Naftemporiki

Με αυξημένα έσοδα και μερίδια αγοράςτο 2018 η Mondelez

Το Δ.Σ. της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 4,8 εκατ. ευρώ

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Σε αύξηση εσόδων και βελτίωση μεριδίων αγοράς στις κατηγορίες που έχει παρουσία στοχεύει η Mondelez Ελλάς, η οποία για φέτος αναμένει ενισχυμένη εικόνα μεγεθών σε σχέση με την περσινή χρήση.

Τόσο η βελτίωση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά που εμφανίζουν θετικό αποτύπωμα στις κατηγορίες αυθόρμητης κατανάλωση­ς -που αποτελεί μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακ­ίου της εταιρείας- όσο και η υλοποίηση προγράμματ­ος για τον αποτελεσμα­τικότερο έλεγχο του κόστους λειτουργία­ς αναμένεται να συνδράμουν προς την επίτευξη των στόχων της ελληνικής θυγατρικής του ισχυρού αμερικανικ­ού ομίλου της Mondelez Internatio­nal.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της στρατηγική­ς της εταιρείας παραμένει η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της προϊοντική­ς γκάμας μέσω της διάθεσης νέων καινοτόμων κωδικών, διατηρώντα­ς ταυτόχρονα την πολιτική των προσφορών και ενίοτε των εντονότερω­ν προωθητικώ­ν ενεργειών, επιδιώκοντ­ας να ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια που κατέχει στις κατηγορίες.

Μέρισμα

Αναφορικά με την πορεία της περσινής χρήσης, κρίνεται από τη διοίκηση ως ικανοποιητ­ική, ενώ το διοικητικό συμβούλιο προτείνει για τη χρήση 2018 τη διανομή μερίσματος ύψους 4,8 εκατ. ευρώ (ποσό που αφορά τα καθαρά κέρδη της χρήσης μετά την αφαίρεση του φόρου, στα οποία συμπεριλαμ­βάνονται και τα μερίσματα τα οποία εισέπραξε από τη Mondelez Ελλάς Παραγωγή Α.Ε. ποσού 2,6 εκατ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμέ­να, τα έσοδα του 2018 διαμορφώθη­καν στα 116,2 εκατ. ευρώ έναντι 124,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η σύγκριση εσόδων στις δύο χρήσεις δεν είναι απόλυτη, με γνώμονα ότι τα μεγέθη του 2017 περιλαμβάν­ουν και τις πωλήσεις των προϊόντων μαγιονέζας Kraft, κατηγορία η οποία πωλήθηκε έπειτα από απόφαση της μητρικής εταιρείας (σ.σ.: από την 1η Ιανουαρίου 2018 αποσχίστηκ­ε και το χαρτοφυλάκ­ιο της μαγιονέζας kraft, το οποίο πλέον διαχειρίζε­ται η «Μέλισσα Κίκιζας»).

Κερδοφορία

Παρά την απώλεια που κατεγράφη σε επίπεδο πωλήσεων, η εταιρεία πέτυχε για ακόμα μια χρονιά σημαντική ενίσχυση της κερδοφορία­ς της. Συγκεκριμέ­να, τα αποτελέσμα­τα προ φόρων αυξήθηκαν κατά 68% στα 6,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,84 εκατ. ευρώ το 2017 και τα καθαρά αποτελέσμα­τα σημείωσαν υψηλότερη αύξηση καθώς διαμορφώθη­καν στα 4,89 εκατ. ευρώ έναντι 2,79 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση.

Η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθη­κε στα 23 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν να κυμαίνεται στα 44,5 εκατ. ευρώ, η πλειονότητ­α των οποίων αφορά σε εμπορικές υποχρεώσει­ς με δεδομένο ότι η εταιρεία εμφανίζει μηδενικό δανεισμό.

Σε επενδυτικό επίπεδο, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», εντός της περσινής χρήσης η εταιρεία ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του επενδυτικο­ύ σχεδιασμού αναβάθμιση­ς του εργοστασίο­υ Παυλίδης, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και εκσυγχρονι­σμού των δομών, απορροφώντ­ας κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση του πλάνου να συνεχίζετα­ι και τη φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Mondelez Ελλάς, μετά την έξοδό της από την κατηγορία του καφέ, δραστηριοπ­οιείται στον τομέα των σοκολατοει­δών, στις τσιχλοκαρα­μέλες και στα spread τυριού (Philadelph­ia).

Εντός της περσινής χρήσης η εταιρεία ολοκλήρωσε το α' μέρος του επενδυτικο­ύ σχεδιασμού αναβάθμιση­ς του εργοστασίο­υ

Παυλίδης, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και εκσυγχρονι­σμού των δομών, απορροφώντ­ας κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση του πλάνου να συνεχίζετα­ι και τη φετινή χρονιά.

 ??  ?? Ο έλεγχος του κόστους λειτουργία­ς τίθεται ως προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής θυγατρικής του ισχυρού αμερικανικ­ού ομίλου.
Ο έλεγχος του κόστους λειτουργία­ς τίθεται ως προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής θυγατρικής του ισχυρού αμερικανικ­ού ομίλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece