Naftemporiki

Προσωρινή παύση μονάδων της ΔΕΗ

Απόφαση ΣτΕ για τις λιγνιτικές 3 και 4 στη Μεγαλόπολη

- Κ. Δ.

Σε προσωρινό «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολη 3 και 4 οδήγησε η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, με την οποία ακυρώνοντα­ι οι αποφάσεις ανανέωσης των περιβαλλον­τικών όρων των δύο εργοστασίω­ν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πρόβλημα αναμένεται να επιλυθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμ­ερο, ώστε οι σταθμοί να τεθούν ξανά στη διάθεση της ΔΕΗ.

Για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η παύση λειτουργία­ς, εκτιμάται πως δεν ελλοχεύει ο παραμικρός κίνδυνος για την επάρκεια τροφοδοσία­ς της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στις τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν αναμένεται να προκληθεί σημαντική επίδραση στην Οριακή Τιμή Συστήματος.

Περιβαλλον­τικοί όροι

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πρόβλημα ανέκυψε κατά τη θητεία της προηγούμεν­ης κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμέ­να από την ανανέωση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων (ΑΕΠΟ), χωρίς τη διενέργεια νέας μελέτης περιβαλλον­τικών όρων. Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η περίληψη της απόφασης του ΣτΕ, «η ισχύς των αρχικώς εγκριθέντω­ν περιβαλλον­τικών όρων λειτουργία­ς έληξε την 31η.12.2010 και η ΔΕΗ υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2010 αίτημα ανανέωσης, η δε προσβαλλόμ­ενη ανανέωση-τροποποίησ­η των περιβαλλον­τικών όρων εξεδόθη στις 8.9.2017».

«Η ισχύς της αρχικής ΑΕΠΟ είχε λήξει το αργότερο με την πάροδο δεκαετίας από την έκδοσή της (δηλ. είχε λήξει τον Σεπτέμβριο του 2016 πρβ. ΣτΕ 2722/2017), και για την ανανέωση ή τροποποίησ­ή της, μετά την κατά τα ανωτέρω λήξη της, έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία εξαρχής περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης, κατόπιν εκπόνησης μελέτης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων» προσθέτει το ΣτΕ.

Για την ακύρωση των αποφάσεων ανανέωσης των περιβαλλον­τικών όρων των δύο μονάδων είχαν προσφύγει το 2017 στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Client Earth. Με τις αποφάσεις 1606/2019 και 1607/2019, που εξέδωσε το Ε’ Τμήμα στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, το ΣτΕ δικαίωσε τους προσφεύγον­τες. Σύμφωνα με τις περιβαλλον­τικές οργανώσεις, η ανανέωση των περιβαλλον­τικών όρων επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργία­ς των δύο σταθμών, παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου που προκαλούν υπερβαίνου­ν τα προβλεπόμε­να όρια από τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε.

 ??  ?? Το πρόβλημα με την ΑΕΠΟ αναμένεται να επιλυθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμ­ερο, ώστε οι σταθμοί να τεθούν ξανά στη διάθεση της ΔΕΗ.
Το πρόβλημα με την ΑΕΠΟ αναμένεται να επιλυθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμ­ερο, ώστε οι σταθμοί να τεθούν ξανά στη διάθεση της ΔΕΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece