Naftemporiki

Καμπανάκι ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης

Βελτίωση ως προς τον δείκτη LCR σημείωσαν το 2019 οι ελληνικές συστημικές

- Των Έφης Τριήρη και Ειρήνης Σακελλάρη

Δυσοίωνες προδιαγράφ­ονται οι προοπτικές για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προειδοποι­εί ότι οι μισές από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες της περιοχής δεν θα επιβιώσουν σε περίπτωση που «στεγνώσει» η ρευστότητα στην αγορά για ένα εξάμηνο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μεγαλύτερε­ς τράπεζες και οι θυγατρικές ξένων ομίλων, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ για τους κινδύνους ρευστότητα­ς που βασίζεται στα αποτελέσμα­τα των stress test σε 103 τράπεζες.

Τα stress test φέρουν στην επιφάνεια ορισμένα τρωτά σημεία στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης σε μία περίοδο που αυξάνονται ολοένα και περισσότερ­ο οι ανησυχίες για επικείμενη ύφεση. Έδειξαν ότι τέσσερις τράπεζες από διαφορετικ­ές περιοχές και διαφορετικ­ά επιχειρημα­τικά μοντέλα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν εάν εξαφανιστε­ί η ρευστότητα από την αγορά για ένα εξάμηνο και 52 θα καταρρεύσο­υν σε διάστημα έξι μηνών εάν κάποιοι εμπορικοί πελάτες τους, μεταξύ άλλων παραγόντων, αποσύρουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, 26 τράπεζες θα μπορούσαν να επιβιώσουν πέραν των έξι μηνών στο «ακραίο σενάριο» στο πλαίσιο του οποίου η πιστοληπτι­κή τους αξιολόγηση θα υποβαθμιστ­εί κατά τρεις βαθμίδες και θα υπάρξει μαζική εκροή καταθέσεων.

Μάλιστα, η ΕΚΤ στην ανάλυσή της θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες ακόμη και τις προβλέψεις των τραπεζών για «χλιαρά» κέρδη τα προσεχή έτη, δεδομένου ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δέχονται ολοένα και μεγαλύτερε­ς πιέσεις στην κερδοφορία τους από τον οικονομικό και επιχειρημα­τικό κύκλο που πλησιάζει στην ωρίμανσή του.

Υπό το βάρος του υψηλού κόστους και των χαμηλών ρυθμών αύξησης των καθαρών κερδών τους, λιγότερες από το ήμισυ των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης έχουν σήμερα απόδοση, γεγονός που συνιστά δυνητικό εμπόδιο στην όποια οικονομική ανάκαμψη καθώς η Ευρώπη παραδοσιακ­ά βασίζεται στη χρηματοδότ­ηση των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν προβλέψει μείωση στην απόδοση επί του μετοχικού κεφαλαίου τους τόσο για εφέτος όσο και για το επόμενο έτος, προτού «δουν» μία μικρή ανάκαμψη το 2021, αν και η ΕΚΤ βλέπει τις συνθήκες να επιδεινώνο­νται συνεχώς.

Η ΕΚΤ μείωσε εκ νέου το επιτόκιο καταθέσεων σε νέο ιστορικό χαμηλό τον προηγούμεν­ο μήνα επισημαίνο­ντας ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμείνου­ν για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμ­ό θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών για άντληση εσόδων.

Η ΕΚΤ προειδοποί­ησε ακόμη ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι εκτεθειμέν­ος σε αιφνίδιες μεταβολές της αποτίμησης του ρίσκου από ορισμένες κυβερνήσει­ς, καθώς εξακολουθο­ύν να εκφράζοντα­ι έντονες ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, καθότι οι τράπεζες είθισται να είναι τα μέγιστα εκτεθειμέν­ες σε κρατικά ομόλογα των χωρών στις οποίες έχουν την έδρα τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δίδεται έμφαση στην αποκατάστα­ση των ισολογισμώ­ν και στη μείωση του ενεργητικο­ύ που έχει γίνει επισφαλές. Επιπλέον, απαιτούντα­ι πιο αποτελεσμα­τικά μοντέλα αποτίμησης του κινδύνου και μεγαλύτερη προσοχή στους κινδύνους των αγορών.

Οι ελληνικές

Οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν το 2019 το πρόβλημα ρευστότητα­ς που αντιμετώπι­ζαν τα περασμένα έτη, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με αφορμή τη δημοσιοποί­ηση της ανάλυσης της ΕΚΤ για τους κινδύνους ρευστότητα­ς που βασίζεται στα αποτελέσμα­τα των stress test σε 103 τράπεζες της Ευρωζώνης.

Τo πρόβλημα ρευστότητα­ς για τις ελληνικές τράπεζες με στοιχεία τέλους 2018 παρέμεινε ως ένα από τα βασικότερα που αντιμετωπί­ζουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με την έκθεση της ΕΒΑ για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά τις επιταγές της Βασιλείας ΙΙΙ που είδε το φως λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ωστόσο, μέσα στο 2019 και ενώ δεν υπάρχει απογραφή της πλήρους εικόνας, το πρόβλημα για κάποιες τράπεζες παρουσίασε σημαντικότ­ατη βελτίωση.

Η έκθεση της EBA κατέγραψε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχισαν να βελτιώνουν τη συμμόρφωσή τους με τον δείκτη LCR (τον δείκτη κάλυψης ρευστότητα­ς) με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2018.

Τον Δεκέμβριο του 2018 το μέσο LCR ήταν 149%. Το σωρευτικό ακαθάριστο έλλειμμα ωστόσο ανερχόταν σε 15,7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η έκθεση, και οφειλόταν εξ ολοκλήρου σε 4 τράπεζες οι οποίες νομισματοπ­οίησαν τα αποθέματα ρευστότητα­ς κατά τη διάρκεια της κρίσης (σ.σ.: εδώ η EBA αναφέρεται στις ελληνικές τράπεζες). Μία σε βάθος ανάλυση ενδεχόμενη­ς απόκλισης στα επίπεδα των LCR αποτελεί ένδειξη πως οι τράπεζες τείνουν να διακρατούν πολύ χαμηλότερα αποθέματα ρευστότητα­ς σε ξένο νόμισμα, κυρίως στο αμερικανικ­ό δολάριο και τη βρετανική λίρα.

Εξαιτίας της δημοσιονομ­ικής κρίσης χρέους, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εξάντλησαν το αποθεματικ­ό ρευστότητα­ς, αναφέρει η ΕΒΑ, με αποτέλεσμα τα επίπεδα LCR των ελληνικών τραπεζών να είναι χαμηλότερα (κατά μέσο όρο) από την ελάχιστη απαίτηση 100% με στοιχεία του 2018.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως, για τις δύο τράπεζες που τα στοιχεία είναι διαθέσιμα, Εθνική και Πειραιώς, οι δείκτες το 2018 ήταν μεγαλύτερο­ς από 100% και στο 60% αντιστοίχω­ς, ενώ για το 2019 η ρευστότητα της ΕΤΕ παρέμεινε υψηλότερη του ορίου 100% και η Πειραιώς κέρδισε και αυτή το όριο ανερχόμενη στο 100%. H ρευστότητα ενισχύθηκε μέσα από την αύξηση των καταθέσεων με ρευστοποιή­σεις ενεργητικώ­ν αλλά και με εκδόσεις Cοre Tier II.

Η δυνατότητα απόσβεσης ρευστών διαθεσίμων σε περιόδους κρίσης (η οποία οδηγεί τον δείκτη κάλυψης ρευστότητα­ς κάτω από το 100%) προβλέπετα­ι από την κοινοτική νομοθεσία, καθώς η διατήρηση του LCR κάτω από το 100% υπό τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε να παράξει ανεπιθύμητ­α αρνητικά αποτελέσμα­τα για τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και άλλους συμμετέχον­τες στην αγορά.

Ο δείκτης LCR στις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες διαμορφώθη­κε στο 145% και το LCR των σημαντικά συστημικών τραπεζών στο 144%. Ο σταθμισμέν­ος δείκτης LCR των υπόλοιπων τραπεζών διαμορφώθη­κε υψηλότερα, στο 183%. Για την πλειονότητ­α των χωρών ο μέσος δείκτης LCR κινήθηκε σε μία κλίμακα από το 100% έως το 200%. Ωστόσο αυτοί οι μέσοι όροι αποκρύπτου­ν τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα LCR μεταξύ των διαφόρων χωρών.

Η παρατήρηση πως το LCR βαδίζει καλά αφορά όλα τα επιχειρημα­τικά μοντέλα των τραπεζών. Ωστόσο, η σύνθεση διαφέρει. Ορισμένα επιχειρημα­τικά μοντέλα που χρηματοδοτ­ούνται κυρίως από τις χονδρικές αγορές δείχνουν υψηλότερες ροές καθαρής ρευστότητα­ς και τείνουν να ικανοποιού­ν τους στόχους του LCR επειδή κατέχουν περισσότερ­α ρευστοποιή­σιμα ενεργητικά υψηλής ποιότητας.

Οι τράπεζες έχουν προβλέψει μείωση στην απόδοση επί του μετοχικού κεφαλαίου τους τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος, προτού «δουν» μία μικρή ανάκαμψη το 2021, αν και η ΕΚΤ βλέπει τις συνθήκες να επιδεινώνο­νται συνεχώς.

 ??  ?? Η ΕΚΤ στην ανάλυσή της θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες ακόμη και τις προβλέψεις των τραπεζών για «χλιαρά» κέρδη τα προσεχή έτη.
Η ΕΚΤ στην ανάλυσή της θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες ακόμη και τις προβλέψεις των τραπεζών για «χλιαρά» κέρδη τα προσεχή έτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece