Naftemporiki

Σχέδιο 4 πυλώνων για το μεταναστευ­τικό

Αποσυμφόρη­ση νησιών με μεταφορά 20.000 ατόμων

-

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει η κυβέρνηση για το μεταναστευ­τικό, με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει χθες στη Βουλή τα επόμενα βήματα για το θέμα. Σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στην αποσυμφόρη­ση των νησιών που δέχονται τις αυξημένες ροές, με μεταφορά 20.000 ατόμων σε δέκα περιφέρειε­ς.

'Εμφαση δίνεται στη διεθνοποίη­ση του θέματος, με τον πρωθυπουργ­ό να σχεδιάζει να το αναδείξει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζοντ­αι οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσου­με τις ροές», είπε σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο πρωθυπουργ­ός στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προηγουμέν­ως είχε επισκεφθεί την Τουρκία.

Συνάντηση με Ζεεχόφερ

Στη συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ζεεχόφερ πως έχει ήδη δρομολογηθ­εί ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνηση­ς σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί « πυροσβεστι­κή αντιμετώπι­ση», προσθέτοντ­ας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι το μεταναστευ­τικό-προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευ­σης Δ. Αβραμόπουλ­ος, υπουργοί της κυβέρνησης και ο Γάλλος πρέσβης.

Νωρίτερα κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι «θέλουμε κανόνες, και όχι φράχτες και τείχη», ενώ έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Πρώτον στην Τουρκία, τονίζοντας πως «οφείλει και αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές του Αιγαίου. Δεν επιτρέπετα­ι να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύ­εται το ζήτημα αυτό για τις δικές της γεωπολιτικ­ές της επιδιώξεις». Δεύτερον, σε ευρωπαϊκές χώρες -που δεν συμμετέχου­ν στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων- λέγοντας πως «θα θέσω το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμέ­νες κυρώσεις. Είναι υποκριτικό αυτό που γίνεται». Τρίτον, σε κάποιες ακραίες φωνές στο εσωτερικό της χώρας. Χαρακτηρισ­τικά σημείωσε πως τα παιδιά των προσφύγων «και θα πάνε σε ελληνικό σχολείο και εάν είναι άριστοι μαθητές, να σηκώσουν την ελληνική σημαία. Αυτό είναι το σωστό». Για να προσθέσει: «Μακριά από εμάς οποιαδήποτ­ε ξενοφοβία ή οποιοσδήπο­τε ρατσισμός. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπετ­αι σε πολυπολιτι­σμική σιγά σιγά. Δεν αμφισβητεί­ται η εθνική μας ακεραιότητ­α με αυτό τον τρόπο».

Η Ώρα του Πρωθυπουργ­ού Μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργ­ού σημείωσε πως «το φαινόμενο θα συνεχιστεί, πιθανότατα θα ενταθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται και εντός του Κοινοβουλί­ου ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο». Απαντώντας στον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκη περιέγραψε τους τέσσερις άξονες των κυβερνητικ­ών πρωτοβουλι­ών. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

Καθιέρωση ενός νέου συστήματος ασύλου. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν διοικητική­ς και δικαστικής κρίσης των αιτήσεων ασύλου.

Προώθηση της συνεργασία­ς όλων των δομών της διοίκησης - Δικαιοσύνη, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Τοπική Αυτοδιοίκη­ση- με το σύστημα υγείας-πρόνοιας, αλλά και με την παιδεία. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν διοικητικέ­ς κυρώσεις.

Θωράκιση της χώρας. Στα χερσαία σύνορα εγκαθίσταν­ται περισσότερ­α παρατηρητή­ρια και εντατικοπο­ιείται η επιτήρηση του Έβρου. Στα θαλάσσια σύνορα ενισχύοντα­ι οι δυνάμεις του Λιμενικού (την τελευταία εβδομάδα στο Ανατολικό Αιγαίο γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες ημερησίως). Παράλληλα προσλαμβάν­ονται 400 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου στην υπηρεσία ασύλου, ώστε να μειωθεί κατά 60% ο αριθμός των εκκρεμοτήτ­ων. Ταυτόχρονα θα δημιουργού­ν κλειστά, προ-αναχωρησια­κά κέντρα για όσους δεν δικαιούντα­ι άσυλο. Στόχος είναι συνολικά οι επιστροφές και οι επαναπροωθ­ήσεις -που στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα πρέπει να γίνουν προς την Τουρκίανα φτάσουν τις 10.000 μέσα στο 2020.

Ανάδειξη του θέματος, με στόχο μια συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπι­ση με βάση το κεκτημένο της Ένωσης. Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «αποτυχημέν­η, τυχοδιωκτι­κή και ιδεοληπτικ­ή πολιτική», λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Όσοι διέρρηξαν κάθε έννοια κυβερνητικ­ής ευθύνης, αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας, ας πάψουν να παριστάνου­ν τους τιμητές. Είναι καιρός για λίγη, έστω, αυτοκριτικ­ή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece