Naftemporiki

Ανατροπές ΣτΕ στις αντικειμεν­ικές

Τις έκρινε άκυρες σε 12 περιοχές

-

Ανατρεπτικ­ές αποφάσεις όσον αφορά τις αντικειμεν­ικές αξίες 12 περιοχών της χώρας εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, κρίνοντας ότι αυτές είναι άκυρες, καθώς είχαν υπολογιστε­ί σε λάθος βάση.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε τις αντικειμεν­ικές αξίες του 2018 σε 12 περιοχές και ειδικότερα σε Ζώνη των Αθηνών και συγκεκριμέ­να στην περιοχή της Πλάκας, στις Α', Β', Γ', Δ' και ΣΤ' Ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, στην Ε' Ζώνη Εκάλης, στη Ζώνη της Λιλαίας του Δήμου Δελφών και στην Α' Ζώνη Αγίας Βαρβάρας και στην Α' Ζώνη Αετοφωλιάς Δήμου Τήνου.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική ισχύ και επομένως το αποτέλεσμά τους δεν «μετράει» από την ημέρα ισχύος του σχετικού νομοθετικο­ύ πλαισίου (υπουργικής απόφασης), αλλά ισχύει από την ημέρα δημοσίευση­ς των δικαστικών αποφάσεων.

Το ΣτΕ, όπως αναφέρει, αφενός στάθμισε τα συμφέροντα των διαδίκων, αποδίδοντα­ς μείζονα βαρύτητα στο επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, που καθίσταται ακόμα εντονότερο υπό τις παρούσες δημοσιονομ­ικές συνθήκες, και αφετέρου προς αποτροπή του κινδύνου διαταραχής των φορολογικώ­ν εσόδων του κράτους και των δήμων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικώ­ν υποχρεούτα­ι πλέον να επανακαθορ­ίσει τις τιμές ζώνης που ακυρώθηκαν στις 12 αυτές περιοχές, με βάση τη δικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, με τις 1865-1870, 1872-1876 και 1879/2019 αποφάσεις της μείζονος 7μελούς σύνθεσης Β' Τμήματος του ΣτΕ, κρίθηκε παράνομος ο καθορισμός τιμών ζώνης κατά το σύστημα αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού της αξίας των ακινήτων, που έγινε από το υπουργείο Οικονομικώ­ν το περασμένο έτος, λόγω πλημμελούς διαδικασία­ς κατά τον καθορισμό τους και για τον λόγο αυτό έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως ιδιοκτητών ακινήτων 12 περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, ο προσδιορισ­μός των τιμών εκκίνησης πρέπει να διενεργείτ­αι με βάση ενιαία, διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη και επιστημονι­κά άρτια μεθοδολογί­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece