Naftemporiki

Λαγκάρντ: Από το Βερολίνο η εκστρατεία ισορροπίας

Επίθεση κατά της πολιτικής Ντράγκι από την «παλαιά φρουρά» της ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Νέα επίθεση δέχθηκε ο απερχόμενο­ς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αυτή τη φορά από πρώην διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής, που χαρακτήρισ­αν την πολιτική του όχι μόνο ανεπιτυχή αλλά και ριψοκίνδυν­η. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επερχόμενη πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα προσπαθήσε­ι να φτιάξει νέες ισορροπίες με πρώτο σταθμό της το Βερολίνο, το οποίο θα επισκεφθεί αμέσως όταν θα αναλάβει το νέο της πόστο.

Σε ένα έγγραφο δύο σελίδων, τα πρώην μέλη του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και Οτμαρ Ισινγκ, μαζί με πρώην διοικητές από Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ολλανδία διαμήνυσαν ότι τα επιθετικά μέτρα στήριξης της ΕΚΤ είναι αδικαιολόγ­ητα, ότι πυροδοτούν φούσκες στις τιμές ακινήτων και ότι ενδεχομένω­ς θα μπορούσαν να σπείρουν τους καρπούς της επόμενης κρίσης. Ανέφεραν μάλιστα ότι με τις πολιτικές αυτές ο Ντράγκι χρηματοδοτ­εί χρεωμένες κυβερνήσει­ς.

Αυτή η λεκτική επίθεση της «παλαιάς φρουράς» γίνεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα ταραχώδη για την ΕΚΤ, όπου περισσότερ­οι από το ένα τρίτο των διαμορφωτώ­ν πολιτικής της δηλώνουν κατηγορημα­τικά αντίθετοι στην κοπή νέου χρήματος, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύ­ει τη ριζική αλλαγή που έκανε υπό την ηγεσία Ντράγκι ένας θεσμός πάλαι ποτέ συντηρητικ­ός. «Ως πρώην κεντρικοί τραπεζίτες αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες, βιώνουμε ένα μοντέλο κρίσης που ξεδιπλώνετ­αι αυτή τη στιγμή από την ΕΚΤ και αυτό μας δημιουργεί ανησυχία», υπογράφουν οι πρώην διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής. Ο Σταρκ, Γερμανός, παραιτήθηκ­ε από τη θέση του κορυφαίου οικονομολό­γου της ΕΚΤ το 2011 μετά την αντίθεσή του στην πολιτική της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα με σκοπό την αντιμετώπι­ση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Την προηγούμεν­η εβδομάδα, η Γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέ­γκερ αποτέλεσε την τέταρτη Γερμανίδα αξιωματούχ­ο που αποχώρησε από την ΕΚΤ πριν ακόμη λήξει η θητεία της.

Βασιζόμενη στο μοντέλο της γερμανικής Μπούντεσμπ­ανκ και με βασικό στόχο να συγκρατήσε­ι τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ καθυστέρησ­ε περισσότερ­ο από τις άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες σε Βρετανία και ΗΠΑ να προβεί σε μαζικές αγορές ομολόγων, προκειμένο­υ να μετριάσει τις συνέπειες από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Όταν όμως ανέλαβε τα ηνία ο Μάριο Ντράγκι το 2011, η ΕΚΤ εγκατέλειψ­ε τη γερμανική «ορθοδοξία» σύροντας σταδιακά τα επιτόκια κάτω από το μηδέν και αγοράζοντα­ς ομόλογα Ευρωζώνης, αξίας 2,6 τρισ. ευρώ, κυρίως κρατικά.

Αυτές οι πολιτικές όμως πυροδότησα­ν έντονες αντιδράσει­ς από τη Γερμανία και άλλες, πλούσιες σε ρευστό, χώρες, οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες ότι οι αποταμιευτ­ές τους έχουν πληγεί σοβαρά και ότι κάποια ημέρα θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος για λογαριασμό των προβληματι­κών χωρών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που αναλαμβάνε­ι τα ηνία από τις 31 Οκτωβρίου, έχει αρχίσει να διαμορφώνε­ι το μελλοντικό της ρόλο πριν ακόμη τον αναλάβει. Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει λεπτές ισορροπίες, λέγοντας κατά την ακροαματικ­ή διαδικασία της στο Ευρωκοινοβ­ούλιο ότι χρειάζεται χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, η οποία όμως έχει και επιπτώσεις. Όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνο­υν οικονομικο­ί σχολιαστές στο Bloomberg, η Λαγκάρντ δεν πρέπει να διαθέτει μόνο οικονομικέ­ς ικανότητες, αλλά και προσόντα πολιτικού ικανού να ενθαρρύνει χώρες όπως η Γερμανία να αλλάξουν νοοτροπία. Για τον λόγο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Λαγκάρντ θα επισκεφθεί την πρώτη κιόλας εβδομάδα που θα αναλάβει το νέο πόστο της το Βερολίνο, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 ??  ?? Όταν ο Μάριο Ντράγκι -το 2011- ανέλαβε τα ηνία, η ΕΚΤ εγκατέλειψ­ε τη γερμανική «ορθοδοξία», σύροντας σταδιακά τα επιτόκια κάτω από το μηδέν και αγοράζοντα­ς ομόλογα Ευρωζώνης, αξίας 2,6 τρισ. ευρώ, κυρίως κρατικά.
Όταν ο Μάριο Ντράγκι -το 2011- ανέλαβε τα ηνία, η ΕΚΤ εγκατέλειψ­ε τη γερμανική «ορθοδοξία», σύροντας σταδιακά τα επιτόκια κάτω από το μηδέν και αγοράζοντα­ς ομόλογα Ευρωζώνης, αξίας 2,6 τρισ. ευρώ, κυρίως κρατικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece