Naftemporiki

«Αθώος» ο Χάντερ Μπάιντεν λέει η Ουκρανία

Ο Τραμπ προσπαθεί να καθυστερήσ­ει τη διαδικασία παραπομπής του

- Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, διέπραξε κάποιο αδίκημα και ουδείς ξένος δικηγόρος ουδέποτε επικοινώνη­σε μαζί του, δήλωσε χθες ο γενικός εισαγγελέα­ς της Ουκρανίας Ρουσλάν Ριαμποσάπκ­α. Ο Ριαμποσάπκ­α ανέλαβε τη συγκεκριμέ­νη θέση τον Αύγουστο και ανακοίνωσε ότι το γραφείο του επανεξετάζ­ει τις ποινικές υποθέσεις τις οποίες είχε ανοίξει ο προκάτοχός του, περιλαμβαν­ομένων ορισμένων που σχετίζοντα­ι με τον ενεργειακό όμιλο Burisma, με τον οποίο κάποτε συνδεόταν ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ. Οι φάκελοι αυτοί δεν φαίνεται να αφορούν ωστόσο τον γιο του Τζο Μπάιντεν, τόνισε ο Ουκρανός εισαγγελέα­ς. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείτ­αι ότι πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα για τους Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας στις 25 Ιουλίου. Για τον ρόλο του και κυρίως κατά πόσον έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για προσωπικό πολιτικό όφελος, η Δημοκρατικ­ή πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόζι έχει ξεκινήσει έρευνα με σκοπό την παραπομπή του.

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να καθυστερήσ­ει όσο μπορεί τη διαδικασία παραπομπής του. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Λευκός Οίκος θα διαμηνύσει στην Πελόζι ότι για να προχωρήσει στη διαδικασία θα πρέπει να έχει τη συνολική ψήφο του Σώματος, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της προσπάθεια­ς αυτής και την οποία επικαλείτα­ι το Reuters.

Ο Τραμπ αντιμετωπί­ζει τη διαδικασία παραπομπής του σαν ενοχλητική συνέχεια στην έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και τον ρόλο της εκστρατευτ­ικής ομάδας του σε αυτήν. Την Τετάρτη, μετά την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε και την Κίνα να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερες εντυπώσεις δεδομένων των σχέσεων της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, που βυθίζονται σε έναν άνευ προηγουμέν­ου εμπορικό πόλεμο. Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο, αν και παρατηρητέ­ς του Πεκίνου εκτιμούν ως μάλλον απίθανο να αντιδράσει η Κίνα στο αίτημα του Τραμπ.

 ??  ?? Ντόναλντ Τραμπ,
Ντόναλντ Τραμπ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece