Naftemporiki

Κάλυψε τις απώλειες το δολάριο

Ανέκαμψε έναντι του ευρώ και του γιεν - Πιέσεις στη στερλίνα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε άνοδο επέστρεψε χθες το δολάριο έπειτα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσε­ις απωλειών, καθώς οι επενδυτές πήραν μία ανάσα από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία αν και ήταν κατώτερα των προσδοκιών, δεν ήταν και τόσο άσχημα όσο φοβόταν η αγορά.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το δολάριο κάλυψε τις απώλειές του και πέρασε σε θετικό έδαφος έναντι του ευρώ και του γιεν. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο δημιουργήθ­ηκαν 136.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, παρότι αναλυτές του Reuters περίμεναν 145.000 θέσεις. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 50ετίας, στο 3,5%. Τα στοιχεία δεν σημαίνουν ότι οικονομία και απασχόληση βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ούτε όμως είναι και αρκετά ισχυρά για να απομακρύνο­υν κάθε προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Είχαν προηγηθεί ιδιαίτερα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τη μεταποίηση η οποία βούλιαξε σε χαμηλό δεκαετίας τον Σεπτέμβριο και για τον κλάδο υπηρεσιών που αναπτύχθηκ­ε με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2016.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, ο δείκτης δολαρίου διαμορφωνό­ταν στο 98,79. Σε εβδομαδιαί­α βάση, όμως, υποχώρησε 0,3%, στις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες απώλειες από την εβδομάδα που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίο­υ. Από την άλλη πλευρά, το ευρώ, το οποίο δέχεται πιέσεις από τις ανησυχίες ότι η Γερμανία μπορεί να διολισθήσε­ι σε ύφεση, κατάφερε να σταθεροποι­ηθεί στο 1,0970, συνεχίζοντ­ας να ανακάμπτει από το χαμηλό δυόμισι ετών, του 1,0879, που άγγιξε στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχώρησε 0,3% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,2294 και 0,5% έναντι του ευρώ στις 89,35 πένες. Ωστόσο, σε εβδομαδιαί­α βάση, κατάφερε να παρουσιάσε­ι τα πρώτα κέρδη εδώ και τρεις εβδομάδες.

Η στερλίνα θα ενισχυθεί στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. με συμφωνία, όμως σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερε­ς απώλειες έναντι του δολαρίου. Αναλυτές που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters βλέπουν τη στερλίνα να κινείται μεταξύ 1,10 και 1,19 έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα μηνός εάν η Βρετανία εξέλθει από την Ε.Ε. δίχως συμφωνία. Εάν όμως η αποχώρηση γίνει ομαλά, τότε το βρετανικό νόμισμα θα διαμορφωθε­ί από 1,27 έως 1,34 έναντι του δολαρίου την ίδια περίοδο.

Αναφορικά με το κινεζικό γιουάν, οι οικονομολό­γοι του Reuters το βλέπουν να υποχωρεί μέχρι το τέλος του έτους σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά που είχε αγγίξει έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, καθώς οι κινεζικές αρχές κρατούν το νόμισμα σε χαμηλά επίπεδα τη στιγμή που ο σινο-αμερικανικ­ός εμπορικός πόλεμος συνεχίζετα­ι. Αυτό σημαίνει ότι θα διολισθήσε­ι στο 7,20 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του 2019.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 7ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece