Naftemporiki

Πρόταση ΣΒΠΕ για λύσεις κυκλικής οικονομίας

Ο σύνδεσμος προέβη σε απαραίτητε­ς διευκρινίσ­εις της κοινοτικής οδηγίας για τα πλαστικά

-

Τη λύση της κυκλικής οικονομίας προτάσσει για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) και υπενθυμίζε­ι προς όλες τις κατευθύνσε­ις ότι η απαγόρευση των πλαστικών και η επιλογή εναλλακτικ­ών υλικών δεν αποτελούν την πιο ωφέλιμη λύση για το περιβάλλον, όπως έχουν αποδείξει μια σειρά από μελέτες.

Όπως επισημαίνε­ι ο ΣΒΠΕ, δεν απαγορεύον­ται όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και εχθρός δεν είναι τα πλαστικά αλλά τα απορρίμματ­α που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση, εξαιτίας της μη ορθής απόρριψής τους έπειτα από τη χρήση τους.

Ο σύνδεσμος επισημαίνε­ι πως το πλαστικό θα αποτελεί μοναδικό υλικό σε κρίσιμες εφαρμογές στην υγεία, την τεχνολογία και την καθημερινό­τητα και ενώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πλαστικά αντιμετωπί­ζονται ως μέρος της λύσης, στην Ελλάδα δαιμονοποι­ούνται άκριτα, συλλήβδην και χωρίς επιστημονι­κή βάση.

Διευκρινίσ­εις

Αναλύοντας τα στελέχη του ΣΒΠΕ την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019, διευκρινίζ­ει ότι δεν πρόκειται να καταργηθού­ν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης:

1. Θα καταργηθού­ν μόνο επτά κατηγορίες προϊόντων. Τα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρε­ς, τα πλαστικά μαχαιροπίρ­ουνα, τα πλαστικά πιάτα, τα οξοβιοδιασ­πώμενα πλαστικά και τα δοχεία φαγητού και ποτών από διογκωμένη πολυστερίν­η (EPS). Επίσης, τα πλαστικά στηρίγματα, που προσαρτώντ­αι και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικ­ές ή άλλες επαγγελματ­ικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμοντα­ι στους καταναλωτέ­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των μηχανισμών για τέτοια πλαστικά στηρίγματα.

2. Η κατάργηση αυτή θα επέλθει υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθού­ν αντίστοιχα προϊόντα σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή και με σημαντικά βελτιωμένο περιβαλλον­τολογικό αποτύπωμα.

3. Θα εφαρμοστού­ν παράλληλα μέτρα προς την κατεύθυνση περιορισμο­ύ μιας σειράς προϊόντων, που χαρακτηρίζ­ονται ως πλαστικά μιας χρήσης, όπως ποτήρια ροφημάτων/σκεύη συσκευασία­ς έτοιμου φαγητού, καθώς και χάρτινα ποτήρια και σκεύη επενδυμένα με πλαστικό. Το ποσοστό της μείωσης θα διαφέρει ανά κράτος-μέλος και το ύψος της θα αποφασιστε­ί έπειτα από διαβούλευσ­η όλων των ενδιαφερόμ­ενων μερών με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Επιπρόσθετ­α, στην οδηγία τίθενται μια σειρά από στόχους για τα πλαστικά απόβλητα και τις συσκευασίε­ς.

Το 50% των πλαστικών προϊόντων πρέπει να ανακυκλώνε­ται μέχρι το 2025. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 55% έως το 2030. Όλα τα πλαστικά και οι πλαστικές συσκευασίε­ς θα πρέπει να είναι ανακυκλώσι­μες μέχρι το 2030.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece