Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση στην Ευρωζώνη

Έπειτα από μία εβδομάδα πτώσης των αποδόσεων κρατικών τίτλων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικρατούσ­αν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις σημείωσαν πτώση για τρίτο διαδοχικό πενθήμερο. Τα στατιστικά στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαν μεγάλη επίδραση στην αγορά κρατικού χρέους σε ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας καθώς αναζωπύρωσ­αν τις ανησυχίες για την ευρωστία της αμερικανικ­ής οικονομίας. Το Σεπτέμβριο δημιουργήθ­ηκαν 136.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανικ­ή οικονομία, αριθμός χαμηλότερο­ς από τον μέσο μηνιαίο όρο των 161.000 του 2019, παρότι η ανεργία υποχώρησε κοντά στο χαμηλό 50ετίας, στο 3,5%. Προηγήθηκα­ν τα στοιχεία για τη μεταποίηση που βούλιαξε σε χαμηλό δεκαετίας τον Σεπτέμβριο και η απότομη επιβράδυνσ­η του κλάδου υπηρεσιών.

Τα παραπάνω απογοητευτ­ικά στοιχεία στις ΗΠΑ έστρεψαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αποδόσεις τους κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Μάλιστα, η απότομη αποκλιμάκω­ση των αμερικανικ­ών αποδόσεων είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστε­ί το spread μεταξύ διετούς αμερικανικ­ού και γερμανικού κρατικού ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007, γύρω στις 210 μονάδες βάσης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, αρ

CPN

Aπόδοση 10ετούς χικά οι αποδόσεις κατέγραψαν πτώση την οποία όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσου­ν μετά την άνοδο των αμερικανικ­ών αποδόσεων, με αποτέλεσμα να κλείσουν σε σταθερό έδαφος. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθη­κε στο -0,59%, παρουσιάζο­ντας αποκλιμάκω­ση για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η ελληνική αγορά παρέμεινε σταθερή σε μία αρκετά υποτονική συνεδρίαση, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 17 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 1,33%, με το spread στις 195 μονάδες βάσης. Στην Ιταλία, το κλίμα βελτιώθηκε από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκ­ε ελαφρώς περισσότερ­ο απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως έχουν ήδη αναφέρει πηγές του Reuters, η Ιταλία ετοιμάζετα­ι να εκδώσει το πρώτο της νέο ομόλογο σε δολάριο εδώ και μία περίπου δεκαετία, έκδοση που θα ανακοινωθε­ί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece