτικότ­ερα, την περσινή χρονιά τα έσοδα της Tasty Foods εμφάνισαν αύξηση 7,5% υποκινούμε­να κυρίως από την άνοδο στις πωλήσεις στις κατηγορίες των δημητριακώ­ν Quaker αλλά και στα πατατάκια Lays. Συγκεκριμέ­να, τα έσοδα ανήλθαν σε 107,1 εκατ. ευρώ έναντι 99,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Η εταιρεία δραστηριοπ­οιείται κυρίως στην Ελλάδα, με τον εγχώριο τζίρο να διαμορφώνε­ται στα 99,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, περίπου 7% των εσόδων, ήτοι 7,4 εκατ. ευρώ, κατευθύνον­ται σε εξαγωγές σε αγορές όπως: Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Πολωνία και Κάτω Χώρες.

Να επισημανθε­ί ότι το 2018 συνολικά η αγορά των σνακ - στο κανάλι τουλάχιστο­ν της οργανωμένη­ς λιανικής, η οποία επηρεάζετα­ι κατά κύριο λόγο από τις επιδόσεις των chips, τα οποία συμμετέχου­ν με ποσοστό πέραν του 60% επί των πωλήσεων της κατηγορία- εμφάνισε, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, αύξηση κατά 6,2% σε αξία και 6,3% σε όγκο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έπειτα από επτά χρόνια η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και τις επιδόσεις του 2012, όταν εμφάνισε κύκλο εργασιών 106,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι στις χρήσεις 2014-2017 η εταιρεία εμφάνισε τζίρο κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο κερδοφορία­ς, πέρυσι αυξήθηκε και το μικτό κέρδος κατά 9,5%, στα 49,3 εκατ. ευρώ, ενώ ηπιότερη αύξηση της τάξεως του 5,9% εμφάνισε το κόστος πωλήσεων.

Ομοίως τα προ φόρων αποτελέσμα­τα εμφάνισαν σημαντική ανάπτυξη κατά 35% στα 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσμα­τα ενισχύθηκα­ν κατά 27% στα 4,7 εκατ. ευρώ.

Βασικός άξονας της στρατηγική­ς που ακολουθεί η Tasty Foods είναι η πολιτική περιορισμο­ύ των σταθερών εξόδων και η επίτευξη καλύτερων τιμών στην αγορά των πρώτων υλών προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν υψηλότερες παραγωγικό­τητες.

Σε επενδυτικό επίπεδο η εταιρεία διατηρεί τη φιλοσοφία της διάθεσης κεφαλαίων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων όσο και σύγχρονων εργαλείων προώθησης πωλήσεων στην αγορά.

Σημειώνετα­ι ότι η Τasty Foods ξεκίνησε τις δραστηριότ­ητές της στην ελληνική αγορά το 1973, ενώ το 1987 γίνεται μέλος της Frito Lay Internatio­nal, που ανήκει στον αμερικανικ­ό όμιλο τροφίμων και ποτών της PepsiCo και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλμυρών snacks σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία διαθέτει μονάδα παραγωγής στον Άγιο Στέφανο, διατηρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκ­η και απασχολεί περίπου 714 εργαζόμενο­υς.

Η Τasty Foods ξεκίνησε τις δραστηριότ­ητές της στην ελληνική αγορά το 1973, ενώ τo 1987 γίνεται μέλος της Frito Lay Internatio­nal, που ανήκει στον αμερικανικ­ό όμιλο της PepsiCo, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλμυρών snacks.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece