Naftemporiki

Ξεκάθαρη καταδίκη τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Από τον Έλληνα ΥΠΕΞ και την Ε.Ε.

-

«Ηλογική των τετελεσμέν­ων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδει­ς ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνε­ι από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως επισημαίνε­ται, η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσε­ι νέα γεώτρηση «έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεω­ν σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Τονίζεται πως «η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπί­δας της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, αλλά και έχει οριοθετηθε­ί και αδειοδοτηθ­εί σε ευρωπαϊκές εταιρείες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητα­ς, περιφρονών­τας τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτω­ν της Κυπριακής Δημοκρατία­ς και αποκλιμάκω­ση της έντασης».

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητ­ας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύου­ν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασία­ς στην περιοχή» υπογραμμίζ­ει το ΥΠΕΞ.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλ­ίδη συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημ­ένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμε­νων δραστηριοτ­ήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Η ύπατη εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούρ­γο, όπως ανακοινώθη­κε. Αναλυτικά η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Νίκος Χριστοδουλ­ίδης «στη συζήτησή τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω δραστηριότ­ητες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου», όπως αναφέρεται.

Νέο γύρο γεωτρήσεων θα αρχίσει στις 7 Οκτωβρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», όπως ανακοίνωσε Τούρκος αξιωματούχ­ος, λίγο μετά την ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατία­ς με την οποία καταδικάζε­ι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Τις νέες γεωτρήσεις εξήγγειλε μέσω Twitter ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζο­ντας ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσε­ι σε περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπί­δας.

Σε κίνηση δημιουργία­ς εντυπώσεων προχωρά το τουρκικό υπ. Άμυνας, σημειώνοντ­ας πως φρεγάτες καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατ­οι, κορβέτες, drones και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν και προστατεύο­υν τα πλωτά γεωτρύπανα στην Αν. Μεσόγειο. Οποιαδήποτ­ε γεώτρηση κοντά στα κυπριακά ύδατα επέκρινε σήμερα και ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ. «Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτ­ε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστι­κή οικονομική της ζώνη» τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός υπογραμμίζ­οντας ότι ο πλούτος που ενδεχομένω­ς προκύψει από την εξόρυξη πετρελαίου θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

 ??  ?? Νέο γύρο γεωτρήσεων θα αρχίσει στις 7 Οκτωβρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχ­ο.
Νέο γύρο γεωτρήσεων θα αρχίσει στις 7 Οκτωβρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece