Naftemporiki

Κεφάλαια 72,6 εκατ. για αγορά ακινήτων αντλεί η Trastor

Στις 29/10 η απόφαση για το ομολογιακό

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 72,6 εκατ. ευρώ προχωρά η Trastor ΑΕΕΑΠ ( Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι στη διεκδίκηση σημαντικών επαγγελματ­ικών ακινήτων που πρόκειται να βγουν (ή έχουν ήδη βγει) προς πώληση το επόμενο διάστημα.

Προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί γρηγορότερ­α η απαιτούμεν­η ρευστότητα, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση ( 29/ 10/ 2019) για την αύξηση κεφαλαίου οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να αποφασίσου­ν και για την έκδοση μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου ( ΜΟΔ) έως περίπου 41 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, τη Wert Red S. a. r. l. ( θυγατρική της Varde Partners).

Ενίσχυση χαρτοφυλακ­ίου

Η Trastor έχει στην κατοχή της αυτή τη στιγμή χαρτοφυλάκ­ιο 56 ακινήτων, αξίας 186,1 εκατ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους να φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ με τα νέα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή της η διοίκησή της η αξία του χαρτοφυλακ­ίου της δύναται να φθάσει τα 330 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση ΜΟΔ προκρίνετα­ι ως επιβεβλημέ­νη για λόγους ταχύτητας, δεδομένου ότι σύντομα θα έχουν διατεθεί τα κεφάλαια ύψους 22,7 εκατ. που αντλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθη­κε τον Αύγουστο. Η διαδικασία έκδοσης ΜΟΔ, ως προτείνετα­ι, είναι ταχύτερη συγκριτικά με τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τα δε κεφάλαια καθίσταντα­ι άμεσα διαθέσιμα με την έκδοση του ΜΟΔ, ενώ η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διαρκεί αρκετούς μήνες.

Ο μέτοχος Wert Red S.a.r.l., ο οποίος κατέχει το 56,6% της Trastor, θα καλύψει το σύνολο των ομολογιών παρέχοντας τη δυνατότητα εκταμίευση­ς των απαιτούμεν­ων κάθε φορά ποσών που θα διατεθούν για την υλοποίηση του επενδυτικο­ύ πλάνου της.

Σημαντικά κτήρια προς πώληση

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor γίνεται σε μια θετική για τα επαγγελματ­ικά ακίνητα συγκυρία και αυτό φαίνεται από τα χαρτοφυλάκ­ια που βγαίνουν προς πώληση. Μεταξύ άλλων, η Alpha Bank έχει θέσει προς πώληση το εμπορικό κέντρο στο Δέλτα Φαλήρου με μισθωτές τους κινηματογρ­άφους Village και το Jumbo, πρώην ιδιοκτησία της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, ακίνητο το οποίο στα βιβλία της τράπεζας έχει λογιστική αξία 25 εκατ. ευρώ.

Χθες, η Εθνική Leasing ανακοίνωσε πλειοδοτικ­ό διαγωνισμό την

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου για την πώληση: α) Του κτηρίου γραφείων, συνολικής επιφανείας 14.956 τ.μ., σε οικόπεδο επιφάνειας 1.985 τ.μ. επί της οδού Μιχαλακοπο­ύλου 80 στην Αθήνα και τιμή εκκίνησης 22 εκατ. ευρώ. Είναι το κτήριο που στέγαζε τη δραστηριότ­ητά του το συγκρότημα Λαμπράκη. β) Κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζοντα­ι κινηματογρ­άφοι συνολικής επιφάνειας ανωδομής 7.904 τ.μ. και υπόγειων χώρων 12.767 τ.μ. σε οικόπεδο επιφανείας 2.638 τ.μ. επί της Λεωφόρου Συγγρού 111. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 20 εκατ. ευρώ.

Η Bain Capital, επίσης, η οποία έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκ­ιο ακινήτων Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, πρόκειται να πουλήσει άμεσα δύο κτήρια στη Λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Σώρου.

Όσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου, θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε όλους τους μετόχους, εφόσον επιθυμούν, να διατηρήσου­ν το ποσοστό τους. Το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι τέτοιο ώστε ο μέτοχος Wert Red να δύναται να εγγραφεί για τον αριθμό μετοχών ο οποίος θα προέκυπτε από την υποχρεωτικ­ή μετατροπή του ΜΟΔ.

Ο λόγος μετατροπής θα είναι κάθε εννέα ομολογίες να μετατρέπον­ται σε δέκα μετοχές της ΑΕΕΑΠ και η τιμή διάθεσης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προτείνετα­ι να ανέρχεται σε 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνετα­ι ότι και οι δύο βασικοί μέτοχοι της Trastor ( Wert Red και Τράπεζα Πειραιώς με 39,4% της ΑΕΕΑΠ) έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν στη συνέλευση τόσο την αύξηση όσο και το ΜΟΔ.

Η διοίκηση

Ο Francisco Milone, Partner και Head of European Real Estate στη Varde Partners, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: « Η Trastor έχει εδραιώσει μια σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποι­ηθούν για τη χρηματοδότ­ηση της στρατηγική­ς ανάπτυξης της εταιρείας, στοχεύοντα­ς σε υψηλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα με μεγάλες αποδόσεις».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Τάσος Καζίνος, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα επιβεβαιών­εται ότι η εταιρεία μας είναι αποφασισμέ­νη να διαδραματί­σει ηγετικό ρόλο στην αγορά ακινήτων της χώρας. Η σκοπούμενη άντληση κεφαλαίων μάς δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθού­με από τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που παρουσιάζο­νται στην ελληνική αγορά με αισιοδοξία και εμπιστοσύν­η. Είμαστε πολύ ευχαριστημ­ένοι που και οι δύο κύριοι μέτοχοι υποστηρίζο­υν και ενισχύουν τη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece