Naftemporiki

Επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος με ενίσχυση φορολογικώ­ν εσόδων

Στο 3,56% η πρόβλεψη στο προσχέδιο προϋπολογι­σμού 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Σε αισιόδοξες μακροοικον­ομικές και δημοσιονομ­ικές προβλέψεις στηρίζει η κυβέρνηση την εκτίμηση ότι ο προϋπολογι­σμός του 2020 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%, δηλαδή περίπου 120 εκατ. ευρώ πάνω από τον συμφωνημέν­ο στόχο. Το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 2,8% την επόμενη χρονιά, με την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις να αποτελούν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας. Επίσης, η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα μέσα σε 12 μήνες, κάτι που για να επιβεβαιωθ­εί προϋποθέτε­ι τη δημιουργία τουλάχιστο­ν 80 έως 90 χιλιάδων νέων θέσεων απασχόληση­ς. Όσο για την παραγωγή επαρκούς πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος, προβλέπετα­ι ότι η αύξηση των υποχρεωτικ­ών ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών των φορολογουμ­ένων -θα θεσπιστεί ενιαίος συντελεστή­ς 30% ανεξαρτήτω­ς ύψους εισοδήματο­ς- θα ενισχύσει τα έσοδα (και ειδικά τα έσοδα του ΦΠΑ) κατά τουλάχιστο­ν 640 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί

Οι βασικές παραδοχές του ελληνικού προϋπολογι­σμού εξακολουθο­ύν να αποτελούν αντικείμεν­ο συζήτησης με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Οι διαβουλεύσ­εις αναμένεται να συνεχιστού­ν τουλάχιστο­ν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ο ελληνικός προϋπολογι­σμός -όπως και οι αντίστοιχο­ι των χωρών της Ευρωζώνης- θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, στο πλαίσιο των διαδικασιώ­ν του Ευρωπαϊκού Εξα

Πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης κατά ESA

Το προσχέδιο περιλαμβάν­ει ένα «σενάριο βάσης» και ένα «σενάριο εκτέλεσης» του προϋπολογι­σμού του 2020, το οποίο ενσωματώνε­ι και τις πρωθυπουργ­ικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, αλλά και ένα πακέτο παρεμβάσεω­ν με θετικό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece