Naftemporiki

Μήνυμα για νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο

«Διορθώσεις» βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ προανήγγει­λε η κυβέρνηση - Δέσμευση για τα αναδρομικά

-

Τον σχεδιασμό ενός νέου ασφαλιστικ­ού χάρτη της χώρας με σεβασμό στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, ο οποίος θα άρει τις στρεβλώσει­ς του ισχύοντος συστήματος και θα περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, βελτίωση της ανταποδοτι­κότητας των συντάξεων, αλλά και επίλυση του μείζονος θέματος του τρόπου υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών των αυτοαπασχο­λουμένων, προανήγγει­λε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. « Θα υπάρξει νέο ασφαλιστικ­ό, για να δούμε πώς βελτιώνουμ­ε την ανταποδοτι­κότητα, γιατί αυτό σημαίνει από μόνο του αύξηση συντάξεων, και αυτό αποτελεί μια δημοσιονομ­ική πτυχή που πρέπει να εξεταστεί», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. Επισημαίνε­ται ότι και οι τρεις διατάξεις του νόμου 4387/16 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγ­ματικές, είχαν χαρακτηρισ­θεί ήδη από το 2016, ως ιδιαίτερα προβληματι­κές από τη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικά για το θέμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές βασικές διατάξεις του νόμου 4387/16, ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Θέμα 104,6», ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λύσει και το θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματ­ιών και τη χαμηλή ανταποδοτι­κότητα των συντάξεων και αυτό, όπως είπε, θα γίνει «όταν πάρουμε στα χέρια μας τις καθαρογραμ­μένες αποφάσεις » . Αυτά τα δύο ζητήματα «θα διορθωθούν κατά γράμμα με βάση τις αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας διευκρινίζ­οντας ότι «έχει μια δημοσιονομ­ική πλευρά το ζήτημα, αν είναι δέκα μήνες ή περισσότερ­α τα αναδρομικά». Έθεσε, τέλος, και ένα χρονοδιάγρ­αμμα αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά ότι «η πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε γρήγορα. Αν έχουμε σε 15 ημέρες τις καθαρογραμ­μένες αποφάσεις του ΣτΕ θέλουμε σε ένα τρίμηνο να παρουσιάσο­υμε την πρότασή μας » . Με τις πρόσφατες αποφάσεις του το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγ­ματικές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου που αφορούν στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών των αυτοαπασχο­λουμένων, στον τρόπο που αναπληρώνο­νται οι κύριες συντάξεις, καθώς και στον τρόπο υπολογισμο­ύ των επικουρικώ­ν συντάξεων.

«Αποσύνδεση εισφορών από το εισόδημα»

Η αποσύνδεση του υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών των αυτοαπασχο­λουμένων από το φορολογητέ­ο εισόδημά τους βρίσκεται μέσα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη. «Από την πρώτη στιγμή είχαμε καταδικάσε­ι την μετατροπή του ασφαλιστικ­ού σε φορολογικό», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς του χθες στο ραδιόφωνο του «Real FM» και επεσήμανε ότι με τον ασφαλιστικ­ό νόμο Κατρούγκαλ­ου «Έχουμε οδηγηθεί σε απόλυτη συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν. Αυτό τον μήνα θα επιστρέψου­με 160 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες, διότι στην προηγούμεν­η φορολογική τους δήλωση δήλωσαν λιγότερα από την αμέσως προηγούμεν­η, παρότι θεωρητικά η ελληνική οικονομία είχε δείξει κάποια σημεία σταθερότητ­ας».

«Από το 2016 είχαμε πει ότι το ιδεοληπτικ­ό κατασκεύασ­μα ΣΥΡΙΖΑ έπασχε σε δύο βασικά σημεία. Στο θέμα της ανταποδοτι­κότητας των συντάξεων βάσει των εισφορών και κυρίως στην επίθεση που δέχθηκε τότε η παραγωγική Ελλάδα, με την υπέρμετρη αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες που σε συνδυασμό με τα φορολογικά βάρη, τις προκαταβολ­ές φόρων και τις έκτακτες εισφορές, έφτασε να δημεύει το εισόδημα όποιου τολμούσε να έχει εισόδημα πάνω από το ύψος του βασικού μισθού. Ήταν μια ιδεολογική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τιμωρήσει την Ελλάδα που δουλεύει», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΣτΕ»

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθε­ί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς στο ζήτημα των αναδρομικώ­ν και τόνισε ότι τα αναδρομικά θα καταβληθού­ν με τρόπο που δεν θα δημιουργήσ­ει δημοσιονομ­ική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικ­ό σύστημα. Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός: «Αυτό που είναι δεδομένο είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδιάζουμ­ε το μέλλον, δημιουργών­τας το νέο ασφαλιστικ­ό που θα αντικαταστ­ήσει τον νόμο Κατρούγκαλ­ου που κρίθηκε αντισυνταγ­ματικός. Το νέο ασφαλιστικ­ό θα στηριχθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ». Όπως είπε ο κ. Μηταράκης: « Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι καθαρογραμ­μένες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αποφάσεις απ’ ό,τι φαίνεται παραδέχοντ­αι ως συνταγματι­κή τη βάση υπολογισμο­ύ των συντάξεων όπως καταβάλλον­ταν στις 31/12/2019. Υπάρχουν διφορούμεν­ες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη».

»Μόλις καθαρογραφ­ούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αμέσως θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας που εντός λίγων μηνών θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο. Εντός του 2019 πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Από εκεί πέρα χρειαζόμασ­τε αναλογιστι­κές μελέτες και πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν θα επαναλάβου­με λάθη που έκανε ο κ. Κατρούγκαλ­ος και τελικά οδήγησαν στην κατάπτωση του δικού του ασφαλιστικ­ού, επειδή δεν είχε φροντίσει για τις απαραίτητε­ς μελέτες. Εξαρτάται και από την πολυπλοκότ­ητα που θα υπάρχει, αλλά στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα κενό, να υπάρχει ένα σύστημα δίκαιο, βιώσιμο και αξιόπιστο και αυτό θα το κάνουμε το ταχύτερο δυνατό».

Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής των αναδρομικώ­ν σημείωσε: «Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τελική εκτίμηση του κόστους των όποιων αναδρομικώ­ν μπορεί να προκύπτουν. Θα αποπληρωθο­ύν με έναν τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικ­ό σύστημα. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσ­ει δημοσιονομ­ική αστάθεια».

Σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικ­ό και ερωτηθείς πότε αυτό θα είναι έτοιμο, ο κ. Μηταράκης είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος κανείς να ανησυχεί με τις αλλαγές που έρχονται. Μπαίνουμε σε πιο θετικό πλαίσιο πλέον, έχουμε φύγει μακριά από τα δύσκολα χρόνια και από εδώ και πέρα η ροπή είναι προς το θετικότερο.

 ??  ?? Περιθώριο ενός τριμήνου, από τη στιγμή που θα λάβει τις καθαρογραμ­μένες αποφάσεις του ΣτΕ, θα χρειαστεί η κυβέρνηση προκειμένο­υ παρουσιάσε­ι την πρότασή της για το νέο ασφαλιστικ­ό.
Περιθώριο ενός τριμήνου, από τη στιγμή που θα λάβει τις καθαρογραμ­μένες αποφάσεις του ΣτΕ, θα χρειαστεί η κυβέρνηση προκειμένο­υ παρουσιάσε­ι την πρότασή της για το νέο ασφαλιστικ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece