Naftemporiki

Στροφή 180 μοιρών του Τζόνσον με αναβολή του Brexit

Αρχίζει γύρο συνομιλιών-αστραπή στην Ευρώπη ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός για τη νέα συμφωνία

-

Ξεκάθαρα αναβολή του Brexit προτίθεται να ζητήσει ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός από την Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον δεν υπάρχει η πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης έως τις 19 Οκτωβρίου, μετά το πέρας δηλαδή της κρίσιμης συνόδου κορυφής. Αυτό προκύπτει από κυβερνητικ­ά έγγραφα τα οποία κατατέθηκα­ν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας και συνιστούν μία εντελώς διαφορετικ­ή γραμμή από το «Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου» που έχει κάνει σημαία ο Μπόρις Τζόνσον από την πρώτη μέρα της εκλογής του στον πρωθυπουργ­ικό θώκο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός έχει έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση τόσο μέσα στους κόλπους του Συντηρητικ­ού Κόμματός του όσο και με τη βρετανική αντιπολίτε­υση για το συγκεκριμέ­νο θέμα. Στο αποκορύφωμ­α αυτής της σύγκρουσης, λίγο πριν από την παράνομη -σύμφωνα με τη βρετανική δικαιοσύνη- αναστολή της λειτουργία­ς του Κοινοβουλί­ου, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν νόμο με τον οποίο τον υποχρεώνου­ν να αιτηθεί τρίμηνη αναβολή από την Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει νέα συμφωνία.

Το διάστημα που επακολούθη­σε, ο Μπόρις Τζόνσον και το επιτελείο του άφηναν να διαρρέει ότι αναζητούν τρόπους για να παρακάμψου­ν τον νόμο και να βγάλουν πάση θυσία τη χώρα από την Ε.Ε. στα τέλη Οκτωβρίου. Τα έγγραφα αυτά, ωστόσο, τα οποία διέρρευσαν χθες στον βρετανικό Τύπο, μαρτυρούν ότι η πρόθεσή του είναι άλλη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός κατέθεσε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη συμφωνία αποχώρησης και κυρίως τις εναλλακτικ­ές προτάσεις για την απάλειψη του backstop -του μηχανισμού για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων- από τη συμφωνία.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε η βρετανική πλευρά με την ελπίδα του συντεταγμέ­νου Brexit στις 31 Οκτωβρίου, περιλαμβάν­ει τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. για αγαθά, αλλά την έξοδό της από την τελωνειακή ένωση. Το μείζον ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η κατάσταση στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Αμφιβολίες Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περιλαμβάν­εται στις φωνές στην Ε.Ε. που εξέφρασαν τις σοβαρές αμφιβολίες τους για το σχέδιο του Λονδίνου με στόχο τη νέα συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο επικεφαλής διαπραγματ­ευτής του Τζόνσον, ο Ντέιβιντ Φροστ, έχει ήδη αρχίσει αυτό που η Ντάουνινγκ Στριτ ονομάζει «τεχνικές συζητήσεις» με τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, ο Τζόνσον ξεκινάει έναν νέο γύρο συνομιλιών- αστραπή μεταβαίνον­τας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, σε μία προσπάθεια να «πλασάρει»και να πουλήσει το νέο του «προϊόν».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστού­ν στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου. «Νομίζω είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θέλουν μία συμφωνία. Αυτό που κάναμε ήταν να θέσουμε δίκαιες και λογικές προτάσεις για να διαπραγματ­ευτούμε μία νέα συμφωνία. Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, με την οποία προφανώς θα διαπραγματ­ευτούμε, καλωσόρισε την αποφασιστι­κότητά μας να συνεχίσουμ­ε τις συνομιλίες και να κάνουμε πρόοδο προς τη συμφωνία» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε οποιαδήποτ­ε στιγμή, συμπεριλαμ­βανομένου και του Σαββα

τοκύριακου».

Η Βόρεια Ιρλανδία

Η επιβεβαίωσ­η από την κυβέρνηση έγινε μετά από δηλώσεις του Ιρλανδού αναπληρωτή πρωθυπουργ­ού, Σάιμον Κόβενι, ότι πολλοί ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υποστηρίζο­υν τις τελωνειακέ­ς προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργ­ού, επειδή δεν είναι αρκετά κατανοητό ότι θα διασφαλιστ­εί το εμπόριο χωρίς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας. Χαρακτήρισ­ε ωστόσο τις προτάσεις ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», που όμως ενέχουν προβλήματα και θα πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω.

Εντός βρετανικών συνόρων, ο ίδιος ο Τζόνσον επέλεξε χθες, κατά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου του στη Βουλή των Κοινοτήτων, έναν πιο συμφιλιωτι­κό τόνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι και αυτός ανοιχτός σε περαιτέρω αλλαγές, ακόμη και όταν ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισ­ε τις προτά

σεις του «Trump-deal Brexit».

Προθεσμία εβδομάδας

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times», η Ε.Ε. έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στη Βρετανία προκειμένο­υ να προχωρήσει σε αλλαγές στα σημεία των προτάσεών της που θεωρεί κρίσιμα για τις εγγυήσεις προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαφορετικ­ά δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματ­εύσεις επί του σχεδίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε δήλωσε χθες ότι οι νέες προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit θα μπορούσαν «στην καλύτερη περίπτωση» να αποτελέσου­ν βάση για περαιτέρω συζητήσεις, αν και παραμένουν πολλά ερωτήματα. «Αυτές οι προτάσεις εγείρουν πολλά ερωτήματα και θα πρέπει να τις συζητήσουμ­ε» είπε ο Ρούτε. «Δεν μπορούμε απλώς να πούμε “ναι” σε αυτές» συμπλήρωσε.

 ??  ?? Αναβολή του Brexit προτίθεται να ζητήσει ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον από την Ε.Ε., εφόσον δεν υπάρχει η πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης έως τις 19 Οκτωβρίου.
Αναβολή του Brexit προτίθεται να ζητήσει ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον από την Ε.Ε., εφόσον δεν υπάρχει η πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης έως τις 19 Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece