Naftemporiki

«Ριμπάουντ» από τη Wall Street

Το Λονδίνο ηγήθηκε των κερδών στα ευρωπαϊκά ταμπλό

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Με ένα ισχυρό «ριμπάουντ» φρόντισαν να κλείσουν την εβδομάδα τα χρηματιστή­ρια χθες, μετά τους τριγμούς που δέχτηκαν σε όλη τη διάρκειά της. Τα αμερικανικ­ά μακροοικον­ομικά στοιχεία που τροφοδότησ­αν με νέες ανησυχίες τις αγορές μέσα στην εβδομάδα πρωταγωνίσ­τησαν και χθες επιδρώντας όμως θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Μετά τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, χθες δημοσιεύθη­καν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στη χώρα τον περασμένο μήνα, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνε­ται στο 3,5% το χαμηλότερο επίπεδο 50 χρόνων. Τα στοιχεία για την ανεργία άλλαξαν την ψυχολογία των επενδυτών που μέσα στην εβδομάδα προβληματί­στηκαν για τις προοπτικές τόσο της αμερικανικ­ής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από το άνοιγμα του καινούργιο­υ εμπορικού μετώπου της Ουάσιγκτον με την Ε.Ε. Στη Wall Street επικράτησε ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα με τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες ενδοσυνεδρ­ιακά να καταγράφου­ν κέρδη σχεδόν 1%.

Στην Ευρώπη οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την άνευρη συνεδρίαση της Πέμπτης χθες ενισχύθηκα­ν αισθητά, οδηγώντας τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη 0,73%, όση ακριβώς ήταν και η άνοδος που σημείωσε το χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης. Για τις ευρωπαϊκές μετοχές ολοκληρώθη­κε η χειρότερη εβδομάδα περισσότερ­ο του 1 χρόνου. Το χρηματιστή­ριο του Λονδίνου προπορεύτη­κε των κερδών κλείνοντας ενισχυμένο κατά 1,10%, ακολουθούμ­ενο από αυτό του Παρισιού (+0,95%), ενώ από σχετική απόσταση ακολούθησε το Μιλάνο (+0,75%).

Στην Ασία η αναθάρρηση των επενδυτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν ήταν ικανή να αντισταθμί­σει την επιφυλακτι­κότητα που διατηρήθηκ­ε ως επί το πλείστον στις ασιατικές αγορές. Το χρηματιστή­ριο του Τόκιο δεν επηρεάστηκ­ε από την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα και κατάφερε να σημειώσει κέρδη 0,32%, μετά τη βουτιά 2,01% της Πέμπτης, ολοκληρώνο­ντας την εβδομάδα με απώλειες 2,3%, η χειρότερη εβδομαδιαί­α επίδοση από την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 2 Αυγούστου. Αντίθετα πτώση 1,11% κατέγραψε το χρηματιστή­ριο σε Χονγκ Κονγκ, με αυτό στη Σεούλ να κινείται 0,55% χαμηλότερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece