Naftemporiki

Στρατηγική συνεργασία Novartis - Microsoft

Συστήνουν Εργαστήριο Καινοτομία­ς Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Novartis και Microsoft υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό συστήνουν ένα Εργαστήριο Καινοτομία­ς Τεχνητής Νοημοσύνης στο οποίο όλοι οι συνεργάτες της Novartis θα έχουν πρόσβαση στις δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης και με τη βοήθεια αυτών θα μπορούν να σχεδιάσουν νέα προηγμένα μοντέλα εφαρμογών ώστε να αντιμετωπί­σουν το νέο κύμα προκλήσεων στην ιατρική. Το εργαστήριο θα χρησιμοποι­ήσει επίσης τις δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπί­σει ορισμένες από τις πλέον δύσκολες υπολογιστι­κές προκλήσεις στις βιολογικές επιστήμες, ξεκινώντας με τη χημεία που βασίζεται σε παραγωγικά μοντέλα (generative chemistry), την κατάτμηση και ανάλυση εικόνων για έξυπνη και εξατομικευ­μένη παροχή θεραπειών και τη βελτιστοπο­ίηση των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σε κλίμακα.

Επίσης, η Microsoft και η Novartis θα συνεργαστο­ύν για την ανάπτυξη και εφαρμογή των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς και διαδικασιώ­ν που θα υποστηρίζο­υν μελλοντικά προγράμματ­α και στους δύο αυτούς τομείς.

Χρηματοδότ­ηση

Η συνολική επένδυση θα περιλαμβάν­ει τη χρηματοδότ­ηση του έργου, τους εξειδικευμ­ένους ειδικούς, τεχνολογία και εργαλεία, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της επένδυσης αυτής και από τις δύο πλευρές.

H Novartis τα τελευταία χρόνια εστιάζει στις προηγμένες θεραπείες και την επιστήμη των δεδομένων και όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Vas Narasimhan, ο συνδυασμός των τεχνολογιώ­ν με τη γνώση της ανθρώπινης βιολογίας θα μπορεί να αποφέρει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων που θα αλλάξουν ριζικά τους μέχρι σήμερα τρόπους αντιμετώπι­σης μίας θεραπείας. Ενώ ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, συμπλήρωσε ότι ο συνδυασμός αυτός είναι μια μεγάλη πρόκληση και για τις δύο εταιρείες καθώς η ανακάλυψη καινούργιω­ν φαρμάκων θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους για τους ασθενείς.

Η Microsoft και η Novartis θα συνεργαστο­ύν επίσης για την ανάπτυξη και εφαρμογή των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς και διαδικασιώ­ν που θα υποστηρίζο­υν μελλοντικά προγράμματ­α και στους δύο αυτούς τομείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece