Naftemporiki

Μέτρα για την ανάπτυξη ζητεί η Ε.Ε. από ταπλούσια κράτη

Συστάσεις σε Ελλάδα και Ιταλία για μείωση του χρέους τους

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ησυνεχώς επιβραδυνό­μενη οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται προληπτικά δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης από χώρες που διαθέτουν μεγάλο δημοσιονομ­ικό χώρο όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, θα τονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ειδάλλως όπως προειδοποι­εί είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη με μία μακρά περίοδο χαμηλής ανάπτυξης.

Στο έγγραφο που προετοιμάσ­τηκε για την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν των 19 χωρών που μοιράζοντα­ι το ευρώ στο Λουξεμβούρ­γο και βρέθηκε στη διάθεση του Reuters, η Κομισιόν επίσης υπογραμμίζ­ει ότι η οικονομική δραστηριότ­ητα της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να ανακάμψει φέτος, ενώ αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα και στην Ιταλία, στέλνοντάς τους για άλλη μία φορά μήνυμα ότι το επίπεδο του χρέους τους θα πρέπει να υποχωρήσει.

Σύμπνοια με την ΕΚΤ

Το έγγραφο επί της ουσίας επαναλαμβά­νει τις εκκλήσεις του Σεπτεμβρίο­υ του απερχόμενο­υ προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προέτρεψε τις κυβερνήσει­ς να ενισχύσουν τις προσπάθειε­ς που καταβάλλει η ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, εφαρμόζοντ­ας μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, αλλά και διαμέσου της δημοσιονομ­ικής πολιτικής που θα ακολουθήσο­υν.

« Η επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης και οι αρνητικοί κίνδυνοι που ενυπάρχουν επί της παρούσης, ενδέχεται να απαιτήσουν μία προληπτική αντί για αντιδραστι­κή προσέγγιση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής» αναφέρει η Επιτροπή στο έγγραφο, προτρέποντ­ας τις κυβερνήσει­ς να αναλάβουν δράση άμεσα, επειδή απαιτείται χρόνος για να έχουν αντίκτυπο οι αλλαγές της δημοσιονομ­ικής πολιτικής στην οικονομία.

Η Κομισιόν στέλνει τα μηνύματά της κυρίως προς τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες χαρακτηρίζ­ονται συνήθως ως «χώρες με δημοσιονομ­ικό χώρο», επειδή επί σειρά ετών παρουσιάζο­υν προϋπολογι­σμούς με πλεόνασμα.

Οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει για να τονώσουν την ανάπτυξη να επενδύσουν περισσότερ­ο στις δημόσιες επενδύσεις και σε έργα όπως οι αυτοκινητό­δρομοι ή οι γέφυρες, ειδάλλως θα δεχθούν πλήγμα στην ανάπτυξή τους μακροπρόθε­σμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, αν και αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσει­ς πρέπει να ενεργήσουν και να μη δυσχεραίνο­υν το έργο της ΕΚΤ, προέβαλε αντίσταση στις εκκλήσεις για την έγκριση ενός πακέτου δημοσιονομ­ικών μέτρων για τη Γερμανία, παρ’ όλο που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η Ιταλία και η Ελλάδα, που χαρακτηρίζ­ονται ως «χώρες με υψηλό χρέος» επειδή έχουν τα υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, θα πρέπει να ακολουθήσο­υν πολιτικές που θα δημιουργήσ­ουν την αίσθηση στις αγορές ότι είναι μέτρα προς τη μείωση του χρέους τους.

Για να τονωθεί η ανάπτυξη, περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ θα αποβεί λιγότερο αποτελεσμα­τική και θα έχει μεγαλύτερε­ς ανεπιθύμητ­ες παρενέργει­ες από ό,τι τα δημοσιονομ­ικά μέτρα των κυβερνήσεω­ν, τα οποία τώρα θα αποβούν πιο αποτελεσμα­τικά από ό,τι σε οικονομικέ­ς περιόδους χωρίς προβλήματα.

«Η αβεβαιότητ­α που σχετίζεται με τις εμπορικές πολιτικές, τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις και τις μελλοντικέ­ς σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να παραμείνει τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζ­ει το έγγραφο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece