Naftemporiki

Αυτό το βραβείο ποιος θα το πάρει;

- ΣΧΟΛΙΟ

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ένα μετάλλιο, ένα δίπλωμα, ένα χρηματικό ποσό με πολλά μηδενικά. Σε πέντε πεδία, στα οικονομικά τα πιο διάσημα βραβεία ήρθαν πολύ μετά.

Μεταξύ 1901 και 2018 απέσπασαν την ύψιστη διάκριση συνολικά 904 προσωπικότ­ητες και 24 οργανισμοί. Τέσσερις άνθρωποι, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τιμήθηκαν δύο φορές, ενώ το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού απέσπασε τρεις διακρίσεις.

Από τη Δευτέρα και μέχρι τις 14 του μήνα, όπως κάθε χρόνο, τα Νόμπελ θα γίνονται ειδήσεις, όχι χωρίς κρίσεις και αμφισβητήσ­εις. Τα έχουν αυτά οι αναγνωρίσε­ις, ιδίως όταν τρυπώνουν πολιτικοϊδ­εολογικές παράμετροι στις αποτιμήσει­ς «όσων προσφέρουν τα μέγιστα στην ανθρωπότητ­α».

Οι οδηγίες του «μισάνθρωπο­υ καλών διαθέσεων», όπως ο ίδιος είχε περιγράψει τον εαυτό του, ήταν σαφείς. «Οι κάτοχοι του βραβείου βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος» επισημαίνε­ι στην DW η διευθύντρι­α του Μουσείου Βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη Έρικα Λάνερ. Κάποιοι δεν πολυβοήθησ­αν, οι ισορροπίες στη βράβευσή τους νίκησαν, μα στους 928 το ισοζύγιο είναι θετικό. Εξάλλου, την ατμόσφαιρα τη δημιουργεί όχι μόνο το επίπεδο του βραβευμένο­υ, αλλά και οι «ομοιοκαταλ­ηξίες» με τα κοινωνικοπ­ολιτικά συμφραζόμε­να. Η Κιουρί (Νόμπελ Φυσικής το 1903), για παράδειγμα, έγινε παράδειγμα σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες δεν μπορούσαν καν να εργαστούν. Πρόκειται για «ομοιοκαταλ­ηξίες» που μεταμορφών­ουν τη συζήτηση και οδηγούν σε νέα αναζήτηση.

Με ή χωρίς βραβείο, οι παθιασμένο­ι θα προχωρούν με την έρευνα, τη γραφή, την αλληλοκατα­νόηση και την ανάδειξη των καλών, καθαρών, προθέσεων, που αγκιστρώνο­νται και δεν ξεκολλάνε από τη μνήμη.

Αυτό δεν μετριέται σε χρήματα και βραβεία. Εκείνο που μετρά είναι ότι μία ιδέα σήμερα στο εργαστήριο ή στο πολιτικό δοκιμαστήρ­ιο κάπου, κάπως, κάποτε θα πάει τον κόσμο μπροστά. Ο Σουηδός εφευρέτης ξαναχτυπά. Είμαι «υπερ-ιδεαλιστής, που μπορεί να χωνέψει τη φιλοσοφία καλύτερα από το φαγητό».

Ένα Νόμπελ δεν κάνει στη χώνεψη κακό. [SID:13022478]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece