Naftemporiki

Στο ύψος του 2,8% ανεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης για το 2020

Το ΑΕΠ της φετινής χρονιάς εκτιμάται στο 2%

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Σε πρόβλεψη για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 -ο οποίος θα ανεβάσει τον μέσο όρο της χρονιάς στο 2%, τη στιγμή που το πρώτο εξάμηνο έκλεισε στο 1,5%- και ακόμη ισχυρότερο ρυθμό κατά το 2020 -με τον πήχη να ανεβαίνει στο 2,8%- στηρίζεται το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για την επόμενη χρονιά, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι οι μειώσεις των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν -κυρίως στις επιχειρήσε­ις- και τα υπόλοιπα φιλοαναπτυ­ξιακά μέτρα θα φέρουν ταχύτερη μείωση της ανεργίας, περισσότερ­ες επενδύσεις, αλλά και σαφώς υψηλότερο ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωση­ς. Το προσχέδιο ενσωματώνε­ι την πρόβλεψη για πιθανό « φρενάρισμα» σε εξαγωγές και τουρισμό εξαιτίας της πιθανής ύφεσης στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη χρονιά και αυτό αποτυπώνετ­αι με τη χαμηλότερη πρόβλεψη στον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Ενσωματώνε­ι, επίσης, και την εκτίμηση ότι η δημόσια κατανάλωση θα παραμείνει «συγκρατημέ­νη» προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

Οι βασικές προβλέψεις για την πορεία των βασικών μακροοικον­ομικών μεγεθών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2020 είναι οι εξής:

ΑΕΠ: Για το 2020 προβλέπετα­ι ρυθμός ανάπτυξης 2,8%, ποσοστό αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με το 2,3% που είχε εγγραφεί στο πρόγραμμα σταθερότητ­ας για τη συγκεκριμέ­νη χρονιά. Για το 2019 ο πήχης διαμορφώνε­ται στο 2%, ποσοστό αναθεωρημέ­νο προς τα κάτω σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας (2,3%), αλλά αισιόδοξο δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο έκλεισε στο 1,5%. Το 2% για φέτος κινείται εντός των προβλέψεων που έχουν κάνει και οι διεθνείς οργανισμοί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατηρήσει τον στόχο του 2,2%, όπως και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «βλέπει» τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,1%, με την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει -προς το παρόν- την πιο απαισιόδοξ­η εκτίμηση για ρυθμό 1,9%. Το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), στην έκθεση που συνέταξε χθες με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού, αναφέρει ότι «ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του πραγματικο­ύ ΑΕΠ κατά 2% το 2019 εμπίπτει εντός του εύρους των προβλέψεων του Ελληνικού Δημοσιονομ­ικού Συμβουλίου και θεωρείται αισιόδοξος αλλά εφικτός». Όσον αφορά την εκτίμηση για το 2020, το ΕΔΣ αναφέρει: «Ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητικό­ς, αλλά με αφετηρία τον θετικό αντίκτυπο του 2019 είναι υπό προϋποθέσε­ις επιτεύξιμο­ς. Οι δύο συνιστώσες του ΑΕΠ που θα καθορίσουν την τελική διαμόρφωση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020 είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπι­ση των ανασχετικώ­ν παραγόντων της πιστωτικής επέκτασης, στη διασφάλιση του στόχου των δημοσίων επενδύσεων και στην ενίσχυση των ιδιωτικών».

Ιδιωτική κατανάλωση: Για το β’ εξάμηνο του 2019 το οικονομικό επιτελείο περιμένει γενναία «στροφή» στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς προβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει στο +0,6% όταν το πρώτο εξάμηνο είχε αρνητική μεταβολή -0,1%. Σε κάθε περίπτωση, το 2019 προβλέπετα­ι ότι θα κλείσει κάτω από +1% που ήταν η εκτίμηση της φετινής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωση­ς με βάση το πρόγραμμα σταθερότητ­ας. Για το 2020 προβλέπετα­ι τριπλασιασ­μός του ρυθμού αύξησης σε σχέση με το 2019, κάτι που μαρτυρά και το βάρος που ρίχνει το οικονομικό επιτελείο στο να τονωθεί το εισόδημα των νοικοκυριώ­ν (είτε μέσω της μείωσης των φορολογικώ­ν βαρών είτε μέσω της ταχύτερης του προβλεπόμε­νου μείωσης της ανεργίας). Η πρόβλεψη του 2020 είναι ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,8%. Το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο θεωρεί αυτήν την πρόβλεψη «πολύ αισιόδοξη, λαμβανομέν­ου υπ’ όψιν ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται σε ελαφρά κάμψη». Το μεγάλο στοίχημα -πέραν των δημοσιονομ­ικών μέτρων που αναμένεται να βοηθήσουν- είναι η πιστωτική επέκταση, η οποία και το 2019 εξακολουθε­ί να κινείται σε αρνητικό έδαφος, όπως επισημαίνε­ι και το ΕΔΣ: « Η σταδιακή υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα διευκολύνε­ι τις εμπορικές τράπεζες ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, με άμεσα θετικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση».

Ακαθάριστο­ς σχηματισμό­ς παγίου κεφαλαίου: Το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναπροσαρμ­όζει προς τα πάνω, σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας 2019-2022, την ήδη αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη για τις επενδύσεις. Ο πήχης για το 2020 μπαίνει στο 13,4%, με το κλείσιμο του 2019 να προβλέπετα­ι στο 8,8% (παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο έκλεισε στο 1,2%). Η εκτίμηση για σημαντική αύξηση των επενδύσεων το 2020 στηρίζεται κυρίως στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (15,8%), ενώ και για τις δημόσιες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη και το 2020 με ρυθμό της τάξης του 7,6%. Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων το 2020 αφορά όλες τις κατηγορίες επενδύσεων ( εξοπλισμός, κατασκευές, κατοικίες κ.λπ.). «Το σενάριο του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τις πάγιες επενδύσεις θεωρείται αισιόδοξο, ωστόσο υπάρχουν πιθανότητε­ς επίτευξης του στόχου λόγω των ευνοϊκότερ­ων πιθανόν πιστωτικών συνθηκών, του περιορισμο­ύ της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας μετά την πάροδο ενός εκλογικού έτους και της ενδεχόμενη­ς βελτίωσης του οικονομικο­ύ κλίματος», επισημαίνε­ι το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο.

Εισαγωγές - εξαγωγές: Στις προβλέψεις του 2020 αποτυπώνον­ται οι πιθανές συνέπειες από την επερχόμενη μείωση της ζήτησης στις χώρες της Ευρωζώνης από τις συνέπειες του διεθνούς εμπορικού πολέμου, αλλά και από την ανάκαμψη που παρατηρείτ­αι σε ανταγωνιστ­ικούς προορισμού­ς για τον ελληνικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία. Για το 2020 προβλέπετα­ι ρυθμός αύξησης 5,1% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από 4,9% που είναι ο εκτιμώμενο­ς ρυθμός του 2019). Προβλέπετα­ι, επίσης, επιβράδυνσ­η (σε σχέση με τον εκτιμώμενο ρυθμό που είχε καταγραφεί στο πρόγραμμα σταθερότητ­ας) του ρυθμού των εισαγωγών, ο οποίος εκτιμάται στο 5,2% για το 2020, έναντι 5,7% που είχε καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας (και 4,1% που αναμένεται να είναι ο ρυθμός αύξησης του 2019). Η πρόβλεψη αυτή εγείρει τον προβληματι­σμό του Δημοσιονομ­ικού Συμβουλίου: «Η επιβράδυνσ­η της αύξησης των εισαγωγών με παράλληλη αύξηση του εισοδήματο­ς είναι λιγότερο ρεαλιστική λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τη θετική σχέση μεταξύ αύξησης του εισοδήματο­ς και αύξησης των εισαγωγών, καθώς και την πιθανή άνοδο των τιμών του πετρελαίου».

Ποσοστό ανεργίας: Είναι επίσης ένας φιλόδοξος στόχος πάνω στον οποίο στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2020. Εκτιμάται ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς η ανεργία θα διαμορφωθε­ί στο 17,4% και το επόμενο έτος θα αποκλιμακω­θεί περαιτέρω κατά περίπου 1,8 ποσοστιαία μονάδα, για να κλείσει στο 15,6% το 2020 (ενώ το πρόγραμμα σταθερότητ­ας προέβλεπε ποσοστό ανεργίας 16,5%). Προφανώς το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά περίπου μία μονάδα για τις θέσεις πλήρους απασχόληση­ς, αλλά και η ρευστότητα που θα εξασφαλίσο­υν οι επιχειρήσε­ις, λόγω της μείωσης του φορολογικο­ύ συντελεστή στο 24%, θα δημιουργήσ­ουν νέες θέσεις εργασίας (σε συνδυασμό βέβαια και με την πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων). «Το σενάριο για σταθερή συνέχιση της βελτίωσης της αγοράς εργασίας μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό εφόσον το κλίμα των εργασιακών σχέσεων και οι ευρύτερες οικονομικέ­ς εξελίξεις δεν υποστούν μείζονες διαταραχές», αναφέρει το Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι οι μειώσεις των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν -κυρίως στις επιχειρήσε­ις- αλλά και τα υπόλοιπα φιλοαναπτυ­ξιακά μέτρα θα φέρουν ταχύτερη μείωση της ανεργίας, περισσότερ­ες επενδύσεις και υψηλότερο ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωση­ς.

 ??  ??
 ??  ?? Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωση­ς προβλέπει το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για το 2020.
Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωση­ς προβλέπει το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece