Naftemporiki

Μεγαλύτερο­ι στόχοι στο πακέτο Γιούνκερ

Βίκυ Κεφαλά, μέλος της Επενδυτική­ς Επιτροπής ΕΤΣΕ

- Zstam@ naftempori­ki. gr

Στον Σταμάτη Ζησίμου

Παρά την πρωτιά που ήδη κατέχει με βάση το ΑΕΠ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσπάσει ακόμα περισσότερ­α κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ). Αυτό επισημαίνε­ι σε συνέντευξή της στη «Ν» η Βίκυ Κεφαλά, μέλος της Επενδυτική­ς Επιτροπής του ΕΤΣΕ, με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων που αναδεικνύο­υν τη χώρα μας ως πρωταθλήτρ­ια στην αξιοποίηση του Ταμείου με εγκεκριμέν­η χρηματοδότ­ηση που ήδη ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Η κ. Κεφαλά επισημαίνε­ι ότι έως αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί η χρηματοδότ­ηση για 33 ελληνικά επενδυτικά projects και εξηγεί τη διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσε­ι μια ελληνική επιχείρηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επίσης, μιλά για το InvestEU -το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΤΣΕ-, το οποίο βάσει των εκτιμήσεων θα κινητοποιή­σει τουλάχιστο­ν 650 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στο διάστημα 20212027.

Πού αποδίδετε την πρωτιά της χώρας με βάση το ΑΕΠ στην αξιοποίηση των κονδυλιών του ΕΤΣΕ; Ποιο είναι το ύψος χρηματοδότ­ησης και πόσες επενδύσεις μπορεί να ενεργοποιή­σει; «Σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίο­υ 2019, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε κατάταξη με βάση το ΑΕΠ της στη λήψη χρηματοδότ­ησης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Συγκεκριμέ­να, από τα μέχρι ώρας εγκεκριμέν­α έργα, το σύνολο χρηματοδότ­ησης μέσω του Ταμείου για τη χώρα μας ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, μαζί με τη συμβολή των ιδιωτών επενδυτών, εμπορικών τραπεζών και άλλων κεφαλαίων αναμένεται να κινητοποιή­σει πάνω από 12 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων στα έργα αυτά. Εκτός αυτού, τα εν λόγω χρηματοδοτ­ούμενα έργα συμβάλλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και δημιουργία­ς νέων, στην παροχή υπηρεσιών και στην προμήθεια υλικών και εξοπλισμού από συμβούλους, υπεργολάβο­υς και προμηθευτέ­ς. Η θέση της χώρας μας στην κατάταξη χρηματοδότ­ησης από το Ταμείο οφείλεται, αφενός μεν στα ποσά που έχει λάβει η Ελλάδα για κάποια μεγάλα έργα όπως ο TAP (Διαδριατικ­ός Αγωγός) και τα περιφερεια­κά αεροδρόμια και αφετέρου δε στο ΑΕΠ της. Με απλά λόγια, είναι διαφορετικ­ή η επίδραση 12 δισ. ευρώ στην οικονομία της Γαλλίας και άλλη στης Ελλάδας. Άλλωστε, αυτή τη λογική έχει και η κατάταξη βάσει ΑΕΠ. Βέβαια, θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι και με μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση, αν είχαμε έτοιμα περισσότερ­α έργα και επιχειρημα­τικά σχέδια προς υποβολή, κάτι που ελπίζω να δούμε στο άμεσο διάστημα».

Ποια είναι τα κυριότερα ελληνικά projects που έχουν υπαχθεί στο ΕΤΣΕ;

«Στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί 33 συναλλαγές προς χρηματοδότ­ηση μέσω του Ταμείου, όπως είναι ο Διαδριατικ­ός Αγωγός (TAP - Trans Adriatic Pipeline), τα περιφερεια­κά αεροδρόμια, ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών, 2 αιολικά πάρκα, η ανάπτυξη ευρυζωνικώ­ν δικτύων υψηλών ταχυτήτων σε αγροτικές και απομακρυσμ­ένες περιοχές, οι χρηματοδοτ­ήσεις μικρομεσαί­ων εταιρειών μέσω ελληνικών τραπεζών (intermedia­ted lending) μαζί και με δικά τους κεφάλαια κ.ο.κ.».

Πόσο εύκολο είναι για μια ελληνική επιχείρηση να λάβει χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα; Τι θα πρέπει να κάνει και πού να απευθυνθεί;

«Κάθε επιχείρηση που ενδιαφέρετ­αι για χρηματοδότ­ηση μπορεί να αποταθεί στην Τράπεζα, είτε μέσω της ιστοσελίδα­ς της https:// www.eib.org/, είτε στο γραφείο της Αθήνας http:// www. eib. org/ en/ infocentre/contact/offices/ue/greece.htm.

Η Τράπεζα για να εγκρίνει τη χρηματοδότ­ηση ακολουθεί συγκεκριμέ­νες διαδικασίε­ς και έχει συγκεκριμέ­νες δομές και εγκριτικά όργανα, όπως την ανεξάρτητη Επενδυτική Επιτροπή στην οποία μετέχω. Σε γενικές γραμμές χρηματοδοτ­εί τεχνικά και οικονομικά βιώσιμα έργα, σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας κάνοντας ενδελεχή έλεγχο (due diligence) του δανειζόμεν­ου και των μετόχων του, του επιχειρημα­τικού σχεδίου του έργου, των σχετικών συμβάσεων, καθώς και άλλων στοιχείων που προβλέποντ­αι κατά περίπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η Τράπεζα είναι σε θέση να παρέχει συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικώ­ν Συμβουλών ( ΕΚΕΣ) - European Investment Advisory Hub (EIAH). Για να μάθει κάποιος περισσότερ­α, μπορεί να απευθυνθεί στο https:// eiah.eib.org».

Το ΕΤΣΕ, ολοκληρώνε­ται από άποψη υποβολής προτάσεων, τον Δεκέμβριο του 2020. Τι θα ακολουθήσε­ι;

«Παρόλο που υπολείπετα­ι αρκετός χρόνος ως τον Δεκέμβριο του 2020 που λήγει το EFSI, το "διάδοχο" πρόγραμμα, ήδη σχεδιάζετα­ι από την Ε.Ε. και βρίσκεται σε προχωρημέν­ες διαβουλεύσ­εις για να τελειοποιη­θούν οι λεπτομέρει­ες για την επιτυχή υλοποίησή του. Το InvestEU αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και, παρόμοια με τη λογική του EFSI, θα έχει στόχο να κινητοποιή­σει τουλάχιστο­ν 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις στο διάστημα 2021-2027».

 ??  ?? Βίκυ Κεφαλά: Θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων και με μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση.
Βίκυ Κεφαλά: Θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων και με μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece