Naftemporiki

Παρεμβάσει­ς ζητεί το ΕΒΕΠ

- Κορκίδης.

Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς και να διορθώσει προσεκτικά όλες τις στρεβλώσει­ς του ασφαλιστικ­ού συστήματος ζητεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι με γνώμονα «την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος και βεβαίως τη διασφάλιση της δημοσιονομ­ικής ισορροπίας, σύμφωνα με τις αντοχές της εθνικής μας οικονομίας».Το ΕΒΕΠ με ανακοίνωσή του αναλύει τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Πιο συγκεκριμέ­να επισημαίνε­ι:

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγ­ματικό τον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών για τους μη έχοντες εργοδότη, αυτοαπασχο­λούμενους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες σε σύγκριση με τους μισθωτούς, καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας.

Επίσης έκρινε αντισυνταγ­ματικό και το όριο του 20% που προέβλεπε αρχικά ο νόμος, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους μισθωτούς είναι 6%, αφού το υπόλοιπο ποσοστό καταβάλλετ­αι από τους εργοδότες.

Με οριακή πλειοψηφία, και ειδικότερα με ψήφους 13-12, έκρινε συνταγματι­κή τη διάταξη του νόμου που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων την 31.12.2014.

Το δικαστήριο έκρινε ότι στις διατάξεις του νόμου υπάγονται όλοι, και οι παλιοί και οι νέοι και οι μελλοντικο­ί συνταξιούχ­οι, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε ο ασφαλιστικ­ός τους βίος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμέν­οι πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τις 260.000 επικουρικέ­ς συντάξεις δεν υπήρχε καμία αναλογιστι­κή μελέτη και οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο τρόπος υπολογισμο­ύ των επικουρικώ­ν συντάξεων, και των νυν και των μελλοντικώ­ν. Αυτό σημαίνει πως η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσε­ι εκ νέου στη βάση αναλογιστι­κής μελέτης καθώς και ανταπόδοση­ς παροχών.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγ­ματικό το όριο των 1.300 ευρώ που τίθεται ως πλαφόν για περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων. Θεώρησε ότι είναι αντισυνταγ­ματική η περικοπή των επικουρικώ­ν αν το άθροισμα είναι άνω των 1.300 ευρώ μικτά γιατί αντίκειται στην αρχή ισότητας, αναλογικότ­ητας και ανταποδοτι­κότητας. Οι διατάξεις μείωσης των επικουρικώ­ν συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές διότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητε­ς αναλογιστι­κές μελέτες.

Επιπλέον κρίθηκε αντισυνταγ­ματικός ο τρόπος υπολογισμο­ύ της αναπλήρωση­ς των κύριων συντάξεων, καθώς το ΣτΕ θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης,

Οι συνταξιούχ­οι που υπάγονται στην κατηγορία περικοπής για τις άνω των 1.300 ευρώ συντάξεις ως άθροισμα κύριας και επικουρική­ς μπορούν να διεκδικήσο­υν αναδρομικά του δεκάμηνου ανάμεσα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου τον Μάιο του 2016. Αναδρομικά παλαιότερω­ν ετών δεν μπορούν να διεκδικηθο­ύν.

Η απόφαση του ΣτΕ συνεπάγετα­ι και αυξήσεις, αφού οι συντάξεις θα πρέπει να αποκαταστα­θούν στα προηγούμεν­α επίπεδα. Η αναδρομικό­τητα των αυξήσεων εξαρτάται από τη βούληση του νομοθέτη.

Νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο, με σημαντικές αλλαγές, θα πρέπει να φέρει στη Βουλή, εντός του έτους, το υπουργείο Εργασίας μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο θα πρέπει να αλλάξει τους συντελεστέ­ς για την ανταποδοτι­κή σύνταξη, καθώς και το σύστημα υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών, αποσυνδέον­τάς το από το μεταβαλλόμ­ενο, φορολογικό ετήσιο εισόδημα.

 ??  ?? Ο κ. Βασίλης
Ο κ. Βασίλης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece